Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najväčší dízlový motor na svete!

Lode prevážajúce tovar z Číny do USA sú obrovské. A keď hovoríme obrovské, hovoríme o lodiach s hmotnosťou okolo 180-tisíc ton! Motor Wärtsilä disponuje výkonom 109-tisíc koní, je šetrný k životnému prostrediu a má skvelé vyhliadky do budúcnosti! Je úžasné, že človek dokáže vytvoriť niečo podobné. Nie je takmer možné uveriť, že je tento dízlový obor skutočný a plne funkčný! Viac v článku! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
26.07.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Najstarší dízlový...

Auto-moto zaujímavosti

Najstarší dízlový motor

Spoločnosť Burmeister & Wain (B & W) postavila model s označením CM 884WS-150, 8-valcový vznetový motor, ktorý je funkčný a aj dnes a produkuje výkon 15 000 kw (22 500 koní). Na 30 rokov, v rokoch 1932 až 1962, bol najväčším motorom na svete. Vo videu na konci článku si môžeš pozrieť ako funguje.

Najväčšie motory na sveteZdroj: giphy.com

Najväčší motor na svete

Motor vyrobený fínskou spoločnosťou Wärtsilä pomenovaný Wärtsilä-Sulzer RTA96-C poháňa najväčšie lode na svete. Je to dvojtaktný turbo motor, ktorý beží na nízke otáčky a je poháňaný na ťažký vykurovací olej. Podľa potreby môže byť nakonfigurovaný šiestimi až štrnástimi valcami. Tento motor je schopný produkovať 80080 kW, dosť pre celé sídlisko! Wartsila-Sulzer RTA96-C je najväčší motor na svete, ktorý disponuje výkonom 109-tisíc koní!

Spotreba

Motor Wärtsilä-Sulzer RTA96-C považujú za zázrak, ktorý vznikol vďaka použitiu modernej techniky. Zaujímavá je aj jeho spotreba. Obrovským rozmerom prislúcha extrémna spotreba. Spotrebuje viac ako 39 barelov ropy za hodinu. Koľko stojí hodina jeho prevádzky? Je to monštrum!

Využitie

Veľkolepý motor váži neuveriteľných 23 000 ton! Tento kolosálny motor pochopiteľne nenašiel svoje využitie v automobilovom svete. Dlhé roky až dodnes sa používa najmä v lodnej doprave. Lodná doprava sa javí ako jediná a najefektívnejšia forma využitia. Tieto masívne obchodné lode váži tisíce ton a dokážu ísť slušnou rýchlosťou viac ako 35 uzlov! Obrovský stroj je schopný poháňať lode akejkoľvek veľkosti.

Šetrný k životnému prostrediu

Otáčky motora sa pohybuje od 22-102 otáčok za minútu. Aby zariadenie dokázalo poskytnúť takýto obrovský výkon motora, motor musí byť naozaj robustný. Osadenie motora Wärtsilä-Sulzer RTA96-C je skutočne problematické! Prekvapivo je tento motor šetrný k životnému prostrediu a neuvoľňuje nadmerné množstvo škodlivých emisií skleníkových plynov. Motor je vysoko účinný a je považovaný za najväčší piestový motor na svete.

Najväčšie transportné lode sveta

Lode prevážajúce tovar z Číny do USA sú obrovské. A keď hovoríme obrovské, hovoríme o lodiach s hmotnosťou okolo 180 000 ton! V súčasnej dobe existuje asi 25 z týchto obrovských motorov v našich oceánoch a 86 ďalších pripravuje svoj nástup do prevádzky. Zlepšená spotreba paliva, dlhšia životnosť a lepší výkon motora zaručujú motorom Wärtsilä skvelé vyhliadky do budúcnosti. Je úžasné, že človek dokáže vytvoriť niečo podobné. Nie je takmer možné uveriť, že je tento dízlový obor skutočný a plne funkčný! Čo hovoríš na najväčší dízlový motor na svete? Treba uznať, že ide o impozantný výtvor ľudstva!

Zdroj: youtube.com, giphy.com

Motor Wartsila-Suzler RTA96-C

Wärtsilä-Sulzer RTA96-C

Video: Najstarší dízlový motor

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Škoda Yeti po totálke ako nová!Nie je bežné, že sa vozidlo po väčšej havárii dostane späť do premávky. Zväčša končí jeho...22. Júl, 2016
02SUV s výkonom 630 koní: Dosahuje rýchlosť 150 km/h pri jazde v piesku!Tento stroj vyniká výraznými parametrami a zaujímavým dizajnovým prevedením. Jeho tvar mu...21. Júl, 2016
03Video: Najdrahšia nehoda norimberského okruhu!Desivá nehoda Koenigseggu One na norimberskom okruhu, ktorá sa stala pred pár dňami, je...20. Júl, 2016