Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Vzácny Mercedes SL73 AMG s 7,3 l V12 motorom

Aké požiadavky musí atmosférický 12-valec spĺňať, aby bol skutočne výnimočný? Šialené parametre pre uspokojenie náročného automobilového fanatika nestačia. Nenájdeš moderný superšport, ktorý ponúka tak impozantný zážitok z jazdy s výnimočným hlasovým prejavom burácajúceho motora. Raritu - Mercedes SL73 AMG s motorom V12 musíš vidieť! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
08.10.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Mercedes SL73 AMG s...

Auto-moto zaujímavosti

Atmosférický 12-valec. Fenomén, ktorý v kombinácii s extrémnymi parametrami zdvihne zo stoličky každého automobilového fanatika. Aké požiadavky musí atmosférický 12-valec spĺňať, aby bol skutočne výnimočný?

Vzácny Mercedes SL73 AMG s motorom V12Zdroj: rmsothebys.com

Atmosférický 12-valec AMG

Modelový príklad. Hore uvedený pohonný agregát so zdvihovým objemom viac ako 6 litrov. Z tejto rovnice požiadaviek nám vychádza pôsobivá sila označenia AMG. So zaujímavými parametrami takého typu pohonu sa spája aj extrémne využitie elektronických funkcií, obmedzovačov a prvkov, ktoré majú na starosti kontrolu riadenia, spotreby a výkonu.

Systémy kontroly riadenia

Moderné vozidlá so zaujímavými parametrami ponúkajú dnes systémy, ktoré samé nastavujú ideálne množstvo výkonu preneseného na kolesá v danom momente za konkrétnych podmienok. Vodič nemá 100% kontrolu nad riadením. Ideálne hodnoty za neho nastavujú podporné systémy, ktoré sledujú bezpečnosť a efektivitu jazdy.

Mercedes SL73 AMG s motorom V12Zdroj: rmsothebys.com

Pre fanatikov

Pravý automobilový fanatik skutočne chce niesť plnú zodpovednosť za riadenie. Chce sám predvádzať svoje vodičské umenie a dosahovať neskutočné rýchlostné limity a výkon za volantom. Pre vodičov, ktorí nechcú obetovať slobodu pri jazde, je určená možnosť nákupu niektorého z raritných modelov dostupných na trhu s minimom podporných elektronických systémov.

Špeciálne nakonfigurované vozidlo alebo staršia legenda?

Ak sa v dnešnej dobe zákazník dožaduje zrušenia „jazdu upravujúcich“ systémov, siahne si čoraz viac do vrecka. Drahé riešenia bez obmedzovačov rýchlosti a dodatočného vstupovania do stratégie jazdy však dokážu uspokojiť chuť po dravej jazde bez väčších zásahov do riadenia.

Aukcie, dražby, bazár

Vodič so záujmom o raritné vlastnosti môže zvážiť nákup nového vozidla v špecifikácii podľa vlastných predstáv alebo špeciálnu úpravu uznávanej legendy, ktorá čaká na svoje odhalenie v ponuke áut na predaj.

Mercedes SL73 AMG s motorom V12Zdroj: rmsothebys.com

Lahôdka v ponuke

Dá sa to dosiahnuť aj inak ako kúpou špeciálnej úpravy a čakacou listinou na svoj 4-kolesový zoznam vysnívaných parametrov? Spoľahni sa, že v ponuke ojazdených áut na predaj nájdeš skutočne skvosty.

Raritná AMG legenda

V ponuke vozidiel na predaj sa objavia len výnimočne. Takým zástupcom extrémnych mašín je dnešný exemplár s prívlastkom AMG. Objavil sa na predaj v dražbe. Ide o skutočnú automobilovú lahôdku. Posúď sám.

Mercedes SL73 AMG s motorom V12Zdroj: rmsothebys.com

Mercedes SL73 AMG s motorom V12

Pozeráš sa na mimoriadne vzácny exemplár. Tento Mercedes SL 73 AMG rozhodne stojí za pozornosť. Výroba týchto mašín prebiehala od roku 1997 do roku 2001. Športová divízie z Affalterbachu sa postarala o šialený výkon a parametre. Tento konkrétny exemplár vyrobený v ročníku 1999 bol určený pre trh v Japonsku.

Limitovaná edícia

Celkom je na svete len okolo 50 až 85 kusov vzácnej legendy. Roadster generácie R129 disponuje motorom M120, ktorý poháňa aj úchvatnú mašinu Pagani Zonda. Dostupná je aj možnosť úpravy, ktorá zabezpečí rovnaký zvukový prejav ako v podaní Formule 1.

Pohon

Výkon zabezpečuje 6-litrový 12-valec, ktorý počas prerodu na verziu SL73 dostal objem až 7,3 litra. Výkon sa dostal na hodnotu 525 koní a 750 Nm krútiaceho momentu. Výkon na kolesá prenáša spoľahlivý zosilnený 5-stupňový automat. K tomu pridaj aktívny podvozok a väčšie brzdy. Nájsť takúto motorovú špecifikáciu u nového modelu? Takmer nemožné. Na svete je takýchto unikátnych exemplárov len pár.

Akcelerácia

Tento skvost disponuje zrýchlením z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy. Maximálna rýchlosť až 320 km/h. Vieš si spomenúť na iný atmosférický 12-valec, ktorý dosahuje podobné parametre? Vzácny Mercedes SL73 AMG s motorom V12 zaujme nielen výnimočnosťou.

Mercedes SL73 AMG s motorom V12Zdroj: rmsothebys.com

Neodolateľná ponuka

Nemožnosť porovnávania na základe rýchlostných parametrov je jasná. V12-tka je dostatočné lákadlo a istý predmet záujmu tých, ktorí vedia, čo tento burácajúci AMG stroj dokáže. Práve špecifický zážitok z jazdy rozhodne v prípade tejto verzie o kúpe.

Cena

Nenájdeš moderný superšport, ktorý ponúka tak impozantný zážitok z jazdy s výnimočným hlasovým prejavom burácajúceho motora. Je ťažké odolať tak lákavej ponuke. Koľko zaplatí za tento stroj nový majiteľ? Prichystaj si poriadny balík peňazí. Cena v aukcii zatrasie s drahšími a modernejšími modelmi.

Najmenej jazdený Mercedes SL73 na svete

Spoločnosť RM Sotheby ohlásila tento špeciál do oficiálneho zoznamu ponuky dražby, ktorá sa uskutoční už 24. októbra v Londýne. Vozidlo do dnešného dňa najazdilo 35 000 km.

Vzácny Mercedes SL73 AMG s motorom V12Zdroj: rmsothebys.com

Zdroj: https://rmsothebys.com

Mercedes SL73 AMG s motorom V12

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Čínska Škoda Kodiaq za polovicu: Haval F7x za 15 500 eurČínske automobilky dokážu napodobňovať európske úspešne modely s takou presnosťou, že často...20. Október, 2019
02Škoda Octavia WRC: Rarita za 116 500 eur na predaj v ČRŠkoda Octavia WRC - rarita v originálnej továrenskej verzii. Čo robí túto legendu tak...4. Október, 2019
03Scania AXL: Nákladné auto budúcnosti bez kabíny8-kolesová Scania AXL si zaručene získa pozornosť. Môže za to atypický dizajn, netradičné...10. Október, 2019