Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

VIDEO: Tourist Trophy, preteky samovrahov a géniov!

Isle od Man, Tourist Trophy. Slovíčka, ktoré zvýšia tep každého motocyklového fanatika, každého, kto to ako malý chalan skúšal na dedkovej Babete na dvore. Ide možno o najznámejšie a jednoznačne o najnebezpečnejšie motocyklové preteky planéty. Napriek, alebo práve vďaka tomu majú priaznivcov viac ako dosť.

Dávid v Video sekcia
18.06.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

VIDEO: Tourist Trophy,...

Video sekcia

Isle od Man, Tourist Trophy. Slovíčka, ktoré zvýšia tep každého motocyklového fanatika, každého, kto to ako malý chalan skúšal na dedkovej Babete na dvore. Ide možno o najznámejšie a jednoznačne o najnebezpečnejšie motocyklové preteky planéty. Napriek, alebo práve vďaka tomu majú priaznivcov viac ako dosť.

Ostrov motorizmu

Ostrov Man. Fliačik v Írskom mori s rozlohou 572 kilometrov štvorcových a približne 80 000 obyvateľmi žije takmer výlučne pretekmi Tourist Trophy. Napriek tomu, že ide o známy daňový raj, najväčšie príjmy má z cestovného ruchu. Na ten sa predovšetkým v období konania pretekov spolieha každý domáci.

Prečo ostrov Man?

Možno sa pýtate, prečo začali tie najslávnejšie motocyklové preteky sveta písať svoju históriu na ostrove Man a nie niekde v centre Británie? Odpoveď je jednoduchá. Nariadenia vlády neumožňovali konanie pretekov na uzavretých cestách a milovníci benzínu našli pochopenie práve na ostrove Man. Prvé preteky sa tu konali v roku 1905, šlo však len o kvalifikáciu na preteky vo francúzskom Dourdane. Prvé oficiálne Tourist Trophy preteky sa na Mane konali až v roku 1907. Vtedy bola iná aj trať pretekov. Tá merala len 24 km, tradičný 60 km dlhý horský okruh sa začal jazdiť až od roku 1911.

Jednovalce, dvojvalce a dosť

Dnes sa stretnete s viacerými kategóriami, napríklad Junior, Senior TT či Lightweight TT. Kedysi bolo delenie jednoduché, buď ste mali jednovalec alebo dvojvalec. Prvým víťazom triedy dvojvalcov v roku 1907 sa stal Rem Fower. Vyhral na motorke Norton, v ktorej bol motor od Peugeotu s výkonom 5 konských síl! Na 10 kôl s celkovou dĺžkou 254 km dosiahol pomerne slušnú priemernú rýchlosť 61,49 km/h. Dnešný pretekári na motorkách často krát randia s rýchlosťami viac ako 300 km/h. Aká bola maximálka vtedy? Okolo 80 km/h! Počas historických pretekov zastavil 10 krát! Čo by robili dnešní pretekári, keby nemali svojich mechanikov. Rem Fowler si vymenil dušu, 2 krát sviečku, dva krát spadol, drátoval blatník, kábel vedúci ku sviečke, musel sa vracať po pumpičku, 2 krát mu spadol remeň.

V kategórií jednovalcov zvíťazil Charlie Collier. Jeho motocykel s objemom 433 kubických centimetrov ponúkal výkon až 3,5 konských síl. Úsmevné, však? A chceli by ste vedieť, aké boli kedysi ceny pre víťazov? Víťaz si okrem trofeje odniesol aj prémiu 25 libier, druhý 15 libier a tretí 10 libier.

Nebezpečná trať Tourist Trophy si vyžiadala už množstvo obetí. Zahynulo tu viac ako 230 ľudí, či už jazdcov, alebo divákov prizerajúcich sa pretekom. Aj nedávno na nej vyhasol jeden z cenných ľudských životov. Preteky Tourist Trophy však ukazujú, ako človek dokáže milovať to, čo robí. Každý z jazdcov si riziko tohto nádherného športu naplno uvedomuje, každý z nich do toho napriek tomu ide. Šiel do toho aj Joey Dunlop, muž, ktorý na trati Tourist Trophy zvíťazil neuveriteľných 26 krát. Vyhral by aj viac krát, ak by ho jeho vášeň na prírodnej trati v Estónsku nepripravila o život. Každý z jazdcov sa zhoduje v jednom. Na tých pár minút a sekúnd sa človek cíti, že je naozaj slobodný. A pre tieto chvíle sa to oplatí.

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA