Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Výmena stieračov: Drahé vs. lacné stierače

Už dávno sme tu nemali takú jar, ktorá preverila stierače áut lepšie ako po iné roky jeseň. Dá sa s rýchlejším opotrebením stieračov bojovať? Ako vyberať stierače? Aké rady sa oplatí v starostlivosti o stierače, lišty a gumené časti, využiť? Dozvieš sa v článku.

rufus v Rady a tipy
30.05.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Výmena stieračov -výber...

Rady a tipy

Už dávno sme tu nemali takú jar, ktorá preverila stierače áut lepšie ako po iné roky jeseň. Dá sa s rýchlejším opotrebením stieračov bojovať? Ako vyberať stierače? Aké rady sa oplatí v starostlivosti o stierače, lišty a gumené časti, využiť?

Výmena stieračov: Drahé vs. lacné stieračeZdroj: pixabay.com

Drahé vs. lacné

Medzi vodičmi na špecializovaných automobilových fórach sú veľmi dobré hodnotené viaceré značky. Úspech pritom zaznamenávajú obyčajné stierače aj stierače vyššej triedy. Dá sa povedať, že vodičov rovnako prekvapia kvalitou lacnejšie ako aj drahšie stierače.

Kvalita stieračov - Kedy meniť?

Na stierači je okrem ramien dôležitá najmä gumička. Tá by nemala byť tenká, čo už pri vizuálnom posúdení môže vyvolať nedôveru. Netreba rovnako kupovať extrémne drahšie stierače. Odporúčame kupovať strednú triedu a zvážiť pritom ďalšie parametre výberu. Rozhodnutie je to na tebe, záleží či chceš meniť celé stierače alebo len gumenú časť.  

Alternatívy - Tekuté stierače

Na trhu možno zakúpiť aj alternatívy klasických stieračov, napríklad tekuté stierače na báze nanotechnológie. Tie sľubujú perfektnú viditeľnosť v nepriaznivých podmienkach, aj za silného dažďa. Niektorí vodiči sú však k novým prístupom, ktoré sú dostupné na trhu, napriek pozitívam, stále skeptickí.

Tekuté stierače - výhodyZdroj: ebay.com

Výhody

S nepríjemným dažďom si poradia bez použitia klasických stieračov. Tekuté stierače, ktoré fungujú na báze nanotechnológie majú viaceré výhody. Tekuté stierače vytvoria na povrchu skla vrstvu, ktorá zabezpečí výdrž a funkčný účinok po dobu niekoľkých mesiacov bez ďalšieho nanášania a servisu. Ďalšou pozitívnou vlastnosťou je uľahčenie čistenia.

Vyššia cena = vyššia kvalita?

Vyššia cena nemusí znamenať vyššiu kvalitu. Je cena pri výbere dôležitá? V anonymnom teste prekvapili stierače jedného obchodného reťazca. Medzi bežnými vodičmi boli najlepšie hodnotené v kategórii najlepší pomer cena/výkon.

Stredná trieda, lacné alebo drahé?

Výkyvy počasia, aprílové aj májové počasie, preverilo automobily, a aj stierače. Počasie, ktoré bežne poznajú vodiči s nástupom zimy preverilo pripravenosť vodičov a kvalitu stieračov v posledných mesiacoch. Dokonca si 2 posledné mesiace vyslúžili množstvo vtipných opisov a nominácii. Apríl a máj by na sociálnej sieti mohli vyhrať Oscara za najlepšie stvárnenie októbra a novembra. Žarty bokom. Ako si spokojný so svojimi stieračmi ty? Zvládajú vrtochy počasia v poslednom období, alebo zvažuješ kúpu nových stieračov? Akými pravidlami sa riadiť pri výbere?

Kedy je čas vymeniť?

Zákazník si vyberá s 3 cenových tried. Môže siahnuť po stieračoch za 58 €/pár, strednú triedu za približne 36 €/pár alebo si vyberie ekonomicky dostupnú triedu riedu, ktorej cena sa pohybuje okolo 7,50 až 10 €/ks. Čo majú všetky stierače spoločné? Z tých, čo prežili, všetky stierače potrebujú vymeniť po zhruba 2-3 rokoch.

Výmena stieračov: Drahé vs. lacné stieračeZdroj: pixabay.com

Časy, keď stierače vydržali 5 rokov

Kedysi boli stierače vyrábané z kvalitnejších materiálov alebo neboli vystavované tak vysokému nájazdu ako vozidlá dnes. Vyššia cena by mala presvedčiť zákazníka natoľko, že si stierače zakúpi aj po rokoch skúseností z jazdenia s nimi. Nie vždy je však cena zárukou kvality.

