Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Video: Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky #2

Koľkí z nás jazdia na automobiloch s automatickou prevodovkou? Určite ich nie je väčšina. Najčastejšie je stále využitie klasickej, manuálnej prevodovky. V tomto type áut jazdíme skoro všetci, a predsa existujú veci, ktoré o tomto type prevodovky nevieme a sú dôvodom zbytočného opotrebovania auta! Ktoré to sú? A prečo by si mal o nich vedieť? Dozvieš sa v článku!

rufus v Video sekcia
16.02.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Najväčší zabijaci...

Video sekcia

Šetrné používanie manuálnej prevodovky

Koľkí z nás jazdia na automobiloch s automatickou prevodovkou? Určite ich nie je väčšina. Najčastejšie je stále využitie klasickej, manuálnej prevodovky. V tomto type áut jazdíme skoro všetci, a predsa existujú veci, ktoré o tomto type prevodovky nevieme a sú dôvodom zbytočného opotrebovania auta!

V predchádzajúcom článku si sa dozvedel, prečo je dôležité dbať na šetrné používanie manuálnej prevodovky.

Video: Najväčší zabijaci prevodovky #1 | Autobazár.EU

Poďme si bližšie rozobrať jednotlivých zabijakov manuálnej prevodovky z videa.

Video: Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky

#1 Ruka na riadiacej páke počas jazdy

Tento zlozvyk nepatrí len medzi zlozvyky začiatočníkov. Paradoxne, je opieranie sa o riadiacu páku „obľúbené“ aj u niektorých skúsených vodičov a vodičov z povolania. Aj tí totiž zabúdajú, že radiaca páka nie je lakťová opierka a ruka má byť na nej položená len pri preraďovaní, po zaradení prevodového stupňa patrí naspäť na volant!

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Obe ruky patria na volant

Okrem iného je držanie oboch rúk na volante veľmi praktické, vodič dokáže lepšie reagovať na zmeny v riadení. Dochádza tiež k opotrebovaniu prevodovky z dôvodu prílišného trenia medzi pohyblivými ozubenými kolesami a vidličkami. Typický „pohodový“ štýl riadenia vozidla s jednou rukou na volante a jednou rukou spustenou na riadiacej páke, nie je práve šťastným riešením.

#2 Zaradená rýchlosť

Tu sa dostávame k ďalšiemu fenoménu. Pri očakávanom zastavení vozidla na semafore sa odporúča vyradiť na neutrál a uvoľniť spojku. Aj keď sa týmto roztočí v prevodovke viacero častí, táto aktivita nepredstavuje nadmernú záťaž. Zaradená rýchlosť je teda menej šetrná voľba. Spojka má byť namáhaná a zošliapnutá len ak je to potrebné. Za vyradenie rýchlosti sa ti spojkové ložisko poďakuje svojou trvácnosťou.

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: youtube.com

#3 Spojka v úlohe brzdy pri jazde v kopci

Táto mimoriadne obľúbená "hra" je frajerinou takmer pre všetkých neskúsených vodičov. Zrejme si pripadajú v prípade zámeny brzdy so spojkou ako "geniálni" vodiči, ktorí pochopili celé fungovanie systému. Omyl, ľahký preklz spojky, totiž nezabezpečí len státie na mieste bez použitia brzdy, ale tiež vedie k istému zničeniu spojky!

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovky Zdroj: youtube.com

Trenie znamená opotrebenie

Ak o tejto skutočnosti vieš, a táto hra ťa aj naďalej baví, priprav sa na skorú výmenu spojky v tvojom vozidle. Pamätaj, trenie znamená opotrebenie! Preto je vhodné čo najviac obmedziť každý nutný preklz, a tak znížiť trenie. Hovorí sa, že sa človek naučí po prvej výmene spojky. Je tomu skutočne tak? Koľko stojí výmena spojky?

