Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.eu

Hothatche sú ideálnym kompromisom na každodenné jazdenie. Väčšinou majú vysoký výkon, sú praktické vďaka karosérii hatchbacku a naviac nie sú veľké, takže sa nimi dá kľudne zaparkovať do akéhokoľvek parkovacieho boxu. Naviac sú relatívne nenápadné. Avšak niekedy situácia diktuje, že treba niečo s nižšou spotrebou, napríklad kvôli vyššiemu ročnému nájazdu. My sme sa pozreli na niekoľko zaujímavých hatchbackov, ktoré spaľujú naftu. Výkon sme zadali medzi 111 a 148 kW (151-201 k) a cenu sme nastavili do 15-tisíc eur. Zaujalo nás týchto 5 kusov a jeden bonusový.

JozefM v Auto-moto zaujímavosti
12.06.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Top 5 naftových...

Auto-moto zaujímavosti

Hothatche sú ideálnym kompromisom na každodenné jazdenie. Väčšinou majú vysoký výkon, sú praktické vďaka karosérii hatchbacku a naviac nie sú veľké, takže sa nimi dá kľudne zaparkovať do akéhokoľvek parkovacieho boxu. Naviac sú relatívne nenápadné. Avšak niekedy situácia diktuje, že treba niečo s nižšou spotrebou, napríklad kvôli vyššiemu ročnému nájazdu. My sme sa pozreli na niekoľko zaujímavých hatchbackov, ktoré spaľujú naftu. Výkon sme zadali medzi 111 a 148 kW (151-201 k) a cenu sme nastavili do 15-tisíc eur. Zaujalo nás týchto 5 kusov  a jeden bonusový.

1. Ford Focus ST TDCI

Po facelifte tretej generácie sa Ford pustil do výroby naftového Focusu ST. A nebol len ako hatchback, ale aj ako kombi. S naftovým motorom je na nerozoznanie od benzínového, prezradí ho až zvuk po naštartovaní a pohľad na otáčkomer. Prípadne pohľad do tabuliek výkonu, lebo má 135 kW (184 k), ale krútiaci moment je mocných 400 Nm.

Jazda vôbec nie je ťažkopádna a treba jedine počkať na to, kým sa motor preberie z nízkych otáčok, ale to je vecou takmer každého naftového motora. Na auto sa okrem klasickej oranžovej nadmieru hodí aj modrá metalíza. V kombinácii so striebornými diskami je naozaj výborná. Tento kus síce nemá veľký displej informačno-zábavného systému, ale ostatné prvky sú dobre zvolené.

https://www.autobazar.eu/ford-focus-20-tdci-duratorq-st-r-id16603881.html

 Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euZdroj: Autobazar.eu

2. SEAT Leon FR TDI

Dalo by sa argumentovať, že z FR spravil SEAT len výbavu. A je to tak. Avšak má niektoré agregáty, ktoré ostatné verzie nemajú tak hojne zastúpené. FRko dostalo vtedy jednu z najvýkonnejších verzií dvojlitrového TDI. Ponúka výkon 135 kW (184 k) a nemusí mať výlučne DSG, ale môže mať aj koncernovú šesťstupňovú prevodovku s klasickým pocitom pri radení ako v ostatných modeloch Volkswagenu.

Možno by tu miesto Leonu mal byť Golf GTD, ale zelená farba tohto kusu prebila všetky čierne sedmičkové Volkswageny. Rovnakú techniku nevyužíval len spomenutý Golf, ale aj Octavia RS s hrdlom nádrže stavaným na čiernu pištol z čerpacieho stojanu. Prekvapenie je, že tento kus je len trojdverový, čo je priamy odkaz na prvé hothatche vôbec.

https://www.autobazar.eu/seat-leon-sc-20-tdi-cr-ecomotive-184k-fr-id16434467.html

 Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euZdroj: Autobazar.eu

3. Volvo V40 D4

Keď sa povie ostrejší naftový hatchback, tak asi posledná automobilka, ktorá príde na um je práve Volvo. Ale pozrime sa na toto. Je to hatchback? Je. Je praktický? Je. Je nenápadný? To až príliš. A má výkonný motor? Dvojliter s manuálom ponúka výkon 140 kW (190 k), čo je naozaj dosť veľa a dynamika je naozaj slušná.

