Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Volkswagen Tiguan obliekol nové šaty, vyzerá viac ako Golf

Nová tvár menších modelov Volkswagenu, s ktorou prišiel Golf sa postupne bude dostávať na ďalšie modely. Svoju pozíciu v tejto stratégii dostal aj inovovaný Tiguan. Facelift však prináša viac noviniek ako len zmeny tváre.

JozefM v Auto-moto zaujímavosti
10.07.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Volkswagen Tiguan obliekol...

Auto-moto zaujímavosti

Nová tvár menších modelov Volkswagenu, s ktorou prišiel Golf sa postupne bude dostávať na ďalšie modely. Svoju pozíciu v tejto stratégii dostal aj inovovaný Tiguan. Facelift však prináša viac noviniek ako len zmeny tváre.

Nová vizáž sa zmenila naozaj na štýl Golfa, aj keď predné svetlá nie sú tak výrazne tvarované v spodnej časti. V štandardnej výbave budú LED predné aj zadné svetlá. Predok predvádza masívnejšiu masku chladiča a na kufri zase viac kričí veľký nápis s označením modelu. V ponuke bude aj športovejšia verzia modelu, ale len tvarovo, R-Line bude stále len sada doplnkov exteriéru a interiéru.

Volkswagen Tiguan obliekol nové šaty, vyzerá viac ako GolfZdroj: Volkswagen

Reálne športovejšia alternatíva bude Tiguan R. Ten bude mať tiež športovejšie tvary nárazníkov, ale aj zvýšený výkon. Z dvojlitrového štvorvalca dostane 235 kW (320 k) a bude mať pohon všetkých kolies 4Motion. Podľa vyjadrenia automobilky dokáže spĺňať funkciu okruhového aj každodenného auta. Je asi jasné, že obe tieto úlohy prichádzajú s kompromismi. Pohon všetkých kolies ale bude mať Torque Vectoring, čo znamená, že v prípade potreby dokáže poslať až 100 percent krútiaceho momentu napríklad na vonkajšie zadné koleso v zákrute. Na výber bude 7 režimov, pričom režim Race bude mať špeciálne tlačidlo na novom volante.

Nové pre Tiguan budú aj hybridy. Tiguan Hybrid bude používať rovnaký systém ako má aj hybridná Octavia RS. To znamená 1,4 TSI motor spojený s elektromotorom a možnosťou nabíjania batérie z bežnej elektrickej siete. Celkový výkon plug-in hybridu dosahuje 180 kW (245 k). Pri plnom nabití je avizovaný dojazd, podľa WLTP, až 50 kilometrov. V elektrickom režime dokáže Tiguan dosiahnuť rýchlosť až 130 kilometrov za hodinu. Samozrejmosťou je použitie rekuperácie pri brzdení. Najvyšší výkon ponúkne Tiguan v režime GTE, kedy spaľovací a elektrický motor spolupracujú pre najvyšší výkon.

Volkswagen Tiguan obliekol nové šaty, vyzerá viac ako GolfZdroj: Volkswagen

V Tiguane sa popularite tešia naftové motory TDI, ktorým sa konštruktéri tiež venovali. Motory dostali dva za sebou umiestnené katalyzátory. Prvý je blízko motora a druhý pod podlahou kabíny. Do druhého idú plyny chladnejšie aj o 100 stupňov Clezia a pomáha hlavne pri veľkom zaťažení. Takáto kombinácia výrazne znižuje produkované oxidy dusíka.

V interiéri je teda nový volant, ale aj nový beztlačidlový panel ovládania klimatizácie. Dokonca aj posúvateľné prvky sú digitálne, takže na zmenu teploty nie je nutné ťukať do panelu, ale len po ňom posunúť prst. Tiguan tiež dostane najnovší systém MIB 3. Podporuje aj online komunikáciu cez weConnect neobmedzene. Modul weConnectPlus bude mať každý Tiguan predplatený na tri roky. Systém ponúka tiež prístup do cloudových služieb, streamovacích systémov ako Apple Music, ale môže byť ovládaný hlasom. Výrazným pozitívom však bude možnosť prepojenia cez Apple CarPlay a Android Auto bezdrôtovo. Tiguan je nové auto a preto zabúda na štandardné USB, všetky rozhrania budú USB-C. A budú osvetlené.

Volkswagen Tiguan obliekol nové šaty, vyzerá viac ako GolfZdroj: Volkswagen

V ponuke modelu bude aj možnosť priplatiť za ozvučovací systém Harman-Kardon. Ten ponúka zosilňovač a celkový výkon 480 W z desiatich reproduktorov vrátane subwooferu. Na doladenie je možné použiť jedno zo štyroch prednastavených zvukových prostredí.

Inovovaný Tiguan bude mať aj armádu asistentov. Travel Assist dokáže prevziať riadenie v rýchlostiach od 0 do 210 kilometrov za hodinu. Avšak to platí pre automatické prevodovky. S manuálom to je od 30 kilometrov za hodinu. Kombinuje adaptívny tempomat a udržiavanie v pruhoch. Na aktivovanie má špeciálne tlačidlo, ktoré je tiež na multifunkčnom volante. Samotný tempomat je dokonca prediktívny, čiže zohľadňuje limity stanovené značkami, začiatky obce, križovatky, kruhové objazdy, ale aj prispôsobí rýchlosť do zákruty. Front Assist dostal nové algoritmy, aby lepšie rozoznával osoby a Lane Assist zase lepšie reaguje ak na ceste nie je čiara na kraji, len krajnica z trávy.

Volkswagen Tiguan obliekol nové šaty, vyzerá viac ako GolfZdroj: Volkswagen

Výraznou novinkou faceliftu sú aj predné svetlá. Okrem štandardných LEDiek bude v ponuke aj systém IQ.LIGHT – LED Matrix. Už ho používa Touareg, Passat a Golf. V každom svetle je 24 LED modulov, ktoré sa rozžiaria podľa potreby a optimálne tak osvetlia cestu v danej situácii. Svetlomety tiež využívajú dynamické smerovky a svetelnú šou pri opúšťaní vozidla, alebo prichádzaní k nemu.

Inovovaný Tiguan sa na trhu etabluje už v týchto dňoch a základná cena sa dostane pod 24-tisíc eur. Automobilka zatiaľ ukázala len inovovanú krátku verziu, ale je jasné, že do ponuky sa onedlho dostane aj predĺžená verzia Allspace.

Volkswagen Tiguan obliekol nové šaty, vyzerá viac ako GolfZdroj: Volkswagen

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Mercedes z ČR: Tatra T-Concept ako osobný automobil!Našlapaný koncept od západných susedov nie je možné prehliadnuť. Osobný automobil s tvarmi...2. Jún, 2020
02Pre náročných: Upravená Škoda RS s výkonom 400-koní!Ponuka Škody je naozaj široká. Dá sa povedať, že si v nej svoje nájde väčšina záujemcov....8. Apríl, 2016
03Nový tieňový mód Tesly: 40-krát bezpečnejší autopilot! Samoriadiace technológie sa stále pasujú s nedôverou vodičov. Ani najmodernejšie...22. Október, 2016