Striedanie pedálu brzdy a plynu

Ideálne je sa pri rozjazde v kopci naučiť plynulému striedaniu pedálu brzdy a plynu pravou nohou. Ďalšou možnosťou je rýchle prešliapnutie z brzdy na plyn. Menej zruční vodiči si vystačia aj so zatiahnutím ručnej brzdy. Ktorý spôsob si vyberieš je na tebe. Ide o to nesprávať sa k spojke barbarsky!

#4 Zošliapnutie pedálu pri nízkych otáčkach motora až na podlahu

Možno to niekomu pripomína výraz „plnou parou vpred,“ aj v tomto prípade ide však pri zošliapnutí plného plynu pri nízkych otáčkach o skutočného zabijaka!

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: youtube.com

Plný plyn – podtáčanie motora

Podtáčanie motora. Žiadanie extrémneho výkonu pri nízkych otáčka motora. Tento zlozvyk by mal vyť trestným činom! Kiež by šlo len o škodlivosť plného plynu pri nízkych otáčkach. Tento zlozvyk a vyžadovanie veľkej akcelerácie pri nízkych otáčkach motora dokáže prerásť až do vážnych problémov motora a fatálneho zaťaženia pohonnej sústavy. Snaž sa nebyť katom vlastného vozidla!

Podraďovanie rýchlostí

Podraďovanie rýchlostí ešte nikoho nezabilo. Pri jazde rovnakou rýchlosťou, je najlepšou voľbou podradenie rýchlosti o jeden, dva alebo aj tri stupne. Dôležité je, si sledovať hodnoty otáčok motora. Ak zvládaš podraďovanie bez toho, že i"deš" nad maximum motora, dokážeš takýmto akcelerovaním nielen „trnúť“ ostatných v štýle amerických filmov. Toto umenie pôsobí nielen štýlovo, ale je aj užitočné. Okrem menšej záťaže pre auto a faktu, že akceleruješ ako kráľ, je dobrou správou aj lepšie využitie paliva a netreba zabúdať na pôžitok z jazdy!

#5 Odkladanie nohy na pedál spojky

Týmto „ochorením“ trpí prevažná časť vodičov, jednoducho nevedia kam s ľavou nohou a tak ju „vozia“ na spojke. Ak nedokážeš ovládať svoje nohy a nevieš, že ideálne miesto pre nohu je vľavo od spojky, nemal by si jazdiť!

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: youtube.com

Amen spojkové ložiská

Každé auto má inak nastavený odpor pedálu spojky. Ak je však nastavený aj na najmenšiu mieru citlivosti, je zrejmé, že pri odkladaní nohy na spojke, dochádza k zatlačeniu a preklzu, a teda zbytočnému a neželanému opotrebovaniu spojkových ložísk. Ak si držiteľom vodičského oprávnenia, budeš zrejme schopný "voziť" svoju nohu na mieste na to určenom, vľavo od spojky. Tento sofistikovaný pohyb nohy na stranu je nielen znakom uvedomelého vodiča, ale tiež majiteľa vozidla, ktorý nemá rád zbytočné výdavky a opravy! 

#6 Je čas na zmenu!

Ruku na srdce, ktorých z týchto chýb sa dopúšťaš aj ty? Len málokto si ich dokáže priznať. Ku ktorému typu vodiča patríš ty? Priestor na demonštráciu toho, že si skúsený vodič a vieš jazdiť, máš pri každej jazde, je to na tebe! 

Najväčší zabijaci manuálnej prevodovkyZdroj: youtube.com

Zdroj foto: Rovnaký ako na konci článku 

Zdroj: youtube.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Pojazdný minidom, ktorý ti ušetrí náklady na bývanie! Joel Weber je študentom vysokej školy. Na rozdiel od svojich spolužiakov, nebýva počas...13. Február, 2016
02BMW M3 Sport Evo na predaj: Len 3500 najazdených km!Z času na čas sa na internete objaví v ponuke automobil, ktorý zaujme nejedného z nás! Áno,...13. Február, 2016
03Video: Jazda v súkromnom tryskáči BMW 7!Väčšina automobilov vznikla, aby bola riadená. Vynimočné vozidlá boli skonštruované...15. Február, 2016