Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Slovenský vynález: Dobije elektromobil + zníži prevádzkové náklady na nulu!

Prevratný ynález využíva technológiu integrovaných batérií Blue energy z USA, ktoré sa tešia vo svete veľkej popularite. Môžu sa opakovane vybíjať do nuly bez poškodenia článkov a akejkoľvek straty životnosti! Ako si vedú v porovnaní s konkurenčnými lítiovými a olovenými batériami? Nepotrebujú nákladnú údržbu, sú 100 % ekologické a disponujú životnosťou 15 až 20 rokov! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
22.02.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Prenosná fotovoltaická...

Auto-moto zaujímavosti

Vynálezca Michal Bartko pochádza z Bojníc a je šéfom firmy Intergeo, ktorá prišla s geniálnou myšlienkou dobíjania. Je autorom viacerých patentov a priemyselných vzorov v oblasti získavania energie z obnoviteľných zdrojov. Minulý rok predstavil na Autosalóne v Nitre svoj nový vynález, ktorý si necháva patentovať a má všetky predpoklady na svetový úspech!

Prenosná fotovoltaická stanica zo Slovenska! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Energetický štvorlístok

Jeho energetický štvorlístok je zaujímavým technickým riešením výroby elektrickej energie pomocou fotovoltaických panelov. Energetický štvorlístok pripomína živú rastlinu a využíva podobné princípy, taktiež sa otáča za slnkom. Konštrukcia štvorlístka je ukotvená na „stonke,“ ktorú možno otáčať a nasmerovať tak panely na požadovanú stranu, kde zachytia najviac svetla. Okrem výroby dokáže energiu aj uskladňovať. Vytvorená elektrická energia sa ukladá do vodotesnej stonky.  

Parametre a ľahká preprava

Vynález pána Bartka je skladačkou z dielcov s hmotnosťou okolo 19 kilogramov, vďaka čomu sú mimoriadne skladné a prenosné. Bez problémov ich možno prepravovať v aute a využívať podľa potreby. Energetický štvorlístok sa skladá zo 4 dielov, listov v tvare ďateliny, do ktorých sú osadené fotovoltaické panely. Listy majú celkový priemer 320 centimetrov. Samotné fotovoltické panely sú osadené priamo do „listov“ netradičnej batérie.

Možnosti využitia

V roku 2016 bol štvor­lís­tok pred­sta­vený aj na MZV SR v Beleh­rade a má za sebou už druhú pre­zen­táciu v súťaži v Kazachs­tane Astana. Aké rôzne využitie tento zaujímavý vynález ponúka? Energetický štvorlístok sa perfektne hodí na nabíjanie širokého spektra vodných a cestných zariadení. Vodné skútre a elektrobicykle tvoria len zlomok možností využitia.

Koľko štvorlístkov na dobitie Tesly?

Do portfólia energetického štvorlístka patrí aj schopnosť zabezpečenie elektrickej energie pre nízkoenergetické domy a v neposlednom rade, dnes mimoriadne obľúbených, elektromobilov. Koľko štvorlístkov je treba na dobitie Tesly? Výrobca uvádza, že minimálne 2 štvorlístky.

Prenosná fotovoltaická stanica zo Slovenska! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Kapacita

V súvislosti s využiteľnosťou je spätá otázka počtu kilowatthodín. Aká je kapacita? S kapacitou štyri až deväť kilowatthodín bez problémov Chaty, hausbóty a všetky miesta, ktoré sa nachádzajú v odľahlých lokalitách mimo zón s dostupnou elektrickou energiou, sú vďaka tomuto vynálezu schopné zabezpečiť elektrickú energiu.

Technológia Blue energy batérií

„Rastlina“ využíva technológiu integrovaných batérií Blue energy z USA, ktoré sú vo svete novinkou.

Batérie na báze oxidu manganičitého, uhlíka a slanej vody, kde ako separátor slúži priemyselná bavlna, sú mimoriadne funkčné. Batérie Blue energy získali certifikáciu pre Európsku úniu iba v tomto roku a tešia sa veľkej popularite.

Prenosná fotovoltaická stanica zo Slovenska! Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Výhody Blue energy batérií

Medzi najväčšie výhody patrí trvale disponibilná kapacita a vysoká miera efektivity. Výrobca uvádza mieru využiteľnosti až 80 percent. Batérie sa môžu opakovane vybíjať do nuly bez poškodenia článkov a akejkoľvek straty životnosti! Cez deň sa batérie v energetickom štvorlístku nabijú za pár hodín cez fotovoltaické panely štvorlístka. Ďalšia výhoda? Na panely a batérie je možné získať dotáciu od SIEA.

Porovnanie batérií a plány vynálezcu

Ako si vedú v porovnaní s konkurenčnými lítiovými a olovenými batériami? Skvele! Nepotrebujú nákladnú údržbu, sú 100 % ekologické a disponujú životnosťou 15 až 20 rokov! Nadaný vynálezca stojaci sa týmto projektom, pán Bartko, už pracuje na možnosti použitia fotovoltaických panelov s vysokou účinnosťou. Čo to znamená? Kapacita batérií sa zvýši minimálne na 2-násobok! 

Zníži tvoje náklady prevádzky elektromobilu na nulu!

Vynález „made in Slovakia“ vyrieši chýbajúcu ekologickosť vyrobenej energie elektromotorov, ktorú kritizujú mnohí odporcovia elektromobilov. Zákazník zaplatí prvotnú investíciu a vlastnú ekologickú elektrickú energiu si vyrába úplne sám! To najlepšie? Ďalšia prevádzka majiteľa štvorlístka nestojí nič! Tento vynález dobije tvoj elektromobil a zníži náklady prevádzky elektromobilu na nulu! Ako sa ti tento nápad s jasnou konkurenčnou výhodou páči? 

Zdroj: elektrocar.sk, privatwash.sk, www.siea.sk

Prenosná fotovoltaická stanica zo Slovenska

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Zaujímavý test: Koľko trvá zahriatie zamrznutého motora?Jazdíš v mrazoch? Tento užitočný test zahriatia motora termokamerou odhalí chybu, ktorú...6. Február, 2017
02Rarita: 30-ročná pretekárska Lada za takmer 40-tisíc eur!Za tento raritný pretekársky špeciál si majiteľ pýta 40tisíc dolárov, v prepočte zhruba...12. Február, 2017
03Nový škandál: Odolný Nissan Navara sa láme! Keď sa ti zlomí zub je to nepríjemné. Keď sa ti zlomí pick-up je to naozaj zlé! Navara...18. Február, 2017