Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Nezastaviteľný arktický špeciál: Skáče terénom, pokorí ľad, nie je z Ruska!

To, čo nedokážu ťažké terénne špeciály z Ruska, dokáže Tucker Sno-Cat. Snežná mačka "skáče" terénom a pokorí nielen ľad. Pozeráš sa na výnimočný snežný špeciál, ktorý sa dostane kamkoľvek! Nezastaví ho arktická expedícia, ani drsný terén. Sleduj video.  

rufus v Auto-moto zaujímavosti
02.12.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Dobové zábery z...

Auto-moto zaujímavosti

To, čo nedokážu ťažké terénne špeciály z Ruska, dokáže Tucker Sno-Cat. Snežná mačka "skáče" terénom a pokorí nielen ľad!

Tucker Sno-Cat sa pri trans-antarktickej expedícii (okolo roku 1957) zachytený pri prekonávaní terénuZdroj: redd.it

Nie  je z Ruska

Väčšina pôsobivých terénnych vozidiel pochádza z územia bývalého Sovietskeho zväzu. Nezastaviteľný arktický špeciál nie je z krajiny šialených "všetkoterén" riešení. Netestoval sa na Sibíri. Tvarovali ho vzdialené nehostinné podmienky za oceánom. Prekvapivo, nepochádza z Ruska. Do celého sveta je prekvapivo dlhú dobu expedovaný z USA.

Všetkoterén z USA

Ak si myslíš, že USA neponúka podmienky na využitie a testovanie odolných terénnych vozidiel, si na omyle. Opak je pravdou. Severoamerický kontinent rovnako dobre pozná sneh a ľad. Portland vďaka tomu vytvoril vozidlo s výbornou priechodnosťou.

Tucker TerraZdroj: snow-cat-tucker.blogspot.com

História

Na trhu nie je nováčik. Expedície sprevádza v nehostinných podmienkach už od 2. polovice 20. storočia. Vďaka šikovnej schopnosti pohybu v teréne sa využíva v polárnych oblastiach, všade tam, kam sa jeho konkurencia nikdy nedostane.

Tucker Sno-CatZdroj: pinterest.com/sno-cat.com

Trans-antarktická expedícia

Prvá trans-antarktická expedíciu sa uskutočnila v roku 1957. Exemplár, ktorý sa zúčastnil expedície, je vystavený vo Veľkej Británii ako súčasť expozície londýnskeho vedeckého múzea. Ďalší je strategický umiestnený v Austrálii. 3 zúčastnený exemplár si môžu záujemcovia pozrieť v USA v Kalifornii.

Tucker Sno-CatZdroj: youtube.com/Jim Schwager

Výnimočná priechodnosť

Čomu vďačí za svoju dobrú  povesť a spoľahlivosť? O priechodnosti tejto mašiny cez zamrznutý terén, sneh, ľad a rôzne ďalšie nástrahy arktických podmienok kolujú legendy. Najlepšie to dokazujú dobové fotografie a skúsenosti samotných majiteľov.

Pokorí sneh aj ľad

Tomu, že sa na trhu drží tak neuveriteľne dlhú dobu a nemá núdzu o zákazníkov, sa nemožno čudovať. Kto iný ponúka šialenú schopnosť doslova visieť na brale nad priepasťou? Súčasne si poradí s povrchom, ktorý iné stroje zastaví hneď na začiatku.

2000Xtra Lite odvezie 4 osoby a dosahuje maximálnu rýchlosť 18 mph. Fotograf: Tucker Sno-Cat Corp.Zdroj: sno-cat.com" data-native-src="https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/ixWiFQvZAFHo/v1/-1x-1.jpg" data-img-type="image

Snežná mačka

Názov "Snow Cat," v preklade znamená snežná mačka. Perfektne vystihuje agilné vlastnosti vozidla. Rovnako ako mačka, stojí na "štyroch" aj tento nezastaviteľný arktický špeciál. Neskloní sa pred obyčajnou prekážkou. Je stavaný tak, aby si poradil na klzkom, zľadovatenom povrchu.

Vývoj + modelové rady

Pre vývoj Tuckera možno považovať za kľúčový moment začiatok výroby. Tá sa viaže na polovicu minulého storočia. Konštrukcia sa postupne zmenila. Tucker dostal pásy dozadu a 2 lyžice pre ešte lepšie využitie.

Tucker TerraZdroj: sno-cat.com

Charakteristika = nezávislé pásy

2 pásy na skúšku sa osvedčili. Novší model dostal 4 pásy. Dominantou vozidla sú práve unikátne pásy. Zabezpečujú celkom nové možnosti pohybu. Ako fungujú? Pohybujú sa nezávisle na sebe. Všetko nasvedčuje tomu, že o snežnej mačke budeme ešte počuť a jej možnosti využitia budú ďalej rásť.

Tucker Sno-Cat

Nezastaviteľný arktický špeciál do náročných podmienok je súčasťou výprav dodnes. Čoskoro to bude 60 rokov od prvej expedície a 75 rokov od príchodu Tuckera na trh. Ako hodnotíš schopnosti ťažkého, odolného a priebojného vozidla? Nezastaví ho arktická expedícia, ani drsný terén. Sleduj video.

Zdroj: sno-cat.com, reddit.com, gearpatrol.com

Video: Tucker Sno-Cat

Video: Dobové zábery z transatlantickej expedície

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Audi RS6 combi ako nové: 16 rokov, top stav, nájazd len 2 306 km!16-ročné automobily to už majú väčšinou "za sebou." To nie je prípad ostrého combi Audi...10. November, 2018
02Nová finta zlodejov: Pozor na krádež na 2 pokus!Pokus o krádež, pri ktorom nič nezmizlo a jediným poškodením bolo rozbité okno? Majiteľ BMW...4. November, 2018
03Ako často meniť motorový olej? Výmena po 32 000 km (ne)stačí!Dokáže olej ochrániť motor pošas nájazdu takmer 40 000 km? Zavádzajú výrobcovia motorových...4. December, 2018