Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Plánuješ kúpu mašiny s výkonom nad 275 koní? Neplať zvýšenú autodaň!

V súvislosti s novým strašiakom všetkých milovníkov silných strojov, novou autodaňou, je na mieste kúpu automobilu so silnejším motorom poriadne zvážiť! Ako sa vyhnúť novej autodani pri kúpe auta s výkonom nad 275 koní? Užitočné rady v článku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
16.08.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Plánuješ kúpu mašiny s...

Auto-moto zaujímavosti

V súvislosti s novým strašiakom všetkých milovníkov silných strojov, novou autodaňou, je na mieste kúpu automobilu so silnejším motorom poriadne zvážiť! Ako sa vyhnúť novým registračným poplatkom pri kúpe auta s výkonom nad 275 koní? Prinášame niekoľko užitočných rád!

Podpora nákupu nových automobilov? Práve naopak!

Týmto riešením sa paradoxne podporí nákup starších automobilov, ktoré viac zaťažujú životné prostredie. Nová registračná daň patrí aj vďaka tomuto dôvodu k najviac kritizovaným opatreniam posledného obdobia a dotkne sa takmer všetkých vodičov. Nepríjemná je aj ďalšia zmena.

Registračný poplatok pri každej zmene

Od októbra 2012 platíme správny poplatok za prvé prihlásenie auta podľa výšky výkonu motora. Po novom sa registračný poplatok bude platiť pri každom ďalšom prepise, registrácii. Ak prejde pripravovaná novela zákona o správnych poplatkoch legislatívnym procesom, dotknú sa pripravované zmeny každého vodiča.

Z necelých 3-tisíc zvýšenie na 6 300 eur!

Koho sa zmeny dotknú najviac? Na nové zmeny doplatia najviac automobily najvyšších výkonnostných tried. Vláda argumentuje tým, že sa niektorým vodičom naopak poplatky znížia a zvýšenie sa dotýka tzv. luxusných produktov.

 

Súčasný poplatok

Nový poplatok od 1. 2. 2017

Výkon 275 - 310 koní

2 047 eur

2 711 eur

Výkon 310 - 345 koní

2 467 eur

4 249 eur

Výkon viac ako 345 koní

2 997 eur

6 308 eur

Luxusné vs. dostupné športové automobily

V prípade luxusných automobilov je však pripravované zvýšenie v súvislosti s cenou drahých automobilov zanedbateľné. Odkedy je na trhu množstvo výkonných verzii bežných automobilov, ktoré sú obľúbené práve pre pomer výkonu a ceny, stali sa tieto dostupné športové vozidlá obľúbenou voľbou mnohých z nás. Nová registračná daň zaťaží práve tieto automobily a tak sa, paradoxne, pripravované zvýšenie najviac prejaví pri nákupe cenovo dostupnejších športových modelov. Tých, ktoré vlastní väčšina automobilových nadšencov milujúcich jazdu!

Podpora nákupu starších ročníkov

Čo sa stane, ak do ich nákupnej ceny budeme musieť zarátavať aj zvýšený poplatok? Je možné, že pri nákupe na cestách početných a obľúbených modelov ako VW Golf R, Ford Focus RS, Seat Leon Cupra, Honda Civic Type R, Mercedes-AMG, Audi RS3, bude práve tento nárast ceny dôvodom, prečo uprednostníme nižšiu výkonnostnú triedu alebo, tak ako sa predpokladá, nákup staršieho ročníka.

Zvýšenie cien sa dotkne obľúbených modelov áut s vyšším výkonom, aj Hondy Civic Type RZdroj: Rovnak

Strašiak autodaň - Ako sa vyhnúť zvýšeným poplatkom? 

Registračný poplatok najviac zaťaží nové automobily s vyšším výkonom motora. Od budúceho februára pri ich registrácii zaplatíme o niekoľko tísíc eur viac ako doteraz! Ako sa dá vysokej registračnej dani vyhnúť? Ideálne je nákup automobilu uskutočniť ešte pred týmto termínom. O druhom spôsobe, registrácii automobilu v Českej Republike, sme viac hovorili v staršom článku o autodani, ktorý nájdeš na blogu. 

Čo vyššie emisie a podpora predaja nových automobilov?

Či je takéto rozhodnutie o znevýhodnení vyšších výkonnostných tried dobrým krokom? Určite nie! Stačí prihliadať na vyššie emisie a nedodržanie podpory nových automobilov, ktorú kompetentní sľubovali vodičom u nás! Množstvo vodičov možno práve novým zmenám zamáva vysnívanému novému automobilu. Zmeny sa dotknú aj modelov v cene do 40-tisíc eur a teda aj sna mnohých nás o nákupe nového "dostupného" športového automobilu v štýle Škody Superb vo verzii 2,0 TSI s 280-koňovým benzínovým motorom!

Zvýšenie cien sa dotkne obľúbených modelov áut s vyšším výkonom, aj Škody Superb 2,0 TSI s výkonom 280-koníZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Drahšia registrácia, vyššia cena

Ak snívaš o nákupe mašiny s pôvodom v krajine vychádzajúceho slnka, aj za japonské Subaru WRX STI si výrazne priplatíš! Rovnako sa zmeny dotknú aj záujemcov o kúpu Nissanu 370Z a ďalších výkonných mašín s obľúbeným 6-valcovým motorom BMW TwinPower Turbo!

Zvýšenie cien sa dotkne obľúbených modelov áut s vyšším výkonom, aj obľúbených 6-valcových motorov BMW TwinPower Turbo Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Presedláme na výkon do 275 koní?

Hovorí sa, že kto miluje jazdu, nezvykne jazdiť pomaly. Po vstupe pripravovanej novely o zmene registračných poplatkov bude dobré svoje rozhodnutie o kúpe prehodnotiť. Stretneme sa s väčším záujmom o vozidlá s výkonom do 275 koní? Budú na parkoviskách bežnejšie automobily s nižšou hmotnosťou ako Subaru BRZ/ Toyota GT86 či Ford Fiesta ST? Ak nie si ochotný vzdať sa svojho vysnívaného automobilu, naplánuj jeho kúpu do februára 2017!

Presedláme na výkon do 275 koní a modely ako Subaru BRZ, Toyota 86?Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: honda.com, carthrottle.com. bmwblog.de

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Luxusný Ford F-750 World Cruiser: 6 lôžok za 6 miliónov dolárov!Luxusný Ford F750 World Cruiser je pojazdný domov na kolesách, ktorý prekvapí...13. August, 2016
02Brutálny drag race: 600-koňový VW Golf vs. Audi R8 V10!Preteky drag race patria medzi mimoriadne obľúbené. Môže za to aj fakt, že sa v nich proti...12. August, 2016
03Nové šialenstvo: Dodávka s Pokémonmi loví ľudí!Po tom, čo svet zachvátil Pokemon Go ošial, je tu novinka! Teraz sa úlohy obrátili....6. August, 2016