Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Žiguli oslavuje 45 rokov! Zašlá sláva alebo nesmrteľné spomienky?

Malý osobný automobil sa na sovietskom trhu predával pod menom Žiguli. Pre exportné trhy sa používal názov Lada, v západných krajinách sa predával pod označením Lada 1200. Automobil vychádzal z talianskeho Fiatu 124, ktorý pre potreby ruských ciest prešiel radom zmien. Nezabudnuteľné výlety a dovolenky s rodičmi, prvé cesty k moru do Bulharska a Rumunska. Nemohla chýbať na svadobných fotkách, krstinách či rôznych jubileách, tvoj otec ti ju zrejme nikdy nepožičal! Niet divu, že na túto "poctivú" mašinu dones spomínajú mnohí vodiči! Ak si zažil niečo ako „praskla mi vzpera na spojke piateho prevodového stupňa, a tak sme 250 km museli prejsť na štyroch stupňoch,“ pravdepodobne na ňu dodnes spomínaš aj ty! 


rufus v Auto-moto zaujímavosti
10.04.2015
Diskusia:
Sledujte nás na:

Žiguli oslavuje 45 rokov!...

Auto-moto zaujímavosti

História

História tohto vozidla sa začala písať vlastne už v roku 1966, kedy Fiat 124 získal titul európskeho auta roka. Rusi sa rozhodli kúpiť licenciu a vystavali pre jeho výrobu úplne nový závod. Vyrástol v meste Stavropol, ktoré kvôli tomu premenovali po istom talianskom komunistickom hrdinovi na Togliatti. Písal sa rok 1970, keď 19. apríla vzišlo z výrobného pásu v Togliatti vozidlo s označením VAZ 2101. Už dlhšiu dobu sa Rusko snažilo prísť s vlastným vozidlom. Predstavitelia štátu vtedy oslovili viaceré značky.

Výrobná linka LadyZdroj: wikipedia.org

Do užšieho výberu sa dostal Fiat a Renault. Renault 12 však ešte nemohol ísť do výroby a tak dostal šancu Fiat. Turínska automobilka mala vtedy plné ruky práce s vývojom automobilu s pohonom predných kolies. 

Reklama na LaduZdroj: landrover-me.com

V tom čase po cestách jazdili malé mestské autá s označením Fiat 124. Fiat 124 si získal veľkú popularitu, do výroby sa dostal aj vo verzii combi. Vo verzii kabriolet sa do výroby nedostal.

Obrázok slúži len na pobavenie :)Zdroj: youtube.com

Fiat 124Zdroj: wikipedia.org

Nutné úpravy

Fiat 124 bol predsa len pre ruské podmienky upravený. Kvôli horším ruským cestám musela byť zosilnená karoséria, kotúčové brzdy vzadu vystriedali bubnové a zmenám sa nevyhol ani 1.2 motor s ventilovým rozvodom OHV. V chladiacom systéme mal nemrznúcu kvapalinu do mínus 30 stupňov Celzia a dynamo nahradil alternátor. 

Interiér Lady Žiguli 2101Zdroj: pinterest.co.uk

Typové označenie bolo VAZ 2101 v prípade sedanu a 2102 v prípade kombi. Nakoniec malo nové ruské auto až 800 odlišných prvkov od Fiatu 124. Za 13 rokov zákazníci kúpili zhruba 3 milióny týchto vozidiel. Na tú dobu to bol poriadny úspech! Dovážal sa pochopiteľne aj do Československa.

Obrázok len na pobavenie :)Zdroj: youtube.com

LadaZdroj: pinterest.co.uk

Žiguli ako legenda

Malý osobný automobil sa na sovietskom trhu predával pod menom Žiguli. Dostal názov po pohorí. Pre exportné trhy sa používal názov Lada, v západných krajinách sa predával pod označením Lada 1200. Lada 1200 sa prestala vyrábať v roku 1984.

Reklama sľubovala nezabudnuteľné rodinné vozidloZdroj: pinterest.co.uk

Video: Elegantné Žigulíky

Tieto autá netreba podceňovať! Sleduj súboj s Porsche vo videu!

Video: Porsche 911 Turbo vs Lada 2101

Aké spomienky máš na toto nesmrteľné auto?   

zdroj: 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Extrémny duel: VW Golf MK1 s výkonom 1056 koní vs. Yamaha R1!V Nemecku dostalo bláznivé porovnávanie neporovnateľných mašín úplne nový rozmer!...4. Apríl, 2015
02Zásah diaľničnej polície: Sadni na ten pekáč a...!V médiách sa často hovorí o neadekvátnom zásahu príslušníkov zákona. Je to vždy tak, alebo...9. Apríl, 2015
03Najväčší luxus na kolesách: Mobilný dom s garážou alebo obojživelný karavan?Vo svete luxusného cestovania sú súkromné luxusné jachty veľmi obľúbenou voľbou. Existuje...7. Apríl, 2015