Lacné stierače môžu prekvapiť

Naopak podcenenie výberu a kúpa nekvalitných stieračov má veľký vplyv na kvalitu jazdy. Vyberajme preto s rozumom. Pre väčšinu vodičov nebude kúpa drahých stieračov vôbec možná, bez ohľadu na výhody, aké môžu v prípade kúpy skutočne kvalitných stieračov vodičovi vzniknúť.

Čo je pri výbere dôležitejšie ako cena?

Každý motorista by sa mal sám zamyslieť, či mu stojí daná finančná položka za rozhodnutie a prieskum možností nákupu na trhu. Ak už nie z iného dôvodu, tak z dôvodu bezpečnosti. Práve stierače môžu znamenať zníženú bezpečnosť. Ako sa zlá kúpa prejaví na kvalite jazdy? Výsledkom bude zlá viditeľnosť, netreba tiež zabúdať na zvýšené riziko nehody z dôvodu zhoršenej, žiadnej viditeľnosti. Netreba však myslieť len na materiálnu škodu, ale aj na ohrozenie svojho života a životov posádky. Nikdy neriskuj zdravie a život kvôli nekvalitnej výbave.

Nikdy nepodceňuj kvalitnú výbavu - nekvalitné stierače zvyšujú riziko nehody v zlých poveternostných podmienkachZdroj: pixabay.com

Pozor na staré stierače

Výber správnych stieračov môže byť subjektívnou otázkou. Každému vodičovi bude vyhovovať iný typ, značka stieračov. Nemožno však obísť zaručenú "dobrú radu nad zlato." Ak si už vybral vhodný typ a značku stieračov, snaž sa nakupovať stierače tam, kde predpokladáš dobrý obrat. Snaž sa kupovať tam, kde predpokladáš, že stierače neboli dlhodobo skladované, predtým ako sa k tebe dostali.

Testy ADAC - dobrá rada nad zlato

Práve túto skutočnosť potvrdil starší test stieračov spoločnosti ADAC. Viac ako cena a značka stieračov ovplyvňuje ideálne vlastnosti stieračov "čerstvá" gumená časť. Rozhodne zohľadni dátum výroby. Práve špecializovaná predajňa s autodielami môže predpovedať väčší obrat tovaru bez nákupu na sklad. Stierače sa ti odvďačia výbornou kvalitou stierania.

      Klasické stierače      Cena    Hodnotenie ADAC   Inštalácia   Kvalita stierania v teste      
Bosh Twin Spoiler 36   2  2  2
Valeo Compact 26   3  4  2
Unitec Universal  4 €  2  2  2

SWF Duotec

34 €  3  3  2

Bosh Basis

24 €  3  3  2
Aero (ploché) stierače        
Bosh Aerotwin 36 €  1  2  1
SWF Visioflex 36 €  2  2  2
Valeo Silencio X-Trim 42 €  2  2  2
Cartrend UB4 26 €  2  2  2
Champion Aerowantage 42 €  3  3  1

*Známkovanie v tabuľke 1, 2, 3, 4, 5 ako v škole.

Ako zabrániť rýchlemu opotrebeniu stieračov?

Miera opotrebenia je závislá od počtu najazdených kilometrov. Ako sa dá predísť rýchlejšiemu opotrebeniu stieračov? Ako vodiči máme viaceré možnosti. Ak sa nimi nebudeme riadiť, stále je tu možnosť meniť stierače v pravidelných intervaloch, každých 6 - 12 mesiacov.

Predlžuje ošetrovanie gumy v lište životnosť?

Niektorí vodiči majú výborné skúsenosti s ošetrovaním stieračov. Predlžujú špeciálne prípravky na gumu v lištách životnosť. Aké máš s opotrebením stieračov skúsenosti ty? Čo pomohlo tebe v nepríjemnej situácii, keď tvoje stierače z nejakého dôvodu vynechávajú? Oplatí sa podľa teba kupovať značkové stierače alebo rovnako dobre poslúžia aj lacnejšie varianty? Podeľ sa o svoje názory a skúsenosti s kvalitou stieračov v komentároch.

Zdroj: adac.deautobazar.eu/stierace-ostrekovace-nahradne diely

Stierače - zoznam

Výmena stieračov -výber tipy

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škoda Octavia: Top stav, nájazd 132 000 km, cena 7 100 € v Nemecku Zaobstarať si Škodu Octavia v tejto konfigurácii s podobným nájazdom môže byť veľmi dobrý...4. Máj, 2019
02BMW X5 z Číny: Lacná kópia jazdí aj po 14 rokoch!Shuanghuan SCEO vs. BMW X5 podobnosť s originálom takmer 1:1. Zmena loga však z...2. Máj, 2019
03Lacné LaFerrari z plechu hitom internetuMáš obmedzený rozpočet, no napriek tomu túžiš po svojom vlastnom superšporte? Ako si...28. Máj, 2019