Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

STK po novom! Ani nové auto neznamená, že cez STK prejdeš!

STK je pre mnohých strašiakom. Aj keď máte auto v poriadku, vždy má človek aspoň maličké pochybnosti. Avšak STK bude ešte prísnejšia, ako bola doteraz.

Dávid v Legislatíva
02.06.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

STK po novom! Ani nové...

Legislatíva

STK je pre mnohých strašiakom. Aj keď máte auto v poriadku, vždy má človek aspoň maličké pochybnosti. Avšak STK bude ešte prísnejšia, ako bola doteraz.

Kedysi boli STK-čky oveľa jednoduchšie oproti dnešnej situácií. Hovorí o tom nové znenie zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v cestnej premávke.

Čo sa zmenilo minulý rok?

Minulý rok prišla prvá časť väčšieho sprísnenia STK a TK. Na kontrolách pribudli kamery, ktoré majú zamedziť prijímaniu úplatkov. Novinkou bolo aj pridanie “dočasnej spôsobilosti”, kedy máte na opravnú STK 60 dní. Azda najciteľnejšou zmenou bol zákaz tuningu a predovšetkým zákaz demontáže filtrov pevných častíc, čo využívala skutočne veľká časť motoristov vlastniaca nové diesle. Plus sa menili aj lehoty STK. Na STK napríklad nemusíte chodiť s motocyklom do 50 cm kubických, ani s prívesným vozíkom do 750 km. Sú tam aj ďalšie detaily, pozrime sa však na to, čo sa mení tento rok.

Problémom budú emisie. Veľkým problémom.

STK musia byť do konca júna vybavené podrobným monitorovacím systémom priebehu kontroly STK. Niektoré STK kamerové systémy ešte len zavádzajú, ak chcete dať teda niekomu malé všimné, šanca ešte je. Ale len do konca júna.

Oveľa vážnejším problémom je extrémne sprísnenie emisných limitov, ktoré tak trochu nemajú logiku. Veľmi budú ovplyvnené hlavne benzínové autá s rokom výroby 2005 a naftové motory od roku 2017. Teda aj celkom nové autá. Pri benzínových motoroch dochádza k obmedzeniu množstva uhľovodíkov. Čo sa týka starých noriem, povolená hodnota bola 100 ppm. Ak vám to nič nehovorí, nevadí, Podstatné je, o koľko bude nová norma prísnejšia. O šialených 40%! Po novom vám teda v benzínovom aute vyrobenom po roku 2005 budú môcť namerať maximálne 60 ppm. Lepšie na tom nebudú ani diesle vyrobené po roku 2017. Sú to autá, na ktoré sa vzťahuje emisná norma Euro5 alebo Euro6. Logicky by človek predpokladal, že na emisnej kontrole budú pre vaše auto platiť limity stanovené pre autá vyrobené v tom období. Lenže nie, normy sa budú stanovovať nanovo, takže auto z roku 2017 bude musieť splniť limit oveľa prísnejší. A keďže pôjde na prvú STK v roku 2021, môže to byť problém. Ešte nikdy sme nemali tak prísne podmienky, aby ste sa s novým autom museli báť, či vôbec prejdete.

To nie je všetko, STK bude budúci rok ešte prísnejšia

A to nie je všetko. Od roku 2020 sa chystá ďalšia prísnejšia úprava. V prípade nehody, kde poškodíte dôležité časti ako zavesenie, deformačné zóny, riadenie, brzdy či systém airbagov, budete musieť dať auto opraviť len v certifikovanom autoservise. A navyše po oprave budete musieť ísť na mimoriadnu STK. Čiže ďalšie komplikácie, ďalšie náklady navyše. To aby sme aj autá kupovali len na 2 roky.

STK po novom! Ani nové auto neznamená, že cez STK prejdeš! Zdroj: Envato Elements

Zdroj: slov-lex.sk

Zdroj foto: Envato Elements



Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Lacnejšie tankovanie: kedy je benzín najlacnejší?Tankovanie je niečo, za čo každý z nás počas prevádzky svojho auta zaplatí nemalé peniaze....23. Máj, 2019
02Vodiči pozor: Čo dokáže radar s dosahom 1 000 m? Zabudni na statické radary! Nový radar meria do vzdialenosti 1 000 m + dokáže meniť polohu...4. Jún, 2019
03V Belgicku vás polícia nameria kanvou na odpadky!Pokuty za rýchlosť sú spolu s pokutami za parkovanie pravdepodobne najbežnejšie. Stretol sa...5. Október, 2017