Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Pozor: Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu až 2 000 €!

Vytvorenie núdzového jazdného pruhu pre záchranné zložky dokáže obmedziť kolóny a zdržania na cestách. Vodičom, ktorí vedia pravidlá pre jeho vytvorenie, môže tiež ušetriť peniaze. Nikdy nepredbiehaj v núdzovom jazdnom pruhu! Pokuty sú vysoké. Aké pokuty hrozia vodičom za nevytvorenie núdzového pruhu pre záchranné zložky? Ako správne núdzový pruh vytvoriť bez ohrozenia ostatných účastníkov premávky? Sleduj video.

rufus v Auto-moto zaujímavosti
22.06.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Pozor na pokuty za...

Auto-moto zaujímavosti

Pri jazde do zahraničia by mal každý vodič poznať pravidlá pre vytvorenie núdzového jazdného pruhu pre záchranné zložky. Vytvorenie núdzového jazdného pruhu pre záchranné zložky dokáže obmedziť kolóny a zdržania na cestách. Tiež môže ušetriť peniaze. Za nerešpektovanie pravidla hrozia vysoké pokuty.

Záchranná ulička - Pozor: Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu až 2 000 €!Zdroj: pixabay,com

Autá blokujú sanitky – riešením je záchranárska ulička

V momente, keď na diaľnici vznikne kolóna a spomalí sa premávka, vodiči musia dodržiavať pravidlá pre vytvorenie záchranárskej uličky. Ide o uličku v strede vozovky s dostatočnou šírkou, potrebnou na umožnenie prejazdu záchranných zložiek. Treba pritom mať na pamäti, že záchranárskym vozidlom môže byť vyslobodzovacie vozidlo a hasiči.

Pravidlá platia aj po prejazde záchranných zložiek

Čo by mal vedieť každý vodič? Núdzový jazdný pruh majú povinnosť vodiči vytvoriť bez ohľadu na dôvod vzniku kolóny. Dokonca musia toto pravidlo dodržiavať aj po prejazde záchranných zložiek.  

Pokuty až do výšky 2 180 eur

Hrozbou za nevytvorenie jazdného pruhu pre sanitky je nielen riziko nebezpečnej kolízie. Vodičom, ktorí vedia pravidlá pre jeho vytvorenie, môže tiež ušetriť peniaze. Pokuty v zahraničí sú vysoké. Výška závisí od konkrétnej krajiny. Pokuta sa môže vyšplhať na sumu viac ako 2 000 eur.

Pozor: Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu až 2 000 €!Zdroj: pixabay,com

Pravidlá platné nielen v ČR a Rakúsku

Nové zmeny vytvárania záchrannej uličky sa dotknú nielen zahraničia a okolitých krajín. Oplatí sa o nich vedieť pri cestovaní do ČR, Rakúska, Švajčiarska, Nemecka a Slovinska.

Situácia na Slovensku

Na Slovensku je úprava zákona na spadnutie. Novele zákona o premávke ošetrí aj vytváranie núdzového pruhu. Podľa návrhu by sa mal slovenský model odvíjať od pravidiel platných v susednom Rakúsku. Nové zmeny pre vodičov, platné pre Slovensko, by mali byť známe už na jeseň.

Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu – V ČR platí výnimka

Aké pokuty hrozia vodičom za nevytvorenie núdzového pruhu pre záchranné zložky? Zaujímavosťou je, že aj keď pravidlo platí na území ČR skoro 18 rokov, tento príkaz je často nerešpektovaný a prehliadaný. Vozidlá z pravého pruhu smerujú pri vytvorení záchrannej uličky k pravému okraju cesty. Treba mať na pamäti, že v ČR platí výnimka – všetky ostatné pruhy smerujú k ľavému okraju vozovky!

Pokuta: V ČR hrozí pokuta 2 000 českých korún, približne 78 eur.

Rakúsko pokuty až 2 180 eur

Zákon určuje povinnosť vytvorenia záchranného pruhu od roku 2012. Prikázaná šírka pruhu musí byť minimálne 3 metre. V prípade viac ako 2 pruhov sa vozidlá v ľavom pruhu presúvajú k ľavému kraju. Pre ostatné pruhy platí vždy rovnaké pravidlo – vozidlá sa presúvajú vpravo.

Pokuta: Pozor, za nevytvorenie pruhu hrozí pokuta až do výšky 726 eur. Mimoriadnu pokutu zaplatí vodič v prípade obmedzenia záchranárskeho vozidla. Vodičovi hrozí pokuta až 2 180 eur!

Záchranná ulička - Pozor: Pokuty za nevytvorenie núdzového pruhu až 2 000 €!Zdroj: pixabay,com

Nemecko

Súčasná legislatívna v Nemecku sa riadi pravidlami platnými pre Rakúsko.

Pokuty: Zmena sa týka výšky pokuty. Z pokuty 20 eur „vystrelí“ trest za nevytvorenie jazdného pruhu pre záchranné zložky až na sumu 200 eur. V prípade obmedzenia prejazdu záchranárskeho vozidla hrozí mimoriadna pokuta vo výške 340 eur a zákaz činnosti.

Švajčiarsko

Platia rovnaké pravidlá ako v Rakúsku.

Pokuta: Súčasná pokuta má byť už čoskoro zvýšená.

Slovinsko

V Slovinsku sa vytvára núdzový jazdný pruh taktiež podľa vzoru platného v Rakúsku.

Nikdy nepredbiehaj v núdzovom pruhu pre sanitky! Zdroj: pixabay,com

Nikdy nepredbiehaj v núdzovom jazdnom pruhu!

Na cestách sa často stretávame s neprispôsobivými vodičmi, ktorí vytvorenie núdzového jazdného pruhu ignorujú. Niektorí ho dokonca využívajú na predbiehanie. Vysokú pokutu sa neoplatí riskovať. Nikdy nevyužívaj núdzový jazdný pruh na predbiehanie!

Ako vytvoriť záchrannú uličku?

Ako správne núdzový pruh vytvoriť bez ohrozenia ostatných účastníkov premávky? Tento spôsob vytvárania núdzového pruhu je platný vo všetkých krajinách s výnimkou ČR. Sleduj video na konci článku.

Viac v článku: Vyhni sa pokute: Ako vytvort jazdný pruh pre sanitku? 

Zdroj: asfinag.at, quora.com, mycarforum.com

Video: Pozor na pokuty za nevytvorenie pruhu pre sanitku - Dodržiavaj toto pravidlo!

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Najdrahšia Škoda Superb: Extrémna odolnosť, cena 140 000 €!Brutálna úprava ponúka extrémnu odolnosť. Vysoká cena zohľadňuje hodnotu vozidla. Výnimočný...8. Jún, 2018
02Nová Škoda Polar: 4x4 (ne)bude, cena od 13 000 €! Škoda Polar koncept Vision X - Základná motorová výbava ponúkne pod kapotou agregát 1.5 TSI...14. Jún, 2018
03Slováci hľadajú kradnuté autá sami: Haka - viac ako 100 000 členovPráca policajtov pri hľadaní kradnutých automobilov nie je tak úspešná, ako by Slováci...26. Jún, 2018