Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najväčší autobus na svete: Meria 30 m + odvezie až 300 cestujúcich!

Volvo vytvorilo najdlhší autobus sveta! Meria 30 metrov a odvezie až 300 pasažierov! Čo hovoríš na najväčší autobus sveta? Na podobnom sa môžeš odviesť v Prahe! Viac v článku!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
01.12.2016
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Najväčšie autobusy...

Auto-moto zaujímavosti

Pred časom médiá informovali o výnimočne dlhom autobuse, ktorý premáva u našich západných susedov. Extrémne dlhým autobusom Van Hool AGG 300 sa môžete previesť na linke smerujúcej na letisko v Prahe. Na tejto linke bude jazdiť 4 mesiace.

Van Hool AGG 300 premáva v PraheZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Najdlhší linkový autobus Van Hool AGG 300 v Prahe

Pražský autobus je vyrobený belgickou firmou Van Hool a odvezie 200 cestujúcich, čo je o tretinu viac ako bežný autobus. Zvláštnosťou je skutočnosť, že disponuje rovnakým počtom pneumatík ako klasický kĺbový autobus. So svojou dĺžkou 25 Metrov je Van Hool AGG 300 rekordmanom na cestách a zároveň najdlhším dopravným prostriedkom mestskej hromadnej dopravy v našich končinách!

Van Hool AGG 300 premáva v PraheZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Najväčší autobus na svete vyrobí Volvo!

Volvo však postaví autobus, ktorý odvezie až 300 cestujúcich! Zapojí sa do programu BRT (Bus Rapid Transit) a bude premávať v juhoamerických štátoch. Nový Gran Artic 300 prekoná veľkosťou aj predchádzajúci model Super Artic 210, ktorý je dlhý „len“ 22 metrov! S dĺžkou 30 metrov sa Gran Artic 300 stane najdlhším autobusom na svete!

Volvo Gran Artic 300Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Metrobus

Je jasné, že v bežnej premávke by bolo jeho využitie problematické. Tento rekordne dlhý autobus je určený na účely rýchlej vysokokapacitnej dopravy v špeciálne vyhradených pruhoch alebo koridoroch. Veľkokapacitné autobusy sú náhradou metra a fungujú na princípe nepretržitej premávky.

Volvo Gran Artic 300Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Volvo Gran Artic 300Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Volvo Gran Artic 300Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Oficiálne svetové prvenstvo

V úplnom svetovom prvenstve ho predbehol koncept AutoTram Extra Grand. Autobus, ktorý bol testovaný v Drážďanoch pred 4 rokmi, je ešte o meter dlhší! Avšak tento autobus sa reálneho využitia nedočkal, šlo len o projektovú štúdiu. Gran Artic 300 je teda oficiálne najdlhším metrobusom na svete! Vieš si predstaviť jeho využitie v niektorej z európskych metropol?

Zdroj: motor1.comQuibbll.comUnitesta.cz

Video: Najväčšie autobusy sveta

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Najobľúbenejšie SUV na Slovensku s najširšou ponukou motorov! Máš tip na najobľúbenejší crossover u nás? Slovenský zákazník si na ňom najviac cení...8. December, 2016
02Najväčší autobus na svete: Meria 30 m + odvezie až 300 cestujúcich! Volvo vytvorilo najdlhší autobus sveta! Meria 30 metrov a odvezie až 300 pasažierov! Čo...1. December, 2016
03TOP spôsob čistenia autokože za pár centov! Otestuj na vlastnej koži! V modernom automobilovom svete sa s použitím kože v interiéri vozidiel stretávame čoraz...14. November, 2016