Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Nový tieňový mód Tesly: 40-krát bezpečnejší autopilot!

Samoriadiace technológie sa stále pasujú s nedôverou vodičov. Ani najmodernejšie ukazovatele bezpečnosti neboli zatiaľ schopné presne vyhodnotiť reakcie autopilota a porovnať ich s človekom. To sa však už čoskoro zmení! To, čo dokáže nový tieňový mód Tesly, posúva hranice autonómnych technológií na novú métu! Bude 40-krát bezpečnejší! Viac v článku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
22.10.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Nový tieňový mód Tesly:...

Auto-moto zaujímavosti

Od príchodu Tesly už uplynulo dlhé obdobie a a autonómne technológie presvedčujú čoraz viac automobilových nadšencov.  Aj napriek tomu sa samoriadiace technológie stále pasujú s nedôverou vodičov. Ani najmodernejšie ukazovatele bezpečnosti neboli zatiaľ schopné presne vyhodnotiť reakcie autopilota a porovnať ich s človekom. To sa však už čoskoro zmení! Tesla našla spôsob ako preukázať bezpečnosť autopilota. To, čo dokáže nový tieňový mód Tesly, posúva hranice autonómnych technológií na úplne novú métu!

Tieňový mód Tesly!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Pre všetky Tesly

Nový systém pozostáva zo špeciálneho hardvéru, ktorý sľubuje maximálnu bezpečnosť. Zaujímavosťou je aj fakt, že nadchádzajúce funkcie budú k dispozícii pre všetky Tesly . Autonómna Tesla pohodlne odvezie svojich pasažierov napríklad z jednej metropoly do druhej a nebude pritom potrebovať asistenciu vodiča!

Ako systém Tesly má fungovať?

Ako bude systém fungovať? Tesla pasažiera vyzdvihne na určenom mieste, bezpečne dovezie na určené miesto, kde ho vysadí. Odtiaľ Tesla sama odíde a dokonca dokáže vyhľadať voľné parkovacie miesto a zaparkovať bez pomoci vodiča.

Tesla autopilot vs. človek, kto reaguje lepšie?Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Tieňový mód Tesly

Len pred pár dňami sa dostali na svetlo sveta informácie o úplne novom „Shadow“ móde Tesly. O čo konkrétne ide? Tieňový mód Tesly je akousi „aktualizáciou“ systému. Tento systém je v prevádzke počas celej jazdy a podrobne vyhodnocuje všetky potrebné údaje. Tento mód tak dokáže štatisticky vyhodnotiť  úskalia fungovania autopilota. Tesla tak na základe systému je schopná vyhodnotiť, ktoré prvky treba doladiť a vylepšiť. Tiež dokáže stanoviť, v ktorých situáciách si počína autopilot výrazne lepšie ako vodič, čiže tieňový mód slúži aj na potvrdenie kvality reakcií v porovnaní s reakciami vodiča.

Zdokonalený Level 5

Všetky Tesly, vrátane Modelu 3, dostanú kompletnú bezpečnostnú a snímaciu výbavu Level 5. Patrí do nej 12 ultrazvukových senzorov, radar umožňujúci jazdu aj v tých najnevyhovujúcejších poveternostných podmienkach a  8 kamier schopných monitorovať okolie Tesly v okruhu až 250 metrov. Súčasťou systému sú aj ďalšie senzory, ktoré umožnia detekciu nebezpečných objektov vstupujúcich do priestoru vozidla.

Nový Tesla mód dokazuje vysokú mieru bezpečnosti autopilota v porovnaní s vodičom!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nezasahuje do jazdy

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že tento mód ovplyvňuje jazdu, nie je tomu tak. Tieňový mód totiž do jazdy vodiča nezasahuje, len zaznamenáva a vyhodnocuje, ktoré situácie si zásah autopilota vyžadujú a ktoré naopak nie a vodič ich zvláda aj pri vypnutom autopilotovi. Ešte nikdy Elon Musk nemal zozbierané podrobné údaje o vyhodnotení reakcií autopilota a vhodnosti jeho zásahu v porovnaní s ľudskými reakciami. CEO Tesly dúfa, že práve tieňový mód dokáže presvedčiť skeptickú časť verejnosti o výhodách Tesly.

Výhody

Systém dokáže porovnať vhodnosť reakcie. Pri jazde nastávajú situácie, ktoré dokáže autopilot bez problémov vyriešiť aj bez zásahu vodiča. Naopak, niekedy je zásah autopilota z dôvodu predídenia kolízie viac než nutný. Ideálnu reakciu dokáže tieňový mód Tesly predvídať. Zdokonalené testovanie má za následok nárast bezpečnosti jazdy pod taktovkou autopilota. Zaistí sa tak ešte lepšie predchádzanie zrážkam. Ďalšou nespornou výhodou využitia autopilota je nielen zníženie finančných nákladov na dopravu. Tesla vďaka najnovšiemu hardvéru okrem toho vie dokázať, že je autopilot preukázateľne bezpečnejší ako vodič!Tieňový mód Tesly!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

40-krát bezpečnejší!

Vďaka novému módu má o tom Muskov elektromobil presný prehľad. Tieto zistenia využije pri ďalšom vývoji a zdokonaľovaní autonómnych systémov. Nový hardvér bude 40-krát bezpečnejší ako predchodca! Nebude to zadarmo, očakáva sa zvýšenie ceny približne o 8-tisíc amerických dolárov.

Testovacia jazda úplne bez dotyku vodiča

Môžeme sa tešiť na úplne nové vlastnosti jazdy pod taktovkou autopilota, ktoré Tesla chystá predviesť počas skúšobnej jazdy z Los Angeles do New Yorku! Plánuje ju do konca roka 2017!

Testovacia jazda úplne bez dotyku vodiča!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: theverge.com, teslarati.com, ubergizmo.com

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Prvý Ecotank na Slovensku!Na počiatku stal sen o zlepšení životného prostredia. Dnes si možno netradičný stojan...20. Október, 2016
02TOP 5 vlastností nového BMW G30 5 Series Nový model série 5 je tu. Jeho ladné tvary strhli celosvetovú pozornosť a bude dostupný už...19. Október, 2016
03Video: Demolácia mosta na SlovenskuZ času na čas sa na internete objaví video extrémne rýchlej prerábky alebo demolácie...21. Október, 2016