Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Vodiči si za priestupky priplatia: Odobratie vodičáku za nezaplatenie pokuty

Prísnejšie pravidlá a pokuty za nedodržiavanie nových priestupkov - Čo by si mal vedieť? Pokuta za nevytvorenie uličky pre záchranné zložky stúpla z 99 na 300 eur! Aké zmeny budú platiť pre vodičov po novom? Viac o sprísnení zákonov v článku.

rufus v Auto-moto zaujímavosti
30.06.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Vodiči si za priestupky...

Auto-moto zaujímavosti

Po vzore ďalších európskych krajín aj Slovensko čaká ďalšie sprísnenie zákonov platných pre vodičov. Ministerstvo vnútra schválilo návrh zákona, ktorý upravuje sankcie za priestupky aj samotné pravidlá. Aké zmeny nás čakajú? Čoho sa konkrétne zmeny návrhu zákona týkajú?

Záchranná ulička - Pozor: Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu + nové pokutyZdroj: pixabay.com

Hlavné témy

Novela zákona si posvieti na vodičov, ktorí nevytvoria záchrannú uličku pri prejazde záchranného vozidla na diaľnici. Sprísnia sa tiež pravidlá a riziká spojené s požičiavaním automobilov. Rezort chce upraviť aj pravidlá parkovania na chodníku. Upraviť to, kedy vodič môže zaparkovať na chodníku priľahlom k ceste.

Po vzore Rakúska

Neohľaduplní vodiči a jazda pod vplyvom alkoholu a drog sú celosvetovým problémom. Niektoré krajiny majú svoje vlastné špecifiká, ktoré vedú k zavedeniu charakteristických obmedzení. Polícia sa nechala inšpirovať zákonmi platnými v susednom Rakúsku.

Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu + ďalšie sprísnenia pre vodičovZdroj: pixabay.com

Telefonovanie za volantom

Po schválení zákona bude možné telefonovať len s "handsfree" sadou. Akékoľvek držanie telefónu v ruke návrh zákona zakazuje. Rovnaké pravidlá majú platiť pre ďalšie informačné, telekomunikačné a audiovizuálne zariadenia.

Vodiči si za priestupky priplatia: Odobratie vodičáku za nezaplatenie pokuty Zdroj: pixabay.com

Dvojnásobná pokuta

Modelová situácia. Počas jazdy máš v ruke mobil. Krátenie času na červenej alebo kontrola sociálnych sietí ťa vyjde draho.  Rezort chce znížiť vysokú nehodovosť týchto situácii zvýšením pokút. Ako? Vodičov majú prevychovať dvojnásobné pokuty. Na mieste zaplatíš 100 €. V správnom konaní až 200 €. Chceš sa vyhnúť extrémnym pokutám? Neznižuj sústredenosť za volanom. Používaj handsfree, jazdi s rozumom.

Zvýšenie pokút - Vodiči si za priestupky priplatia

Čo hrozí účastníkom premávky, ak sprísnené pravidlá vstúpia do platnosti? Zmeny sa dotknú všetkých účastníkov premávky, nielen vodičov. Sadzby niektorých pokút sa dokonca zdvojnásobnia!

Záchranárska ulička - pokuty za nevytvorenie až 300 €

Vytvorenie záchranárskej uličky v prípade prejazdu sanitky a špeciálnych vozidiel záchranárskej služby má byť na diaľničných úsekoch povinné. Ak ju vodič idúci v kolóne po diaľnici nevytvorí, hrozí mu pokuta až 300 €! Doteraz by zaplatil 99 €. Ministerstvo vnútra zvýšenú tarifu 300 € pokuty vytvorilo pre vodičov, ktorí zneužívajú vytvorenú uličku pre svoj prejazd.

