Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Odhalených vozidiel so stočenými kilometrami pribúda

Za viac ako dva roky od zaznamenávania údajov do Registra prevádzkových záznamov vozidiel bolo odhalených 17 179 vozidiel so stočenými kilometrami.

Pipo v Auto-moto zaujímavosti
27.07.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Odhalených vozidiel so...

Auto-moto zaujímavosti

Za viac ako dva roky od zaznamenávania údajov do Registra prevádzkových záznamov vozidiel bolo odhalených 17 179 vozidiel so stočenými kilometrami. 3 372 automobilov malo upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov a u 13 807 vozidiel bola pozmenená hodnota odometra v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov. Kým v minulosti boli údaje o histórii najazdených kilometrov dostupné na internete, čím dochádzalo k ich zneužívaniu, informácie z RPZV sú poskytované vo forme výpisov, tzv. ODO-Passov. Tie vyhotovuje na Slovensku vyše 900 poskytovateľov ODO-Passov (https://rpzv.sk/Ziskat).

 

V súčasnosti mnohí predávajúci ojazdené vozidlo priamo v inzeráte na internete zverejňujú informáciu, že k vozidlu exituje ODO-Pass. Poctivý predajca bez problémov poskytne záujemcovi o kúpu vozidla údaje na jeho overenie. K histórii najazdených kilometrov sa spotrebiteľ dostane pomocou troch údajov: čísla ODO-Passu, dátumu posledného záznamu v ODO-Passe a posledného stavu kilometrov zaznamenaného v ODO-Passe.

Odhalených vozidiel so stočenými kilometrami pribúdaZdroj: RPZV.sk

Na overenie kilometrov cez web www.rpzv.sk stačí zadať údaje z ODO-Passu, ktoré by mal spotrebiteľ požadovať od predávajúceho vždy pred kúpou ojazdeného vozidla.

Pri overení ODO-Passu cez web stránku Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk) spotrebiteľ okrem dátumu zaznamenania kilometrov a zapísaného stavu najazdených kilometrov zistí, ktoré subjekty údaje o kilometroch počas životného cyklu vozidla do RPZV zaznamenali. V prípade poklesu stavu najazdených kilometrov sa tak dozvie kedy, ktorý subjekt a pri akej životnej udalosti údaj zapísal.

Odhalených vozidiel so stočenými kilometrami pribúdaZdroj: RPZV.sk

Podrobný výpis stavu kilometrov z RPZV na www.rpzv.sk zobrazí nielen dátum odčítania kilometrov, zapísané hodnoty z odometra, ale aj subjekt, ktorý údaje zaznamenal.

Pokiaľ ODO-Pass k vozidlu neexistuje, mal by ho kupujúci vyžadovať od predávajúceho ešte pred kúpou ojazdeného automobilu. Okrem údajov o najazdených kilometroch sa spotrebiteľ cez web stránku RPZV dostane aj k ďalším podstatným informáciám o vozidle. V rámci samostatnej Prílohy k ODO-Passu získa napríklad údaje či vozidlo nie je v leasingu, exekučnej blokácii, pátraní apod. Pokiaľ sú v Prílohe k ODO-Passu záznamy o poškodeniach vozidla v dôsledku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti, spotrebiteľ si môže vygenerovať Výpis o poškodeniach vozidla. Z výpisu získa informácie o poškodeniach jednotlivých častí vozidla, celkovú kalkuláciu opravy, ako aj zoznam poškodených dielov. Vygenerovanie Výpisu o poškodeniach vozidla je podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu.

RPZV je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v Evidencii vozidiel na Slovensku. Do registra, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra automobilu v rôznych životných situáciách počas prevádzky vozidla až do jeho vyradenia z evidencie a iné informácie o týchto životných situáciách. Cyklické zaznamenávanie stavu kilometrov a periodická kontrola počas celého životného cyklu vozidla, tvoria efektívny spôsob eliminácie podvodov s odometrami a prioritne chránia záujmy spotrebiteľov. V súčasnosti zaznamenáva údaje do RPZV 2 200 prispievateľov z automobilovej society. 

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Vedieť sa narodiť? 12-ročný jazdí na McLarene 650S!Jazdiť na svojom vlastnom superšporte je snom nejedného z nás. Niektorým šťastlivcom sa ich...8. November, 2015
02Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 len za 7 900 eur!Mercedes-Benz G63 AMG 6x6. Vzácny automobil s poriadne pikantnou cenovkou. Nesplnený sen...8. Júl, 2017
03Autobazáre a realitné kancelárie – „Pomôžeme vám“ Realitný, ako aj automobilový segment patria medzi tie, ktoré koronavírusová kríza a...31. Marec, 2020