Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Rusko šokuje: Autonómny Kamaz bez kabíny a vodiča!

Rusko šokovalo automobilový svet. Po Volve prichádza so zaujímavým konceptom nákladnej dopravy aj ruský výrobca áut. Kamaz Člunek. Čo dokáže výnimočná autonómna nákladná platforma bez kabíny a vodiča?

rufus v Auto-moto zaujímavosti
06.05.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: KAMAZ-3373

Auto-moto zaujímavosti

Švédsky výrobca Volvo s modelom Vera bol doposiaľ s vývojom alternatívneho autonómneho vozidla najďalej. Len niekoľko centimetrov vysoká platforma slúži na dopravu nákladu, pričom nepotrebuje kabínu. Tento typ riešenia sa osvedčil.

Rusko šokuje: Autonómny Kamaz bez kabíny a vodiča!Zdroj: drom.ru

Po Volve Kamaz

Po Volve prichádza so zaujímavým konceptom nákladnej dopravy ruský Kamaz. Tlačová služba spoločnosti informovala o príchode stroja s interným označením KAMAZ-3373 Člunek. Špeciálne vlastnosti  vozidla umožňujú nápravy s natočením kolies v priamom aj pozdĺžnom smere. To zlepšuje obratnosť a ovládateľnosť.

Autonómna platforma s kontajnerom

Na rozdiel od Volva sa nejedná o ťahač, ale o autonómnu platformu s kontajnerom. Rusko Kamazom bez kabíny a vodiča šokovalo automobilový svet. Čo dokáže výnimočná autonómna nákladná platforma z Ruska?  

Obojstranný pohyb

Novinka je vybavená špeciálnymi predným a zadnými svetlami podľa princípu „push-push.“ Vďaka tomu je umožnený pohyb dozadu a dopredu, pričom nepotrebuje žiadne nastavenia. Pohyb do oboch strán je rovnaký. Jednoducho počas jazdy v jednom smere svietia príslušné predné svetlá a na opačnej strane koncové svetlá.

Autonómne riadenie

Pri zmene pohybu v opačnom smere sa osvetlenie vymení podľa smeru. Na prednej a zadnej časti vozidla sú prvky strojového videnia, ktoré zabezpečujú jeho autonómnu prevádzku. Samozrejme ešte lepšie manévrovanie zabezpečujú spomínané otočné nápravy, najmä v stiesnených priestoroch.

Rusko šokuje: Autonómny Kamaz bez kabíny a vodiča!Zdroj: drom.ru

Rozmery a motor

Dĺžka elektrického vozidla je 8000 mm, šírka 2 550 mm a výška je 4000 mm. Nosnosť vozidla je stanovená do 10 ton. Rýchlosť je elektronicky obmedzená na 40 km/h. Stroj je vybavený synchrónnym motorom s permanentnými magnetmi s vektorovým riadením, ktoré poskytuje konštantnú rýchlosť pri rôznych zaťaženiach.

Prvý Kamaz bez kabíny

Nepozeráš sa na prvý projekt výrobcu. Ide o celkom šieste vozidlo bez vodiča. Tento model má však svoje výnimočné prvenstvo. Ide o celkom prvý model Kamazu bez kabíny. Prvý prototyp bol predstavený už 11. decembra minulého roka.

Výhody

Čo sa týka geometrie, ide o jednoduché nákladné vozidlo, ktoré má oproti konvenčným nákladným vozidlám niekoľko výhod, “hovorí Sergej Nazarenko, hlavný dizajnér inovatívnych automobilov vo vedeckom a technologickom centre KAMAZ.

Rusko šokuje: Autonómny Kamaz bez kabíny a vodiča!Zdroj: drom.ru

Nižšia cena

Kabína zvyšuje náklady na výrobu vozidla. V prípade autonómnych systémov sa celkom eliminuje potreba kabíny. Výrobca pozitívne hodnotí rovnako aj ušetrenie financií v prípade bezkabínového riešenia nákladnej dopravy. Zlepšenie symetrie vozidla tak umožní lepšie narábať s aerodynamikou a rozložením nákladu.

Zdokonalené nakladanie a vykladanie nákladu

Ďalšou výhodou je jedinečná konštrukcia, ktorá zabezpečuje 5-stranné nakladanie a vykladanie nákladu. Inovatívne riešenie sa používa na prepravu veľkých logistických komplexov. Namiesto vodiča operuje vozidlo vďaka autonómnemu systému úrovne SAE5.

Využitie v bežnej premávke

Momentálna funkčná rýchlosť je 40 km/h. Vozidlá sa pohybujú autonómne bez zásahu vodičov. Systém využíva na kontrolu operátorov sediacich v kontrolnej veži. V areáli firmy DFDS v tomto režime pracuje prvý prototyp bez kabíny a vodiča celý deň bez prestávky. Podľa dobrých výsledkov testovania vo vývojovom centre budú bezkabínové nákladné vozidlá využívané v blízkej budúcnosti aj na verejných cestách.

Príchod na trh/Pokorí ruský Kamaz Volvo?

Ruský plán ráta už čoskoro so sériovou výrobou. Je možné, že už o pár rokov budú autonómnej doprave kraľovať práve Rusi. Pokorí ruský Kamaz vo vývoji švédske Volvo? Aký je tvoj názor na vyhliadky prvenstva Kamazu na poli autonómnych vozidiel?

Zdroj: https://news.drom.ru/74356.htmlhttps://fips.ru/topcor.ru

Video: KAMAZ-3373

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škoda 130 RS od VW: V8, 430 koní, 100 km/h za 4,6 s.R200 Non-fiction nie je sci-fi. Nástupca Škody 110 R je na trhu už niekoľko rokov. Retro...4. Apríl, 2020
02Lada G-Niva: Mini Mercedes triedy G z Ruska! Mercedes triedy G na ruský spôsob chceš vidieť! Cena Lady + vlastnosti Mercedesu triedy G?...26. Apríl, 2020
03430-koňová rarita: Nezničiteľný Mercedes s motorom 6,0 l V12!Nezničiteľný Mercedes-Benz 190 dostal V12 motor s objemom 6,0 l! Mercedes 190 V12 projekt...8. Apríl, 2020