Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Video: Ako čistiť klimatizáciu auta? Nepodceňuj údržbu!

Klimatizáciu nestačí mať, ale treba ju vedieť aj správne používať. Ako zariadiť, aby jazda s nesprávne fungujúcou klimatizáciou nebola horúcim peklom vodiča? Netreba podceniť prípravu a pravidelnú údržbu. Ako čistiť klimatizáciu auta? Pozri si tipy na správne fungovanie najčastejšie využívaného prvku výbavy! 

rufus v Technika
12.04.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Použitie prípravku...

Technika

Ako zariadiť, aby jazda s nesprávne fungujúcou klimatizáciou nebola horúcim peklom vodiča? Netreba podceniť prípravu na sezónu a pravidelnú údržbu.

Dobré rady ako pripraviť klimatizáciu na sezónuZdroj: drivespark.com" data-pagespeed-url-hash="3762153576" data-pagespeed-onload="pagespeed.CriticalImages.checkImageForCriticality(this);" data-pagespeed-loaded="1

Chyby vodičov vs. bezpečnosť

Nový výskum automobilky Seat zistil, že správne nastavená klimatizácia dokáže predchádzať spomaleniu reakčných časov vodiča pri reakciách na nečakané situácie za volantom. Väčšina vodičov nevie ako správne používať klimatizáciu v aute. Výsledkom je nedostatočná funkčnosť, únava a nepríjemné pocity vodiča za volantom. Dá sa im predchádzať?  

Rady na údržbu

Vyrovnať sa v premávke s výkyvmi počasia a extrémnymi teplotami stúpajúcimi aj u nás nad 30 ° C pri cestovaní naprieč rôznymi krajinami je veľkou záťažou nielen pre posádku, ale aj pre automobil a klimatizáciu. Chyby, ktorých sa dopúšťa väčšina vodičov, môžu v náročných podmienkach ohroziť bezpečnosť aj ľudský život. Nesprávne používanie klimatizácie zvyšuje vnútornú teplotu vozidla, čo v mnohých prípadoch spôsobilo dehydratáciu, stratu vedomia až smrť.

Ako čistiť klimatizáciu auta? Nepodceňuj údržbu!Zdroj: shutterstock.com

Kedy bude klimatizácia správne fungovať?

Určite si pozri najčastejších chýb klimatizácie, ktoré vodiči robia:

1. Zapnutie klimatizácie na plný výkon hneď po nastúpení do auta

Keď nasadneš do pekelne vyhriateho auta, nie je nič lákavejšie a prirodzenejšie ako zapnúť klimatizáciou na maximum. Nie je to dobrý nápad. Prečo?

Recirkulácia vzduchu

Zapnutie klimatizácie okamžite po nastúpení bez otvorenia okien recirkuluje teplý vzduch. Čo to spôsobí? Opačný efekt. Namiesto toho radšej otvor dvere a okná aspoň na 1 alebo 2 minúty predtým, ako chceš klimatizáciu zapnúť.

Ako čistiť klimatizáciu? Rady na údržbu - Kedy bude správne fungovať ?Zdroj: cashyourcaruae.com

2. Ak je aktivovaná možnosť recirkulácie vzduchu

Vo väčšine prípadov dochádza k zahmleniu skiel a zrážaniu vody. Zníži sa viditeľnosť a okná prestanú plniť svoju primárnu funkciu. Väčšina áut disponuje možnosťou nastavenia „Auto“, ktorá sa môže regulovať tak, aby sa predišlo zahmlievaniu skiel a zároveň teplotnému výkyvu v prípade následného využitia studeného vzduchu.  

3. Nezapínanie klimatizácie ráno

Niektoré letné rána môžu byť chladné, ale aj tak sa odporúča nechať klimatizáciu bežať. Vodič tak predíde nepríjemnému zahmleniu okien pri zvýšení vonkajšej teploty.

4. Nasmerujte vzduchové trysky smerom k sebe

Je to lákavé, ale je kontraproduktívne a bráni to tomu, aby auto dostalo rovnomerné rozloženie prúdenia vzduchu. Nasmerovanie tresiek smerom nahor umožňuje efektívnejšie rozptýlenie studeného vzduchu okolo vozidla. Umožní tiež smerovať prúdenie vzduchu na všetkých cestujúcich.

5. Vykonávajte pravidelnú údržbu

Každý vodič si je vedomý povinnosti kontroly lekárničky, kontroly oleja, pneumatík a brzdovej kvapaliny. Čo vodiči podceňujú? Systém klimatizácie si rovnako vyžaduje údržbu a náležitú pozornosť. Ak vodič nevymení vzduchové filtre v kabíne približne každých 15 000 najazdených km, môže zastaviť efektívne fungovanie klimatizácie.

Údržba klimatizácie - Ako sa pripraviť na sezónu?Zdroj: drivespark.com" data-pagespeed-url-hash="4055282265" data-pagespeed-onload="pagespeed.CriticalImages.checkImageForCriticality(this);" data-pagespeed-loaded="1

Ako čistiť klimatizáciu?

S príchodom jari je dobré ešte pred začiatkom letnej sezóny vyčistiť celý systém klimatizácie tvojho auta. Zbavíš sa tak nielen prachu, ale aj nepríjemného zápachu v interiéri vozidla. Môžeš to urobiť tak, že zapneš systém vetrania na najvyššiu rýchlosť a zvolíš režim recirkulácie vzduchu. Nasaď si masku na ochranu dýchacích ciest. Do interiéru vozidla nastriekaj čistič na klimatizáciu a nechaj pôsobiť  3 až 5 minút pri zatvorených oknách i dverách. Po uplynutí času nechaj  auto vyvetrať aspoň po dobu 30 minút.

Čistič klimatizácie + ďalšie tipy na údržbu

Existujú aj iné spôsoby čistenia klimatizácie. Na internete nájdeš ďalšie tipy na správne fungovanie najčastejšie využívaného prvku výbavy. Kedy klimatizácia funguje najlepšie? Ktoré metódy považuješ za najúčinnejšie? Kedy klimatizácia funguje najlepšie? Ktoré metódy považuješ za najúčinnejšie? Máš vlastné tipy na správnu údržbu klimatizácie? Podeľ sa o ne s nami v komentároch. Klimatizáciu nestačí mať, ale treba ju vedieť aj správne používať.

Zdroj: carthrottle.com, autobazar.eu

Video: Volkswagen expert - Čistenie a dezinfekcia klimatizácie

Video: ŠKODA Service - Klimatizácia

Video: Použitie prípravku na čistenie a dezinfekciu klimatizácie

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Putinov Kalašnikov: Maximálka 250 km/h, 100 km/h za 3,5 s.!Hmotnosť 510 kg, motor s výkonom 110 kW a krútiacim momentom 180 Nm. Dokonalý dizajn +...2. Apríl, 2019
02Slovák šéfdizajnér značky Rolls-Royce: Jozef Kabaň prestupuje z BMW!Slovák bude šéfdizajnérom značky Rolls-Royce! Dizajnér zo Slovenska, ktorý stojí za...4. Apríl, 2019
03Najhoršie parkovanie na svete: NIkdy sa nesťažuj na parkovanie na Slovensku! Ak si myslíš, že máš problém s parkovaním na sídlisku v Bratislave, nezúfaj. Len nevieš,...10. Apríl, 2019