Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Stalo sa to! BMW radu 4 má obrovskú masku

Už niekoľko náznakov predvádzalo BMW radu 4 s novým dizajnom, ale samotné tvary diskutované nie sú. Diskutuje sa najmä o maske chladiča. Tá ide veľkostne takmer do Audi singleframe, ale je rozdelená tradičným štýlom ako pri BMW býva zvykom.

JozefM v Auto-moto zaujímavosti
03.06.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Stalo sa to! BMW radu 4 má...

Auto-moto zaujímavosti

Už niekoľko náznakov predvádzalo BMW radu 4 s novým dizajnom, ale samotné tvary diskutované nie sú. Diskutuje sa najmä o maske chladiča. Tá ide veľkostne takmer do Audi singleframe, ale je rozdelená tradičným štýlom ako pri BMW býva zvykom.

Stalo sa to! BMW radu 4 má obrovskú maskuZdroj: BMW

Nový dizajn BMW už prezentovali koncepty, avšak stále panoval strach, že sa dostanú do sériovej produkcie. Najmä po tom, čo automobilka natlačila veľké nozdry, či ľadvinky, modelom 7 a X7. Najväčšie prekvapenie teda je, že päťka ostala s normálne veľkou maskou chladiča. Ale keď sa pozrieme do histórie, tak to vôbec nie sú najvyššie ľadvinky, prekonáva ich napríklad BMW 328 z roku 1939.

Ak sa prenesieme cez predok, ktorý môže mať aj laserové svetlá, tak zvyšok kupé je skôr tradičný. Bočná silueta ostáva podobná ako pri súčasnej štvorke a ani veľkosť sa príliš nemení. Teda ak nerátame prírastok celkovej dĺžky 128 milimetrov, šírky 27 milimetrov a 6 milimetrov výšky naviac. Vlastne je to logické, lebo šestku nahradila osmička, ktorá je o niečo väčšia, tak môže narásť aj štvorka.

Stalo sa to! BMW radu 4 má obrovskú maskuZdroj: BMW

Zadok trochu pripomína práve osmičku, čo vôbec nie je na škodu a reálne z neho kričí dynamika. To najmä pri verzii M440i, alebo inej s balíkom doplnkov M. Najmenej šokujúci je interiér. Má podobné, ak nie rovnaké tvary ako má najnovšia generácia trojky. Ovládací ostrovček s radiacou pákou, kolieskom a niekoľkými tlačidlami je zhodný naprieč celou ponukou automobilky a podobné, len materiálovo odlišné ovládanie je možné nájsť v autách od jednotky po X7.

Navigačný systém používa cloud na niektoré dáta, nový je head-up displej ktorý je až o 70 percent väčší a niektoré mapy budú mať 3D zobazenie terénu. V ponuke bude, samozrejme, aj bezdrôtové Apple CarPlay, na ktoré si už zákazníci zvykli, ale pribudne aj bezdrôtové pripojenie Android Auto. Vyhrážky ročnými poplatkami padli v momente ako bezdrôtovo zariadenia Apple pripája aj Škoda.

Stalo sa to! BMW radu 4 má obrovskú maskuZdroj: BMW

O bezpečnosť sa stará naozaj slušný počet asistentov. Je medzi nimi aj núdzová automatická brzda, systém udržiavania v pruhu, či preberanie rýchlostného limitu priamo do nastavení tempomatu.

Zaujímavé sú motory. BMW M440i bude mať radový šesťvalec s doplnkovým mild-hybridným systémom. Ten pracuje s 48V sústavou a má 8 kW (11 k), čo pomáha pri zrýchlení a plachtení, lebo odbúrava záťaž spaľovacieho motora. Reálne je výkon 275 kW (374 k). Krútiaci moment dostahuje 500 Nm a na stovke je tento model do 4,5 sekundy. Avšak nebude jedinou pohonnou jednotkou v ponuke.

Stalo sa to! BMW radu 4 má obrovskú maskuZdroj: BMW

Benzínovým základom bude 420i, ktorá bude mať dvojliter so štyrmi valcami a výkonom 135 kW (184 k). V sekcii údajov o spotrebe svieti hodnota 5,8-5,3 litra v kombinovanom cykle, podľa WLTP. Ďalší štvorvalec bude v 430i, kde ponúkne 190 kW (258 k). BMW nezanevrie ani na naftové verzie, ktoré tvoria nemalú porciu medzi predanými kusmi. S označením 420d xDrive príde dvojlitrový naftový štvorvalec dosahujúci 140 kW (190 k) a 430d xDrive bude mať radový trojlitrový šesťvalec s 195 kW (265 k). Vrcholom naftovej ponuky bude M440d, ktorý bude tiež mať trojliter so šiestimi valcami v rade a s výkonom 250 kW (340 k). Všetky modely budú štandardne vybavené automatickou osemstupňovou prevodovkou s novou funkciou Sprint, ktorá ešte zlepší zrýchlenie v okamžitých nutných situáciach.

Oficiálny začiatok predaja je naplánovaný na október 2020.

Stalo sa to! BMW radu 4 má obrovskú maskuZdroj: BMW

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

017-miestna konkurencia Kodiaqu: Maxi kufor a cena 21 790 eur! Netradičný výzor a veľký batožinový priestor. 7-miestne SUV plne naložené zaujímavými...10. Máj, 2017
02500 koní vo Fiate Seicento? Áno!Fiat Seicento. Typický zástupca talianskych miniáut. Ideálne do preplnených miest, úzkych...17. Október, 2016
03Najdrahšia Škoda Superb: Extrémna odolnosť, cena 140 000 €!Brutálna úprava ponúka extrémnu odolnosť. Vysoká cena zohľadňuje hodnotu vozidla. Výnimočný...8. Jún, 2018