Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Novinka: Podmorské tunely, ktoré dokážu plávať!

Nórsko je krajina, ktorá vyniká nádhernou prírodou. Tá láka do krajiny fjordov turistov z celého sveta. S cestou do Nórska sa však spája aj zdĺhavá doprava autom. Podmorský tunel, ktorý dokáže plávať - novinka v Európe, ktorá posunie úroveň dopravy na novú métu! Viac o novom projekte v článku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
27.07.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Plávajúce podvodné tunely

Auto-moto zaujímavosti

Zákaz benzínových automobilov

O krajine fjordov sa v poslednom čase začalo v Európe veľa hovoriť. Hlavnými témami sa stali rôzne návrhy podporujúce ochranu životného prostredia, celoštátny zákaz odlesňovania a Nórsko na seba strhlo pozornosť aj návrhom obmedzenia a neskôr úplného zákazu benzínového pohonu vozidiel. Novinkou je unikátne riešenie dopravy, ktoré by pre krajinu bolo prínosné hneď z viacerých dôvodov. Hlavným cieľom je zefektívniť komplikovaný transport medzi fjordmi. V súčasnej dobe sa pri pohybe po krajine najviac využíva preprava trajektami, ktoré zaťažujú životné prostredie a predlžujú čas cesty.

Nórske cesty

Nórsko je krajina, ktorá vyniká nádhernou prírodou a je známa najkrajšími panoramatickými výhľadmi. Tie robia z krajiny fjordov obľúbený cieľ mnohých dovolenkárov. S cestou do Nórska sa však spája aj zdĺhavá preprava autom. Cesty sa tu musia prispôsobovať výškovým rozdielom a dĺžku cesty ovplyvňujú aj rozsiahle vodné plochy. Pozdĺž tunajšej cesty E39 najmä na západnom pobreží krajiny v okolí miest Kristiansand a Trondheim si možno vychutnávať nádherné výhľady na nórske fjordy. Čo poteší menej je samotná cesta. Presun po krajine trvá dlhé hodiny.

Zaujímavý projekt

To by sa však mohlo zmeniť. Téma fúzie ekológie a stavebníctva je v súčasnosti v Nórsku veľmi diskutovaná. Projekt zaujímavých podmorských tunelov posúva úroveň plánovaných inžinierskych stavieb na novú métu. V čom je tento revolučný projekt prínosom pre Nórsko? Ak sa návrh ponorených plávajúcich tunelov stane realitou, cesta krajinou sa poriadne skráti. To však nie je jediná výhoda projektu nových špecifických cestných komunikácií.

Výhody tunelov

Najväčším prínosom je zachovanie pôvodného rázu krajiny cez ktoré tunely povedú. Taktiež by premávka už nebola ovplyvňovaná poveternostnými zmenami a počasím, ktoré je v Nórsku mimoriadne premenlivé. Mať toto spojenie by pre miestnych obyvateľov znamenalo aj zlepšenie zdravotnej starostlivosti, keďže v súčasnosti sú odkázaný na prevoz vrtuľníkom, pričom pristátie nebýva jednoduché. Súčasne umožní lepšie využitie bežných komunikácií na turistické účely, stali by sa postupne výlučne vyhliadkovými trasami. 

Bežné mosty vs. podmorské tunely

Pretože vzdialenosť medzi spájanými miestami je príliš veľká a voda príliš hlboká na vybudovanie bežných mostov odborníci prichádzajú so špeciálnym návrhom podvodných mostov, ktoré plávajú! Štúdia uskutočniteľnosti projektu z roku 2012 nórskej organizácie zameranej na výstavbu verejných komunikácií NPRA prišla k záveru, že plávajúce tunel môže byť najlepší spôsob, ako preklenúť cez nórske fjordy.

Podmorský tunel, ktorý dokáže plávať – novinka v Európe!

Šlo by o prvé podmorské tunely v Európe, ktoré dokážu plávať! Každá rúra bude mať priestor pre dva jazdné pruhy. Jeden určený na využívanie a jeden záložný pre prípad núdze a údržby. Arianna Minoretti, vedúca inžinierka NPRA povedala pre portál Wired: „Mať toto spojenie by obyvateľom zabezpečilo rýchlejšiu zdravotnícku pomoc a projekt tunelov by pomohol zachovať krajinu neporušenú pre tých, ktorí sa rozhodnú pre vyhliadkovú cestu.“

Prvé tunely schopné plávať

Okolo výstavby je ešte veľa otáznikov. Je potrebné podrobné preskúmanie odolnosti tunelov. Budú vystavené vplyvom nevyspytateľného nórskeho počasia a budú musieť odolávať tlaku podmorských vĺn. Konštrukcie budú preto musieť byť navrhnuté tak, aby odolávali vplyvu prílivu a odlivu, účinkom mrazu, ľadu a chladného počasia charakteristického pre Nórsko.

Plánovaná doba realizácie

Sieť podvodných plávajúcich tunelov v odhadovanej hodnote okolo 25 miliárd eur by dokázala znížiť napríklad cestu z Anglicka do Nórska takmer na polovicu. Samozrejme len v prípade reálneho vybudovania tejto špeciálnej siete nových podvodných tunelov. Predbežné odhady počítajú s časovým úsekom výstavby od 7 do 9 rokov. Plánovaný termín výstavby je stanovený na rok 2035. To je možný plánovaný čas výstavby novodobej cestnej komunikácie, ak všetko pôjde podľa plánov. Potrebné je veľké množstvo dodatočných geologických výskumov. To či sa podvodné tunely osvedčia sa dozvieme tak o 20 rokov. Budeme raz využívať pod vodou plávajúce tunely? Nebolo by úžasné vychutnať si takúto „skratku,“ a vyskúšať novú formu dopravy? 

Zdroj: jalopnik.com, youtube.com

Plávajúce podvodné tunely

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Najväčší dízlový motor na svete!Lode prevážajúce tovar z Číny do USA sú obrovské. A keď hovoríme obrovské, hovoríme o...26. Júl, 2016
02Najvzácnejšie Pagani Huayra: Drsná havária jediného exemplára!Pagani Huayra je medzi automobilovými fanúšikmi považované za jeden z najcennejších modelov...27. Júl, 2016
03Video: Škoda Yeti po totálke ako nová!Nie je bežné, že sa vozidlo po väčšej havárii dostane späť do premávky. Zväčša končí jeho...22. Júl, 2016