Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m?

Zabudni na statické radary! Nový radar meria do vzdialenosti 1 000 m + dokáže meniť polohu prostredníctvom mobilnej siete. Tento typ nie je možné vidieť a fyzicky identifikovať. Neostáva iné, len dodržiavať rýchlostné limity. Dokáže zaznamenať jazdu bez zapnutých bezpečnostných pásov a iné priestupky. Sleduj!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
04.06.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Radar, ktorý meria...

Auto-moto zaujímavosti

Radar, ktorý nie je možné vidieť? Kedysi to bola prvá vec, ktorú si na cestách vodiči všímali. Zistili, v ktorých úsekoch sa radary nachádzajú, a svoju jazdu tomu prispôsobovali. To dnes však už neplatí. Na cestách operujú radary, ktoré vodiča namerajú do veľkej vzdialenosti.

Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m? Zdroj: facebook.con/ Odhalené policajné radary a slovenská kobra

Radar, ktorý meria do diaľky 1 000 m

Ako to funguje? Špeciálny radar je vybavený čidlom, ktoré dokáže zaznamenávať a merať rýchlosti vozidiel až do vzdialenosti 1 000 metrov. Tento radar testuje Polícia v okolí grófstva Gloucestershire v Anglicku.

Nový radar zaznamená vozidlo do vzdialenosti 1 000 mZdroj: pixabay.com

Nový bezpečnostný radar

Aby zariadenie skontrolovalo správanie vodičov, dokáže viesť záznam o automobiloch vzdialených až 1 km od samotného radaru. Čo to znamená v praxi? Všetky prekročenia rýchlosti vodičov boli zaznamenané pomocou fotoaparátu s kvalitnou optikou.

Zaznamenaných 1 325 priestupkov

Výsledky práce radaru? Polícia pomocou radaru zaznamenala až 1 325 priestupkov. 1 293 z nich sa týkalo práve prekročenia najvyššej povolenej rýchlosti. Bezpečná jazda aj vďaka radaru opäť "osloví" viac vodičov. Po zaplatení pokuty sa budú viac venovať dodržiavaniu priestorov ako hľadaniu "skriniek" radarov v okolí ciest.

Nový radar narozdiel od predchodcov na policajnom vozidle neidentifikuješ Zdroj: youtube.com/ fourballrunner

Prekročenie povolenej rýchlosti

Aké prekročenia hliadky zaznamenali v skúšobnom režime? V Anglicku je povolená maximálna rýchlosť 128 km/h. 10 vodičov tento rýchlostný limit nerešpektovalo a prekročilo povolenú rýchlosť o viac ako 30 kilometrov. Záznamy z radaru zachytili tiež vodiča, ktorý na meranom úseku dosiahol rekordné prekročenie rýchlosti. Šiel rýchlosťou až 203 km/h.

Čo si myslíš o tomto spôsobe merania rýchlosti? Zariadenie je moderným spôsobom ako môže Polícia dohliadať na dodržiavanie zákonom stanovených rýchlostných limitov. Vodiči dostali za prekročenie rýchlosti a ohrozenie premávky adekvátne tresty a nabudúce už nebudú na často prechádzaných úsekoch vyhľadávať vizuálnu "skriňu" a polohu policajného radaru.

Radar meria nielen prekročenie rýchlosti

Spolupráca radaru a fotoaparátu dokáže zaznamenať viaceré porušenia zákona. Okrem toho, že na veľkú vzdialenosť odhalí prekročenie rýchlosti, dokáže radar s kvalitným objektívnom odhaliť, či má posádka zapnuté bezpečnostné pásy a dokonca aj nedovolené formy používania mobilného telefónu počas riadenia.

Nový policajný radar na cestách neidentifikuješ - meria do vzdialenosti 1 000 mZdroj: police.be

Mobilná zmena stanoviska

Príslušníci policajného zboru tiež identifikovali 12 kradnutých vozidiel, zabavili 1 nelegálne držanú strelnú zbraň. Ďalšou výhodou radaru je možnosť meniť stanovisko radaru. Nové zariadenie dokáže jednoducho zmeniť polohu, bez toho, že by musel byť radar premiestnený.

Posvieti si na dodržiavanie zákona

Čo tento radar znamená pre samotných vodičov? Predpokladá sa, že sa postará o ešte lepšie dodržiavanie zákona. Vodiči budú pod drobnohľadom hliadky, ktorá dokáže mobilne meniť svoje stanovište.

Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m?

Neviditeľný radar

Testovanie zatiaľ s výbornými výsledkami prebehlo v Anglicku. Čo je najväčším rozdielom v porovnaní s bežným radarom? Vodiči by mali zbystriť pozornosť. Tento typ radaru nie je možné fyzicky identifikovať. Nedá sa vidieť tak ako ostatné radarové systémy, ktoré poznáme z ciest.

Posvieti si na bezpečnosť a dodržiavanie predpisov

Žiadne "zaručené" metódy ako sa vyhnúť nameraniu radarom na tento systém nefungujú. Nie je možné nijak odhaliť laserové lúče. Vodičom neostáva iná možnosť, len dodržiavať cestné predpisy a limity. Môžeme zatiaľ dúfať, že sa v dohľadnej dobe nedostane na naše cesty.

Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m? Zdroj: facebook.com/odhalenepolicajneradary

Namerané priestupky počas testovania radarového systému s dosahom 1 000 m 

Meranie sa uskutočnilo na anglickej diaľnici A417 a A419. Nameraných bolo viac ako 1 200 porušení rýchlosti na 1 km dlhom meranom úseku. Kamera, ktorá je v testovacej prevádzke merala vodičov, ktorí nebezpečne jazdia medzi Gloucesterom a Swindonom. Kamera bola v novembri nasadená na 35 rôznych miestach. Zaznamenané priestupky:
 
• 1 293 priestupkov prekročenia rýchlosti - 10 vodičov prekročilo rýchlosť o 100 mph a viac (najväčšie prekročenie rýchlosti 126 mph)
• 32 ďalších priestupkov, vrátane 5 obmedzení pohybu, 1 nedovolené používanie mobilných telefónov, 19 priestupkov na vozidle a 7 priestupkov jazdy bez bezpečnostných pásov
• Vodiči, ktorí dostali vzdelávanie / varovania / rady: 52
• Testy pozitívneho dychu alkohol: 1
• Pozitívne drogy: 1
• Zadržané vozidlá (bez poistenia): 6
Zadržané vozidlá (bez dane): 6
• Podozrivé poistné priestupky: 2
• Vodiči pomáhali pri poruche: 10
• Zadržané strelivo a útočné zbrane: 1

Zdroj: wiltsglosstandard.co.uk, Facebook profil Gloucestershire Constabulary

Radar s dosahom 1 000 m

Video: Radar, ktorý meria do vzdialenosti 1 km

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Preťaženie pri čelnej zrážke: Smrť už pri 25 km/h! Nepoužívaš bezpečnostné pásy? Po tomto rozhodne budeš! Dospelý muž môže nadobudnúť váhu až...2. Jún, 2019
02Nezničiteľné pneumatiky odolné voči defektu: Už v testovaníMôžeme sa tešiť na revolučné gumené pneumatiky, ktoré netreba fúkať!. Nepríjemnosti vodičov...6. Jún, 2019
03Provokatér s Maserati: Ako platiť menej s registráciou v zahraničí?Evidenčná značka holandského majiteľa Maserati baví internet. Kuriózna provokácia úradov...10. Jún, 2019