Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Robotické zvodidlá - riešenie dopravných kolón na Slovensku?

Mimoriadne funkčné riešenie, ktoré by pomohlo zlepšiť vážnu dopravnú situáciu s kolónami aj na Slovensku! Ako celá technológia robotických zvodidiel funguje? Sleduj video účinného riešenia kolapsu na cestách!

rufus v Video sekcia
02.05.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Ako vyriešiť kolóny...

Video sekcia

Ráno. Len ty a tvoje auto a ďalších asi 5000 vozidiel tlačiacich sa za sebou na niekoľko kilometrovom úseku. Ranná realita  mnohých z nás v rôznych mestách. Čo sa s tým dá urobiť? Existuje riešenie, ktoré by mohlo fungovať aj u nás?

Kolóny na cestáchZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

 

Flexibilne prispôsobiť počet a veľkosť pruhov potrebám premávky

Robotizovanie nie v súčasnej dobe najviac skloňovanou otázkou len vo výrobných odvetviach. Rovnako je tomu v doprave. Svetové metropoly sú nútené riešiť kritickú dopravnú situáciu, ktorá je spôsobená nedostatočnou kapacitou ciest a obrovským množstvom áut, ktoré sa v dopravnej špičke premelú mestom. Zásadnou otázkou je to, ako flexibilne prispôsobiť počet a veľkosť pruhov potrebám premávky.

Boj s kolónami a dopravným kolapsom - Čína ako príklad

Odborníci z celého sveta sa predbiehajú v konštruovaní a vylepšovaní technológií, ktoré pomáhajú odľahčiť premávku. Najväčším učiteľom na poli dopravných inovácií je Čína. Pred časom bol predstavený netypický „stolový“ autobus, ktorý dokáže prechádzať ponad ostatné vozidlá. Kritickú dopravnú situáciu môžu pomôcť zlepšiť ešte jednoduchšie špeciálne inteligentné zvodidlá.

Robotické zvodidláZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Robotické zvodidlá sa prispôsobia premávke podľa potreby

Ako celá technológia robotických zvodidiel funguje? Nič ako apokalyptický model s futuristickým výzorom nečakaj!  Naopak, ide o celkom jednoduchú konštrukciu, ktorá sa dokáže pohybovať po vozovke a prispôsobovať jazdné pruhy podľa potreby. Ide o funkčné riešenie, ktoré by podľa všetkého pomohlo zlepšiť vážnu dopravnú situáciu s kolónami aj na Slovensku.  

Robotické zvodidláZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Ako inteligentné zvodidlá fungujú? 

Na akom princípe inteligentné zvodidlá fungujú? Ide o zaujímavé využitie robotickej technológie, ktorá umožňuje prispôsobovať zvodidlá podľa potreby a vytvárať pomocou nich jazdné pruhy presne podľa aktuálnej potreby a situácie na cestnej komunikácii. Vyťažený smer tak možno jednoducho rozšíriť a prispôsobiť tak veľkosť pruhov aktuálnej dopravnej situácií s ohľadom na počet áut v oboch smeroch. V dopravnej špičke tak možno odľahčiť presne ten smer, ktorý je viac vyťažený, napríklad v poobedňajších hodinách, kedy vodiči opúšťajú mesto a vracajú sa domov alebo naopak ráno smerom do mesta.

Robotické zvodidláZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Automatizácia 

Už pred rokmi sa snažili odborníci vyvinúť podobný systém flexibilných zvodidiel. Návrhy však väčšinou stroskotali na nedostatočnej miere automatizácie, ktorá je pre zavedenie inteligentných zvodidiel do reálnych podmienok kľúčová.

Robotické zvodidláZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Testované v extrémnych podmienkach

Výhodou robotických zvodidiel je aj fakt, že sa už používajú v premávke a sú otestované v naozaj drsných podmienkach obrovského mesta s počtom obyvateľov viac ako 10 miliónov. Keď fungoval v obrovskom Shenzhene, bude fungovať aj v našich podmienkach?  Čo ak aj v prípade dostavania nekonečných úsekov ciest, bude situácia na cestách naďalej kritická? Neostáva než hľadať nové spôsoby riešenia dopravnej situácie, tak ako to robia ostatné krajiny.   

Robotické zvodidláZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zvodidlá neprešli za posledné roky žiadnou výraznejšou zmenou. Je čas konečne zmeniť prístup nielen k automobilom, ale aj k využívaniu ciest. Pozri si zaujímavé video, ktoré je ukážkou toho, ako by to mohlo fungovať. Dočkáme sa podľa teba na Slovensku zlepšenia premávky? 

Zdroj: liveleak.com, Ecns.cn, news.xinhuanet.co, nterestingengineering.com, tubenews.net, roboticgizmos.com

Video: Ako vyriešiť kolóny na Slovensku? Riešením sú inteligentné zvodidlá!

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01310-koňové erko Volkswagenu: Najrýchlejší Golf s titánovým výfukom!Nový Golf je každým dňom bližšie k príchodu na trh. Už poznáme základné verzie, GTI...16. Apríl, 2017
02Najsilnejšie SUV sveta: 2,5 tony, 290 km/h a 707 koní!Pohon divokého Jeepu Grand Cherokee Trackhawk zabezpečuje ostrý 8-valcový Hellcat motor...20. Apríl, 2017
03Drsný Range Rover Velar: Dielo dizajnéra zo Slovenska, 4x4 + výkon až 380 koní!Oči automobilového sveta a širokej verejnosti v týchto dňoch padajú na novú 4x4 hviezdu,...18. Apríl, 2017