Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

VIDEO: Diesel so zvukom osemvalca? Audi má riešenie!

Dnešný svet je skutočne zvláštny. Necení sa v ňom múdrosť, ale vzhľad, nehľadí sa na praktickosť, tlačí sa na konzum. A aby toho nebolo málo, autá začínajú jazdiť na baterky a ani tie motory neznejú tak, ako kedysi. Automobilky sa neraz uchyľujú k používaniu zvukových generátorov, aby aj obyčajný motor znel ako poriadna V8-mička. A skúsili to aj v Audi.

Dávid v Video sekcia
18.05.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

VIDEO: Diesel so zvukom...

Video sekcia

Dnešný svet je skutočne zvláštny. Necení sa v ňom múdrosť, ale vzhľad, nehľadí sa na praktickosť, tlačí sa na konzum. A aby toho nebolo málo, autá začínajú jazdiť na baterky a ani tie motory neznejú tak, ako kedysi. Automobilky sa neraz uchyľujú k používaniu zvukových generátorov, aby aj obyčajný motor znel ako poriadna V8-mička. A skúsili to aj v Audi.

Diesel alebo benzín?

Dieslové motory sú charakteristické svojom bublavým a klepotavým zvukom. Ten má poriadne ďaleko od vrčiacich dravých benzínových motorov s poriadnym výkonom a objemom. Napriek tomu, že dnešné nafťáky sú už o poriadny kus ďalej, na benzínových súrodencov vo svojom hlasovom prejave stále strácajú. Mnohé automobilky prichádzajú s riešeniami, jedni využívajú reproduktory v aute, iní sa snažia zvuk zmeniť už v útrobách, pred koncovkou výfuku. Takto to spravili aj v Audi a do niektorých modelov si môžete za cenu približne 1 000 eur vybrať zvukový generátor. Ide o samostatnú súčiastku, ktorá aspoň o niečo zlepšuje zvuk, ktorý by mal znieť ako z 8 valcového benzínového motora. Zvukový generátor mal byť pôvodne výsadou motora 3.0 TDI, dostal sa vak aj do 2.7 TDI či dokonca 2.0 TDI. Ako to celé znie si vypočujete v prvom a druhom videu.

Nielen pre pôžitok pre vodiča

V prvom rade má lepší zvuk dodať lepší pocit z jazdy. V niektorých prípadoch ide aj o bezpečnosť chodcov. S rozmachom elektromobilov sa pomaličky zvyšuje na cestách počet nesmierne tichých automobilov. Elektromobil len tak nezačujete a v rušnej mestskej premávke už vôbec nie. Audi sa preto rozhodlo dať zvuk aj modelu R8 e-tron. Jeho zvuk si vypočujte na treťom videu. Subjektívne však znie strašne, ako keď sa rozbieha moderná električka. Niekomu sa futuristický prejav bude páčiť, s poctivým revom motorov to už nemá spoločné absolútne nič.

Nie vždy sa to podarí

Dnes sme sa s videami troška rozbehli, môžete si však pri nich oddýchnuť pred náročným pracovným týždňom. V tom poslednom uvidíte zvukový prejav systému, ktorý si môžete zaobstarať aj do svojho auta. Malý prístroj zapojíte do auta a zo starej Favoritky máte razom Lamborghini či Ferrari. Ako to znie, to si vypočujete, no nečakajte zázraky. Je to jedným slovom hrôza, des a každý vodič, čo má len kúsok súdnosti by sa s takýmto systémom cítil ako... teda trápne. Zvuk je ako zo zlej počítačovej hry. Nič nenahradí vibrácie, ktoré poriadny motor posiela do vodičovho tela, nič nenahradí ten vzrušujúci pocit, keď cítite poriadne monštrum pod kapotou. Iste, tu môžete zvýšiť hlasitosť, no čo z toho, keď sa po zošliapnutí plynového pedálu aj tak nič nestane. Systém od Audi má pred sebou sľubnú budúcnosť, iné alternatívy však nikdy nemali vzniknúť. Umelý zvuk? Palec nadol.

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA