Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Nový systém prideľovania EČV: Ako vieme po novom ušetriť?

Slovensko je 1 z 3 štátov, kde evidenciu vozidiel rieši polícia. V iných štátoch túto birokratickú prácu rieši civilná sféra a napríklad katastre miest. Dočkáme sa po novom prepisu vozidiel na diaľku ako je to bežné v zahraničí? Ako pri prepise vozidiel ušetriť? Odpovede na tieto a ďalšie otázky v článku. 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
30.07.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Nový systém...

Auto-moto zaujímavosti

Pred časom sme priniesli článok o tom ako môžeme za EČV na Slovensku ušetriť milióny vďaka zastaveniu klientelizmu. EČV dokonca po novom prídu novému majiteľovi domov poštou. Po vykonaní elektronickej zmeny v evidencii vozidiel polícia zasiela tabuľky EČV a malý aj veľký technický preukaz na adresu, ktorú si majiteľ alebo držiteľ vozidla určí.

Nový systém prideľovania EČV na SlovenskuZdroj: TASR.sk

Odovzdávanie starých EČV

Ako funguje odovzdanie starých tabuliek s evidenčným číslom? Kuriérovi pri doručení odovzdáš staré tabuľky aj potrebné doklady, ktoré poputujú do skartácie. Všetky služby so zabezpečením výroby a distribúcie technických preukazov a tabuliek EČV zabezpečuje nové pracovisko v Slovenskej Ľupči.

Lacnejší a funkčnejší systém EČV

Na Slovensku má byť po novom evidencia vozidiel efektívnejšia a lacnejšia. Systém, ktorý dávno úspešne funguje v mnohých európskych krajinách by mal priniesť výrazne ročné úspory. Slovensko má vyčleniť na zjednodušenie evidencie EČV štátny rozpočet 8 miliónov eur. Ďalších 800 000 eur má byť použitých na zefektívnenie a zníženie času potrebného pri evidencii vozidiel. Analytici z INESS predložili mnohé návrhy, ktoré dokážu zlepšiť súčasný spôsob evidencie na Slovensku.

Nový systém prideľovania EČV: Ako ušetriť + dočkáme sa prepisu áut na diaľku?Zdroj: wikipedia.org/Krokodyl

EČV prideľované k vozidlu

Po novom by teda mohli byť evidenčné čísla trvalo priradené k vozidlu. To, že je tento systém funkčný, potvrdzujú mnohé krajiny, ktoré tento systém používajú. Slovensko je súčasne 1 z 3 posledných štátov EÚ, kde evidenciu vozidiel rieši polícia. V iných krajinách sa tieto kompetencie presunuli do civilnej sféry. Aj u nás by táto kompetencia mohla prejsť napríklad na kataster. K efektivite by tiež prispelo, keby sme prepis vozidla vedeli vyriešiť na diaľku.

Funkčné zahraničné riešenie

Poďme sa pozrieť ako funguje prepis vozidiel v zahraničí. Vo Veľkej Británii využívajú inú stratégiu. Neexistujú lokálne dopravné inšpektoráty. K prideľovaniu a zmene EČV slúži jeden centrálny úrad. Ako sa postupuje v prípade kúpy vozidla? Po podpise zmluvy poštou alebo prostredníctvom internetu oznámiš úradu, že  transakcia prebehla. 

Aktívne zapájanie vodičov

Mimoriadne kritizovaná je aj potreba viacnásobnej výmeny tabuliek. Súčasný systém odčerpal u nás z peňazí daňových poplatníkov už desiatky miliónov eur. Ako by prepis vozidiel mal vyzerať po novom? Dočkáme sa po novom prepisu vozidiel na diaľku ako je to bežné v zahraničí? Ako pri prepise vozidiel ušetriť? MV SR sa snaží do navrhnutia nového systému aktívne zapájať samotných vodičov. Teraz majú možnosť navrhnúť nové podmienky fungovanie NEV aj samotní vodiči. Zapájania širokej verejnosti do tvorby nových pravidiel sa zatiaľ osvedčilo. Pochopiteľne, máme veľký záujem podieľať sa na zlepšení súčasného systému.

Tipy na zlepšenie

Čo si myslíš o funkčnosti riešenia, keď okresy prideľujú svoje evidenčné čísla? Je centrálne vydávanie čísel, ktoré nie sú naviazané na konkrétne mestá, možným zlepšením existujúceho systému? Ako hodnotíš nastávajúce a zavedené zmeny? Máš iné postrehy na zlepšenie situácie z hľadiska legislatívy motorových vozidiel? Podeľ sa s nami o svoj názor a skúsenosti s prideľovaním EČV v zahraničí v komentároch.  

Nový systém prideľovania EČVZdroj: wikipedia.org/Krokodyl

Najzaujímavejšie citácie k téme (iness.sk)

Martin Vlachynský, analytik INESS: "Identifikovali sme zhruba na 8 miliónov pre štátny rozpočet a ďalších 800 000 až 1 000 000 v tom, že ľudia by strácali trošku menej času evidencie vozidiel."

Lukáš Demín: "Neustála výmena tabuliek je zbytočná a nákladná. Súčasný systém stál daňových poplatníkov už desiatky miliónov eur. Po novom by teda mohli byť evidenčné čísla trvalo priradené k vozidlu."

Martin Vlachynský: "Veľká väčšina európskych štátov prešla práve k tomuto systému, teda, že upustili od toho, kedy rôzne okresy, regióny prideľovali svoje evidenčné čísla. A je nejaká centrálna evidencia, centrálne vydávanie čísel, ktoré už nie sú naviazané na nejaké konkrétne mestá."

Lukáš Demín: "Okrem iného je Slovensko už len 1 z 3 štátov, kde evidenciu vozidiel rieši polícia. V iných krajinách sa tieto kompetencie presunuli do civilnej sféry." To znamená, že ich má na starosti napríklad katastre miest a obcí. 

Martin Vlachynský: "Policajt je pomerne drahý pracovník. Je to odborný pracovník, ktorý musel prejsť školením, má výsluhový dôchodok. Nie je efektívne, aby takto kvalifikovaný človek robil viac-menej jednoduchú administratívu s vypisovaním papierov."

Lukáš Demín: "Aj u nás by táto kompetencia mohla prejsť napríklad na kataster. K efektivite by tiež prispelo, keby prepis vozidla vieme vyriešiť na diaľku."

Martin Vlachynský: "Krásny príklad je Veľká Británia, kde ani neexistujú nejaké lokálne dopravné inšpektoráty alebo niečo podobné. Tam je jeden centrálny úrad. Vy, keď kupujete, predávate vozidlo, podpíšete kúpno-predajnú zmluvu. Poštou alebo cez internet zašlete informáciu o tom, že prebehla táto transakcia, majiteľom vozidla som ja."

Zdroj: https://www.iness.sk/sk/novy-system-pridelovania-ecv

Video: Nový systém prideľovania EČV

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Rarita na predaj: Posledné Audi S8 s automatom, faxom a VHSPosledné Audi S8 s manuálnou prevodovkou - fax, prehrávač VHS a Nokia telefón ako bonus!...2. August, 2020
02Video: Najväčší traktor na svete - Výmena pneumatík Ak patríš medzi skutočných automobilových fanúšikov, určite sa zaujímaš o najväčšie mašiny...6. August, 2020
03Naháňačka: Ford Fiesta vs. policajný vrtuľníkNiekoľko hodinová naháňačka sa na cestách len tak nevidí. Policajní...24. Júl, 2020