Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Po drastickom prepade sa trh s jazdenkami dostáva do normálu aj v USA a Kanade

Každému je jasné, že globálny problém s výrusom COVID-19 sa prejavil aj na predaji automobilov. Nezasiahlo to len nové vozidlá, ale tiež jazdené. Určitý čas boli predaje takmer zmrazené. Avšak v USA a Kanade sa trh znova naštartoval a dosahuje takmer rovnaký objem ako v rovnakom období minulého roka.

JozefM v Moto svet a koronavírus (COVID-19)
02.06.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Po drastickom prepade sa...

Moto svet a koronavírus (COVID-19)

V USA, podľa analýzy Cox Automotive, začal výrazný prepad predaja jazdených vozidiel oproti minuloročným dátam 14.3., ale 16.5. sa situácia už takmer stabilizovala na číslach len o 5,8 percenta nižších. Za tým môže byť aj potreba individuálneho cestovania do zamestnania a nedôvera voči hromadným spôsobom prepravy. V každom prípade je to pozitívna správa, ktorú ale nereportujú predajne nových áut. Tie v USA stále bojujú s objemom predaja nižším o 31 percent oproti roku 2019. Treba zase uznať, že práve rok 2019 bol naozaj silným rokom celosvetovo. A aj 31 percentný pokles je už výrazne lepšou hodnotou ako takmer nulové predaje pár týždňov naspäť.

Po drastickom prepade sa trh s jazdenkami dostáva do normálu aj v USA a KanadeZdroj: Autobazar.eu

Výrazným hnacím motorom predaja áut, najmä nových v USA je financovanie. Podiel nulapercentnej akontácie sa zvýšil z 5 na 20 percent. Záujem o nové autá narástol až o 9 percent v porovnaní s marcom tohto roka.

Dôležitým faktorom je, že časť zákazníkov neruší úplne iniciatívu kúpy vozidla, ale len ju o niečo posúva, alebo prispôsobuje. V Európe to vidno napríklad vo Veľkej Británii. Až 37 percent zákazníkov, ktorí mali v pláne kúpu nového auta bude zvažovať kúpu jazdeného. V USA je situácia tiež zaujímavá. Čísla sa trochu stabilizovali. Kým v marci chcelo odložiť kúpu vozidla 35 percent, aktuálne je to len 27 percent. Tiež celkový časový posun kúpy má nové štatistiky. Marec znamenal, že až 54 percent respondentov výskumu plánovalo posun kúpy o viac ako dva mesiace. V súčasnom stave je to len 33 percent. Až 56 percent tých, čo chcú odložiť nákup vozidla posúva tento úkon o menej ako dva mesiace.

Vyhnutie sa hromadnej doprave zlepšuje situáciu na trhu vozidiel aj v Kanade. Agentúra CarGurus tiež poukauzje na to, že nastáva posun v dobe kúpy vozidla. Z 500 respondentov, ktorí plánovali kúpu auta tento rok ostáva pri tomto pláne až 59 percent. Zo všetkých, ktorí plánujú kúpiť auto tento rok je až 16 percent tých, ktorí to pôvodne ani neplánovali. Je jasné, že to je z dôvodu obavy o svoje zdravie, nakoľko až 14 percent odpovedí hovorí, že používanie verejnej hromadnej dopravy a ride-sharingu bude na nule. Celkový záujem o zdieľané cestovanie výrazne padol.

Po drastickom prepade sa trh s jazdenkami dostáva do normálu aj v USA a KanadeZdroj: Autobazar.eu

Rovnaká situácia s hromadným cestovaním je aj vo Veľkej Británii. Menšie využívanie avizuje až 44 percent, pričom 27 percent z nich využije viac svoje auto, ktoré už má. Až 7 percent respondentov skonštatovalo, že bude musieť kúpiť ďalšie auto. Dôvodom môže byť fakt, že v domácnosti pracujú dvaja ľudia a jedno auto im na dopravu nestačí.

Dôvodom na stále znížené predaje áut v USA je hlavne strach z nákazy, ktorý odrádza 43 percent respondentov prieskumu, ktorí nákup vozidla odložili.Dalších 34 percent má problém so strachom z ekonomickej budúcnosti krajiny.

Zaujímavé je tiež sledovať ako sa mení nakupovanie ľudí v týchto zložitých časoch. Samozrejme, časť populácie odmieta online kúpu, ale v Kanade je až 62 percent zákazníkov naklonených ku kúpe online. Ale aj v tomto prípade sa musí prejaviť nejaký reálny kontakt s vozidlom. Iba 30 percent respondentov si vie predstaviť kúpu výhradne online. Keď sa vrátime južnejšie, do USA, tak je fakt, že 36 percent zákazníkov využíva doručenie auta na skúšobnú jazdu až domov. Pozitívom online predaja je eliminácia časti formulárov. Celkovo však nárast zaznamenal nielen záujem o skúšobnú jazdu s doručením auta priamo domov (+11 percent oproti marcu), ale aj online konfigurácia (+2 percentá), celkový nákup online (+ 3 percentá), video stretnutia s dílermi (+8 percent) a tiež privezenie nového auta až domov (+5 percent).

Táto situácia, ktorá panuje donútila aj slovenských predajcov k zlepšeniu a rozšíreniu online služieb. Fungujú teda testovacie jazdy z domu a vybavenie mnohých formalít cez mejly a online formuláre. Niektoré z týchto možností bolo dostupných aj pred spomalením, avšak neboli tak výrazne používané. S postupným uvoľňovaním reštriktívnych opatrení je predpoklad, že bude stúpať aj predaj vozidiel, nielen nových, ale aj jazdených.

Po drastickom prepade sa trh s jazdenkami dostáva do normálu aj v USA a KanadeZdroj: Autobazar.eu

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Drag, Drift a Tuning majáles na Slovakia Ringu!Extrémna koncentrácia konských síl - dlhé roky typická pre podujatia POWER FEST sa 29.mája...19. Máj, 2016
02Video: Pozor, po ceste sa rúti valec! Na našich cestách nie sú ojedinelé zdržania, kolóny, meškania sľúbených termínov otvorení...26. Jún, 2017
03Video: Tatra 810 4x4 vs. extrémne 55° stúpanie! Extrémne prekážky vs. Tatra? Ako si "tatrovka" poradí v brutálnom 55° stúpaní? Povestná...4. November, 2017