Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Video: 5 nikdy nerob rád alebo ako zabiť motor!

Prvých 1000 km tvojho nového auta? Väčšina z nás má v hlave pri predstave nového auta niečo v zmysle "poriadne na to šliapnuť a prevetrať ho." Tento postup nie je to pravé orechové! Takto ho totiž môžeš naopak pochovať! Čomu sa vyvarovať? Sleduj inštruktážne video mága technickej stránky (ne)správneho používania auta! Nikdy nepodceňuj zabehnutie auta!

rufus v Rady a tipy
22.11.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Toto nikdy nerob...

Rady a tipy

Prvých 1000 km tvojho nového auta? Väčšina z nás má v hlave pri predstave nového auta niečo v zmysle "poriadne na to šliapnuť a prevetrať ho." Tento postup nie je to pravé orechové! Takto ho totiž môžeš naopak pochovať!

5 nikdy nerob rád alebo ako zabiť motorZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Dôležitosť zabehnutia nového auta

Pod vplyvom emócií sa málokto po kúpe automobilu vyhne neprekonateľnej chuti poriadne otestovať jeho schopnosti! Toto jednoznačne nie je najlepší nápad! Neriskovať výrazné skrátenie životnosti nového automobilu je asi záujmom každého majiteľa nového automobilu.

Ako testovať „bezbolestne?“

Ideálnou voľbou je vyskúšať si jazdné vlastnosti ešte pred kúpou vysnívaného automobilu. Práve prvých niekoľko tisíc najazdených kilometrov sa môže podpísať na technickom stave nového vozidla!

5 nikdy nerob rád alebo ako zabiť motorZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Čo (ne)robiť?

Video, ktoré má na YouTube takmer milión zobrazení, perfektne popisuje najbežnejšie chyby jazdy na novom automobile. Obľúbený YouTube kanál Engineering Explained sa oplatí odoberať. Hlavný protagonista tu vysvetľuje a upozorňuje na najviac preceňované a podhodnotené nedostatky, ktorých sa dopúšťame pri jazdení!

Zabehnutie motora

Jedna z najdôležitejších rád je zároveň najčastejšie porušovaná! Aj keď to bude pre nejedného milovníka rýchlych strojov a nového majiteľa výkonného vozidla ťažké, nikdy extrémne nevytáčaj motor! Špeciálne riziko poškodenia hrozí počas prvých tisíc kilometrov jazdy nového motora! Postupné zabehnutie motora je mimoriadne dôležité, netreba ho podceňovať!

Plyn až na podlahu!

Otáčky benzínového motora by nemali prekračovať 3500 až 4000 otáčok za minútu! Podobne by sa malo postupovať aj pri zabehnutí naftového motora bez ohľadu na triedu či cenu automobilu! Plyn zatlačený až na podlahu je teda ďalším „zakázaným“ snom majiteľa nového automobilu!

5 nikdy nerob rád alebo ako zabiť motorZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Preťažovanie automobilu

Čo možno každému nenapadne a najmä pri nákupe automobilov určených na tento druh využitia na to treba pamätať? Prílišné preťažovanie vozidla. Áno, ďalšia veľmi častá chyba! Paradoxne, týchto chýba sa často dopúšťajú aj skúsení vodiči, ktorí jednoducho podcenia nebezpečenstvo poškodenia vozidla a preťaženia motora, ktoré takýmto zaobchádzaním hrozí. Už žiadne ťahanie neprimeraného nákladu bez zabehnutia automobilu!

Dlhé vs. krátke „zoznamovacie“ trasy

Väčšina majiteľov doslova prvé stovky kilometrov na aute „nalieta.“ Krížom-krážom cez republiku, k západným susedom a do Talianska na „zabehnutie.“ To nie je vhodná forma zoznamovania s automobilom. Taktiež extrémne krátke cesty po deti do škôlky a domov nie sú dobrým nápadom. Ideálne by bolo využívať ho na stredne dlhé trasy a vystavovať ho rôznym situáciám, ktoré však nebudú vyžadovať hraničné reakcie alebo agresívny štýl jazdy.

5 nikdy nerob rád alebo ako zabiť motorZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Tempomat

Čomu sa ďalej vyvarovať? Najväčším prekvapením je najbežnejšia vec, s akou sa pri jazdení stretávame. Použitie tempomatu je veľmi obľúbené a stal sa akýmsi „must have“ bežnej jazdy. Vhodnosť použitia tohto prvku netreba hádam vysvetľovať. Ak áno, lepšie to urobí samotné video.

5 „nikdy nerob“ rád

Týchto 5 praktických rád, ktoré vysvetľujú čo radšej nerobiť, sa naozaj odporúča dodržiavať!  Sleduj inštruktážne video mága technickej stránky nesprávneho používania auta! Tieto rady rozhodne stoja za pozornosť!

5 nikdy nerob rád alebo ako zabiť motorZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: lifehacker.com

Video: Toto nikdy nerob svojmu autu!

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Nový pick-up Mercedesu ťa zdvihne zo stoličky!Pick-upy sú považované za automobily prevažne na pracovné účely. Aj keď sú najviac obľúbené...2. November, 2016
02Rebel TRX Concept: 585 koní na trhanie terénu!Obrovské 37-palcové pneumatiky, pohľady priťahujúce dizajnové prevedenie v kombinácii so...6. November, 2016
03Rekordman výdrže: 1 majiteľ 23 rokov a 575-tisíc najazdených km!Najazdených 575 tisíc kilometrov a 23 rokov aktívneho užívania! Tomu sa povie dlhoveký...8. November, 2016