Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Zámok Egeskov - Veľkolepé múzeum veteránov v Dánsku

Pozrite si s nami veľkolepé múzeum cestných i vzdušných veteránov.

Monika v Auto-moto zaujímavosti
29.09.2013
Diskusia:
Sledujte nás na:

Zámok Egeskov - Veľkolepé...

Auto-moto zaujímavosti

V roku 1554 Frands Brockenhuus, ktorý spolu s panstvom získal aj ruku krásnej Anny Tinhuusovej, postavil uprostred jazierka stavbu dnes známu ako zámok Egeskov. Pýtate sa prečo postavil zámok uprostred jazera? Dôvodom bola prebiehajúca náboženská reformácia, ktorá ohrozovala bohatých vlastníkov pôdy. Skôr ako sa pristúpilo k stavbe zámku, bolo nutné do dna jazierka natĺcť dubové pilóny. Tie tvorili pevný základ pre stavbu. Zámok sa vyznačuje viacerými vojensko-obrannými vylepšeniami. Postavené boli dve budovy. Prvú, ktorej súčasťou je dnes vstupná brána, bolo možné v najhoršom prípade opustiť a pokračovať v obrane z vlastného zámku. Niektoré steny má zámok zdvojené, s utajenými schodiskami a viacerými vyklenutiami, čo dovoľovalo obrancom strieľať na nepriateľa nepozorovane z rôznych miest.


V bývalých stajniach a hospodárskych budovách  zámku dnes nájdete múzem prepravných skvostov, ktoré Vám vyrazia dych.

Skvosty ako motorku Harley Davidson 1200 ročník 1928, prvý americký sériovo vyrábaný automobil Oldsmobile Curved Dash z roku 1903, ale aj lietajúcu tužku Lockheed CF 104g Starfighter. Samozrejme, že táto stodola a priľahlé hospodárske budovy neukrývajú len tieto tri exponáty. Môžete tu uvidieť napríklad aj dvojvalec Pope - Tribune 14 HP z Marylandu, starý dobrý známy automobil. Zaujme aj prapredok všetkých experimentálnych vozidiel na elektrický pohon, Milburn Light Electric Light z roku 1914.  Nadšenci rýchlych kolies ocenia De Lorean DMC 12 z roku 1981, alebo Ferrari 365 GT z roku 1969.  Výstavné priestory tvorí aj podkrovie jednej zo stajní. Nachádza sa tu depozitár nezrekonštruovaných vozidiel. Okrem iných tam nájdete Tatru 2 - 603 z roku 1969, Škodu Octaviu model 1961, P 70 Coupé, Austin A 40, či poľskú FSM Syrena 105. Fascinujúce na tom je, že väčšinu exponátov získal súčasný majiteľ panstva Egeskov, gróf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, ako dar od ľudí, ktorým bolo ľúto dať zošrotovať ojazdených miláčikov.

Toto všetko je doplnené o bicykle, motocykle, kočíky pre batoľatá aj pre bábiky (bábiky majú svoju samostatnú expozíciu), hračky inšpirované automobilmi a modelmi áut.

Samostatnú expozíciu tvorí záchranný systém Falck s hasičskými autami a leteckou službou.

Ford Transit Ambulance:

Okrem skutočných exponátov ju dopĺňajú figuríny záchranárov a dioramatické modely zobrazujúce napríklad likvidáciu požiaru typickej dánskej vidieckej chalúpky. 

Ďalej nájdete v priestoroch stajní lietadlá, klzáky, balóny, letecké motory, kombinézy, katapultovacie kreslá.

Na nádvorí nájdete stojaci Saab J-35 Draken vo fotoprieskumnej verzii.

V spomínanej, svojho času najväčšej dánskej stodole sa nad hlavami návštevníkov vznáša nekonečne elegantný dvojplošník D.H. 82 Tiger Moth. V spoločnosti vojenského Jeepu čaká North American T-6 Texan/Harvard. A ukrytý na poschodí v spoločnosti miniáut odpočíva vrtuľník Alloutte II. V plavákovej verzii, s figurínou pilota v kabíne, ako by mal každú chvíľu vzlietnuť na záchrannú misiu. Znalcovi leteckej techniky duša pri tomto pohľade veľmi pookreje.

Helikoptéra Royal Danish Navy Aérospatiale Alouette II 

Návšteva hradu Egeskov spolu s jeho priľahlými časťami zaberie pozornému návštevníkovi jeden deň. Aj keď zvolíte svižnejšie tempo prehliadky, rezervujte si na ňu niekoľko hodín. 


Sme si istý, že každému z Vás srdce zaplesalo pri pohľade na tieto veterány.

Ktoré z týchto skvostov by ste si domov odviezli Vy?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA