Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Príchod Fabie 2014 sa blíži. Možno do nej napcháte aj svokru!

Škoda Fabia. S týmto menom sa stretávame už od roku 1999, kedy uzrela svetlo sveta prvá generácia. Od vtedy prešla dlhou cestou, teraz ju čaká znovuzrodenie. Bude stáť za to, alebo si pre nás bratia Česi pripravili len modernejšie vyzerajúcu kopu šrotu?

Dávid v Auto-moto zaujímavosti
26.02.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Príchod Fabie 2014 sa...

Auto-moto zaujímavosti

Bude ako Golonka!

Zvláštne prirovnanie? Pri pohľade na prvé fotografie jej konceptu ani nie. Niektoré jej hrany budú ostré ako žiletka. Oproti súčasnej druhej generácií získa na agresivite. Všetci jej súčasní konkurenti sa pustili do kreslenia ostrých čiar na papieri, tak ani Škoda nesmie ostať pozadu. Nie že by bola aktuálna generácia vzhľadovo zastaraná. Veď prišla na trh len v roku 2007. Len ehm, no, ako to povedať jemne. Ľudia ju v láske príliš nemajú. Je pomerne úzka a celkom vysoká, mnohí si pri rýchlych prejazdoch v nej zopakovali všetky známe modlitby.

Nová „trojková“ Fabia na tom bude inak. Mala by byť nižšia a rovnako aj širšia. Ide o vítané plus, čo sa stability týka. Rovnako to vyzerá lepšie ako vysoká a úzka karoséria, pripomínajúca Piaggio Ape naložené až po vrch zeleninou cestou na trhovisko. Za toto treba novú Fabiu pochváliť.

Škoda, lacný poskok Volkswagenu

Žiaľ je tu jedno riziko. Nová Fabia možno nebude až tak nová. Pravdepodobne si myslíte, že konštruktéri siahnu po inšpirácií k druhej generácií. Nie nie, niektoré prvky budú modernizované časti prvej generácie Fabie, ktorá je tu s nami už dlhých 15 rokov. Iste, technika nebude zastaraná, určite bude na tom lepšie ako kedysi no aj tak, prístup Škody pochváliť nemôžeme. Podobným smerom sa ubrala aj pri novej tretej generácií Octavie, kedy prevzala z prvej generácie dokonca aj zadnú vlečnú nápravu. Bola síce lepšia ako v minulosti, no oproti Octávií druhej generácie šlo o nepochopiteľný krok vzad. Teda, možno nie až tak nepochopiteľný. Škoda si v rámci koncernu príliš vyskakovať nemôže. O pár rokov ju čaká možno podobný osud ako Daciu. V rámci koncernu Renault je len podradnou a druhoradou alternatívou pre chudobných.

Potešiť by mohol ešte motor, základnú ponuku motorov bude otvárať benzínový 1,0 MPI známy aj zo Škody Citigo. Jeho výkonnejšia verzia so 75 koňmi pod kapotou si v Citigu vypýta v priemere len 4,7 l/100km, takže ani nová Fabia s ním veľkým žrútom nebude. Aj keď ide len o trojvalec, je stále lepší ako katastrofická 1,2 HTP. Ide o ten najhorší nápis, aký môžete zo svojho auta pred sebou vidieť. Predbiehať auto s motorom, ktoré má porovnateľný výkon ako autá so zotrvačníkom s ktorými sa hrajú malé deti je ozaj hrôza.

Zaujme aj rodiny

Na záver ešte jedna dobrá správa pre väčšie rodiny. Fabia príde na trh koncom roka 2014, no v roku 2016 sa plánuje niečo celkom nové, rodinné SUV. Nebude to Fabia, ale mali by ste o tom vedieť. Ak bude mať priaznivú cenu, pôjde o predajný hit. Veď kto by nechcel lacné a priestranné vozidlo s dobrou servisnou dostupnosťou? Navyše 7 miestna verzia ponúkne 3 štandardné rady sedadiel. A čo bude lepšie, ako posadiť svokru celkom dozadu, aby ste nemuseli počúvať celou cestou kecy o tom, ako nebezpečne a nezodpovedne jazdíte?

Príchod Fabie 2014 sa blíži. Možno do nej napcháte aj svokru!

Takto...

Príchod Fabie 2014 sa blíži. Možno do nej napcháte aj svokru!

...takto...

Príchod Fabie 2014 sa blíži. Možno do nej napcháte aj svokru!

...takto určite nie...

Príchod Fabie 2014 sa blíži. Možno do nej napcháte aj svokru!

...ale možno nejak takto bude vyzerať nová Fabia. Ktorá verzia sa vám páči najviac?

Príchod Fabie 2014 sa blíži. Možno do nej napcháte aj svokru!

A toto je 7 miestny krásavec Snowman

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA