Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Retro BMW: Nová krv série E9?

Pamätáte si modely série E9, napríklad 2000C, 2000CS, 2800CS, 3.0CS či 3.0CSL? Nostalgia s kvapkou moderného dizajnu a máme tu hneď dva retro koncepty, ktoré zaujmú. Nenechajte si ich újsť! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
07.05.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Retro BMW: Nová krv série...

Auto-moto zaujímavosti

Moderná vízia retro štýlu

Spomínate si na vozidlá tejto značky z minulého storočia? Svoj charakteristický vzhľad mali automobily vychádzajúce zo série E9, napríklad 2000C, 2000CS, 2800CS, 3.0CS či 3.0CSL. A práve tieto modely sa stali základným stavebným materiálom dizajnu, ktorého vízia nám ukazuje, ako by mohli tieto legendárne vozidla vyzerať v dnešnej dobe.

Retro BMW: Nová krv série E9?

Retro BMW: Nová krv série E9?

Retro BMW: Nová krv série E9?

Dizajnér David Obendorfer - Kráľ "moderného" retro štýlu

Dizajnér David Obendorfer síce netvorí dizajnové práce pre BMW, ale jeho koncept CS Vintage ukazuje jedinečnú schopnosť porozumieť značke, klasickému štýlu a podarilo sa mu vdýchnuť retro štýlu modernú dušu. Obendorfer nie je žiaden začiatočník, ma za sebou úžasné práce vo svete dizajnu, spolupracoval s luxusnými staviteľmi lodí a medzi jeho klientov patrili zvučné mená ako Riva a San Lorenzo. Jeho webové stránky ukazujú skutočnú vášeň a talent pre modernizáciu automobilov zo 60. a 70. rokov. 

Krása CS Vintage Concept

Dizajnér z Turína následne implementoval do predných partií moderné "angle-eyes" svetlomety s technikou LED-diód. Rovnako tomu je aj vzadu, kde nájdeme elegantné horizontálne orientované svetlá. Vintage je oslavou starého BMW CS,  formy modelu 2000CS a aktualizovanej 2800CS a 3.0CS. Je postavený na BMW platforme modernej 6-triedy. 

Retro BMW: Nová krv série E9?

Retro BMW: Nová krv série E9?

Retro BMW: Nová krv série E9?

Žraločí nos stál pri zrode BMW štýlu

Retro autá nie sú žiadne kópie svojich predchodcov alebo rekonštruovaných vzoriek, sú to starostlivo naštudované štúdie podobnosti, pričom na oživenie výzoru sú použité prvky moderného štýlu. Pri dizajne CS Vintage konceptu, Obendorf aktualizoval dizajnový vzhľad modelu BMW 2000CS a jeho E9 podvozku, ktorý osadil na modernú platformu. Obendorferova inšpirácia vychádza z jeho presvedčenia, že návrh CS modelu je čiastočne zodpovedný za definovanie BMW štýlu. Povestný žraločí nos vpredu a štyri okrúhle svetlomety mu dávajú za pravdu. Veľká škoda, že prototyp BMW CS Vintage Concept ostane zrejme len virtuálnym stvárnením našich snov. 

Retro BMW: Nová krv série E9?

Retro BMW: Nová krv série E9?

Interiér

 

Interiér koncepčného automobilu predstavuje jednoduchý vzhľad s kvalitnými materiálmi, uplatnenie tu nachádza koža, drevo, sklo a plast. Chýba displej a aj akékoľvek iné digitálne ukazovatele, využité sú ich klasické analógové alternatívy. Proporcie oboch modelov nachádzajú skvelo sediacu fúziu klasického a moderného. Interiér je minimalistický, s obrovskou rozlohu dreva na palubnej doske pôsobí celkovo úchvatným dojmom.

Video: CS Vintage Concept 

Concept E30 TM Concept

Práve do úpravy vozidla karosérie E30 sa pustila spoločnosť TMCars a vytvorila z neho Concept30. Karoséria modelu E30 je legendárna pri prerábkach a poznajú ju všetci tuningoví nadšenci. Stala sa ikonou, na jej platforme vzniklo historicky prvé BMW obľúbeného radu M3. BMW Concept30 je kombináciou klasického automobilového dizajnu a moderných prvkov, ktoré pozorujeme u najnovších vozidiel závratných hodnôt. Prednej maske vozidla dominujú ostré tvary s dôrazom na minimalizmus a LED pásy denného osvetlenia. 

Retro BMW: Nová krv série E9?

Concept 30 spája staré a nové


BMW Concept30 je momentálne jeden funkčný prototyp, avšak čaká ho pomerne zaujímavá budúcnosť. Tvorcovia doladia posledné detaily a pripravia verziu kit, ktorú si budú môcť prípadní záujemcovia o tuning zakúpiť. Koncept 30 potom budú môcť inštalovať na svoje vozidlo typu E30. 

Video: Verzia Concept30 kit dostupná pre záujemcov

Dnešná doba síce fandí retro vychytávkam, je ale malá šanca, že takéto "moderné retro" modely BMW bežne uvidíme na cestách. Snáď vás poteší dostupný kit konceptu30. O CS Vingtage Concepte si môžme nechať zatiaľ len snívať. Síce zrejme nemá cenu premýšľať nad tým, aký typ motora by sa mu najviac hodil, ale fanášikovi "bavorákov" nedá nezamyslieť sa nad tým, či by autu vzhľadom k nadväznosti na BMW E9 pristal viac radový šesťvalec alebo, myslíte, že by sa viac hodil osemvalec? Aký je váš názor na tieto retro kúsky? Vedeli by ste si ich predstaviť vo vašej garáži?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Nový spôsob cestovania žien v aute?O jazdných schopnostiach žien píšeme často. Ženy však vedia počas jazdy poriadne potrápiť...22. Máj, 2014
02Závodné delo z dieľne 21. ročného mladíka prekonáva superšporty!Novodobé generácie supercars a najnovšie verzie hybridných hyperáut sú predefinovaním toho,...20. Máj, 2014
03Air free pneumatiky: Koniec defektov!Pneumatiky plnené vzduchom sú jednoznačne prežitok! Máme tu nasledujúcu generáciu...19. Máj, 2014