Záchranná ulička - Pozor: Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu + ďalšie sprísnenieZdroj: pixabay.com

Striedavé radenie -zipsovanie

Mimo diaľnice stále platí súčasná povinnosť zabezpečiť záchranárskym vozidlám plynulý a bezpečný prejazd. Vodiči majú využívať zásady striedavého radenia. Zipsovanie sa má rovnako využívať aj pri zbiehaní do jazdných pruhov.

Evidencia a prehlasovanie vozidiel

Zmeny sa dotknú aj súčasného systému evidencie a prehlasovania vozidiel. Policajti už nebudú musieť pri prehlasovaní z okresu do okresu skontrolovať každé vozidlo. Ďalej pribudne možnosť zadržania TEČ (ŠPZ) vozidla policajtom.

Sprísnené sankcie pre vodičov, ktorí neplatia pokuty

Zmenia a upravia sa aj pravidlá platné pre vyberanie pokút. Ak zákon prejde a po novom nezaplatíš pokutu v stanovenom čase, polícia ti môže zadržať doklady od vozidla aj tabuľku s evidenčným číslom.

Telefonovanie za volantom - Dvojnásobná pokutaZdroj: youtube.com/ Tumblr

Noví účastníci premávky

Obľúbené kolobežky sa tešia popularite nielen medzi mladými. Na cestách aj chodníkoch ich vídame čoraz častejšie. Návrh zákona upravuje pravidlá pohybu kolobežkárov. Budú sa riadiť predpismi a nebudú môcť využívať chodníky. Kolobežky poháňané pomocným motorčekom budú podliehať pravidlám, ktoré sú platné pre vodičov s nemotorovým vozidlom.

Mladí vodiči

Zmeny upravia aj pravidlá platné pre mladých vodičov s menšími skúsenosťami za volantom. Táto skupina vodičov je označená za rizikovú skupinu. Mladí vodiči budú počas prvých 2 rokov sledovaní. Ak sa v tomto období dopustia závažného priestupku a veľkého prekročenia rýchlosti, čaká ich po novom zmena.

Preventívne opatrenia pre vodičov s nízkou praxou

Po 2 takých prekročeniach alebo závažných priestupkoch budú musieť v autoškole absolvovať špeciálny doškoľovací kurz. Súčasťou sankcie bude návšteva dopravného psychológa. Úprava tak reaguje na množstvo dopravných nehôd a priestupkov, v ktorých figurujú mladí vodiči.

Preventívne opatrenia pre vodičov s nízkou praxou - zvýšená nehodovosťZdroj: facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Rozšírenie vodičských oprávnení

Rezort tiež plánuje rozšíriť vodičské oprávnenia pre mladých vodičov. Vodičské oprávnenie skupiny C a CE bude možné udeliť už 18-ročným vodičom. Doteraz bolo možné "céčka" získať až od veku 21 rokov. Rovnako sa zníži vekový limit pre vodičské oprávnenie skupiny D a DE. Bude ho možné získať už vo veku 21 rokov. Doteraz získanie oprávnenia "D" a "DE" platilo pre vodičov až od veku 24 rokov.

Aké zmeny čakajú vodičov na Slovensku?

Nové pokuty a sankcie majú zvýšiť mieru bezpečia na cestách. Vláda už schválila návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorý má pomocou sankcii ovplyvniť bezpečnosť na cestách. Čo si o týchto úpravách a obmedzeniach myslíš? Majú vplyv na zvýšenie bezpečnosti na cestách?

Zdroj: minv.skrokovania.gov.skasfinag.at

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Provokatér s Maserati: Ako platiť menej s registráciou v zahraničí?Evidenčná značka holandského majiteľa Maserati baví internet. Kuriózna provokácia úradov...10. Jún, 2019
02Lacné BMW M3? Pozor na napodobeninu za 14 950 €Unikátne BMW rad 3 je na predaj za 14 950 eur. Hodnota vozidla nie je vôbec tak vysoká, ako...8. Jún, 2019
03Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m? Zabudni na statické radary! Nový radar meria do vzdialenosti 1 000 m + dokáže meniť polohu...4. Jún, 2019