Jediné, čo môže hovoriť, že toto Volvo je ostrejšie je... Vlastne nie je to nič. Aj osemnásťpalcové zliatinové disky hovoria, že auto je skôr elegantné a silu nedemonštruje štítkami a rýchlymi pruhmi. Naviac výbava Ocean Race pripomína preteky jácht okolo sveta, takže tento hatchback je naozaj nenápadný a rýchly.

https://www.autobazar.eu/volvo-v40-d4-20l-drive-e-ocean-race-id15134800.html

 Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euZdroj: Autobazar.eu

4. Alfa Romeo Giulietta TCT QV Line

Argumenty hovoriace o tom, že Alfa nie je spoľahlivá necháme bokom. Giulietta bola síce len vylepšeným Bravom, ale vylepšeným k dokonalosti. Evidenčné číslo sa muselo vpredu uhnúť maske chladiča, červená farba je dokonalá, tento hatchback pôsobí sviežo a skôr elegantne ako športovo. O QV Line hovorí len malý nápis na blatníku. QV je skratka od quadrifoglio, čo je štvorlístok. To veľa vysvetľuje zo znaku samotného.

Motor v Giuliette je dvojliter s výkonom 129 kW (175 k). Nie je to veľa, ale pomáha mu dvojspojková automatická prevodovka so šiestimi stupňami. Nechýba ani prepínač jazdných režimov, ktoré automobilka označuje ako DNA. Odlišnosť nikdy nebola takto príťažlivá. Týchto naozaj veľa nie je a aj napriek tomu, že to nie je Quadrifoglio v plnej paľbe s benzínovým motorom, tak dokáže ponúknuť príjemné zážitky a otočenie sa za ňou pri zaparkovaní je samozrejmosťou.

https://www.autobazar.eu/alfa-romeo-giulietta-20-tct-129kw-qv-line-id16614855.html

Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euZdroj: Autobazar.eu

5. BMW 120d xDrive

Posledná verzia zadokolkovej platformy v jednotke od BMW je vždy zaujímavá. S označením 120d má vpredu pozdĺžne umiestnený radový štvorvalec s výkonom 140 kW (190 k) a poháňa prímárne zadné kolesá. K tým sa prípája aj predná náprava. Áno, táto jednotka je s pohonom všetkých kolies.

Takto vyzerá naozaj nenápadné auto a oproti nemu aj Volvo V40 vyzerá ako vyzývavý kus kovu. Biela farba, plecháče, malý displej, látkové sedadlá, nič extra. Ale aspoň má parkovacie senzory a nemá vzadu švihadlá na otváranie okien. Má však aparatúru Harman/Kardon a tiež výborný osemstupňový automat od ZF. Toto je taký ostrejší naftový polotovar. Výmena interiéru nestojí príliš veľa, veď búraných je niekoľko tiež, rovnako ako výmena displeja nie je nereálna. A k tomu pekné disky a auto sa transformuje. Klišé o škaredom káčatku a labuti si  doplňte sami.

https://www.autobazar.eu/bmw-rad-1-120d-advantage-xdrive-f20-mod15-id16549797.html

 Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euZdroj: Autobazar.eu

Bonus: Citroën DS5

Kým ostatné vyzerajú ako hothatche naozaj, tak DS5 od Citroënu a neskôr od samostatnej značky je niečo ako vesmírna loď. A je to tiež hatchback. V tejto verzii má dvojlitrové HDi s výkonom 120 kW (163 k) spriahnuté so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Nie je to dvojspojka, ale klasický hydrodynamický menič.

Zvonka vyzerá nápadne, ale interiér je ešte avantgardnejší. Sedadlá s bledohnedým čalúnením Bracelet poskytujú oporu v zákrutách, ovládanie otvárania okien je v strede a výbava je naozaj bohatá. Za necelých 9-tisíc s možnosťou odpočtu DPH to je naozaj zaujímavá ponuka. V roku 2015 opustilo auto značku Citroën a figurovalo pod samostatnou značkou DS Automobiles ako prvý model. Koncern Peugeot-Citroën ním rozšíril svoje pôsobenie do prémiovej sekcie jednotlivých tried.

https://www.autobazar.eu/citroen-ds5-20-hdi-id16672361.html

Top 5 naftových skorohothatchov do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euZdroj: Autobazar.eu

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škoda Superb III (3V): Aký je a na čo si dať pri kúpe pozorŠkoda sa v roku 2001 dostala do strednej triedy modelom Superb. Ponúkal vtedy to, čo...17. Apríl, 2020
02Citroën C5 (RD/TD): Aký je a na čo si dať pri kúpe pozorAutomobilka Citroën v roku 2001 nahradila Xantiu novým modelom, ktorý bol väčší a už mal...8. Máj, 2020
03Top 5 GT kupé do 15-tisíc v ponuke Autobazar.euŽivotné situácie a menia a niekedy príde potreba jazdiť dlhé trasy po diaľniciach s čo...29. Máj, 2020