Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najlepšia aerodynamika na svete: 700 koní, váha len 980 kg!

Revolučné superšportové delo poháňa ostrý V12 motor bez turba s manuálom a obrím kľúčovým prvkom. Obrovský vetrací otvor naznačuje šialené parametre tejto extrémnej beštie.Pozeráš sa na najprepracovanejšiu aerodynamiku na svete. Superšport Gordona Murrayho stojí za pozornosť!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
20.12.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Superšport T.50...

Auto-moto zaujímavosti

Revolučné superšportové delo poháňa ostrý V12 motor bez turba s manuálom a obrím kľúčovým prvkom. Obrovský vetrací otvor naznačuje šialené parametre tejto extrémnej beštie. Superšport Gordona Murrayho stojí za pozornosť!

Superšport Gordona Murrayho - Hmotnosť 980 kg, 700 koní Zdroj: gordonmurraydesign.com

Najprepracovanejšia aerodynamika na svete

Výrobca označuje tento skvost za posledný analógový počin zo sveta superšportových mašín. Pozeráš sa na najprepracovanejšiu aerodynamiku na svete. Autor oslávil tento rok 73 rokov. Podľa všetkého sa pozeráme na najväčší klenot siene slávy z jeho výroby.

Hmotnosť len 980 kg

Do histórie sa tento superšport zapíše zrejme viackrát. Ultra nečakané parametre štartujú hmotnosťou len 980 kilogramov. Automobil disponuje výkonom až 700 konských síl. Ďalšia zaujímavosť? Na predaj nenájdeš ani 1 exemplár. Môže za to cena?

Superšport Gordona Murrayho stojí za pozornosť!Zdroj: gordonmurraydesign.com

Nissan GT-R50

Nissan odhalil produkčnú verziu obmedzenej výroby špeciálnej edície s označením GT-R50. Výrobca stroj vyrobil v spolupráci s talianskym špecialistom na výrobu karosérií, spoločnosťou Italdesign. Špeciálna divízia Nismo sa postarala o výkon 710 koní, ktorý v kombinácii s prepracovaným dizajnom posúva hranice možností automobilových úprav. Ohlásená bola výroba 50 kusov limitovanej edície, ktorá už má svojich majiteľov. GT-R50 už nie je v ponuke áut na predaj.

Cena 990 000 eur

Dôvodom môže byť okrem nedostupnosti práve extrémna cena. Tá je 5-násobne vyššia ako za produkčný športový model GT-R Nismo. Za nový automobil potenciálny záujemca zaplatí takmer 1 000 000 eur, presná cena je 990 000 eur. Tento „lacnejší Nizmo variant“ ponúkne výkon znížený o 110 koní a štandardnú karosériu. Práve tieto 2 parametre sú však pre extrémne vlastnosti potrebné. Nezúfaj, táto voľba nie jedinou možnosťou výberu.

Superšport T.50

Konkurenciou sú teraz smrtiace parametre superšportu s označením T.50. Presne tento superšport sa stal novou modlou najbohatších ľudí planéty. Za návrhom extrémneho T.50 stojí expert Gordon Murray, ktorý sa preslávil ako dvorný konštruktér Formule 1. Medzi jeho diela patrí aj obdivovaný cestný McLaren F1. Ako sám Gordon tvrdí, s novinkou prichádza z dôvodu, že sa nikomu nepodarilo skonštruovať konkurencieschopného rivala.

Gordon Murray - autor šialeného superšportuZdroj: youtube.com/ GordonMurrayDesign

Gordon Murray Automotive

Značka Gordon Murray Automotive si pre potenciálnych zákazníkov pripravila divoké divadlo s obrovským ventilátorom s priemerom 400 mm. Tento kľúčový prvok má na starosti odvádzanie vzduchu, ktoré je tak veľmi dôležité pri extrémne vysokých rýchlostiach.

Šialené režimy

Vďaka tomu, že toto riešenie nahradilo množstvo iných prvkov na odvádzanie vzduchu, pozeráš sa na aerodynamicky najdokonalejšie dielo konštrukčného sveta. Vodič má k dispozícii až 6 rôznych režimov, ktoré dokážu usmerňovať ťah.  Mód High Downforce umožňuje zvýšenie možných hodnôt prítlaku až o 30 percent. Mód Streamline znižuje odpor vzduchu o 10 percent.

Superšport Gordona Murrayho stojí za pozornosť!Zdroj: gordonmurraydesign.com

Brzdenie vozidla

Špeciálnu úlohu zohráva vetrák aj pri brzdení vozidla. Vstupuje do riadenia a skracuje brzdnú dráhu o celých 10 metrov. Zaujíma ťa úplne špičkové nastavenie? Mód po aktivovaní režimu Vmax umožňuje dosiahnuť redukciu odporu rovnako ako u módu Streamline. Ponúka však niečo naviac. Súčasne dochádza k aktivácii 48-voltového integrovaného generátora, ktorý funguje ako štartér. Čo dokáže? Do 3 minút dodáva stroju dodatočný výkon 30 koní. Tak sa vozidlo dostáva na výkon 700 koní. Vieš si predstaviť jazdu v tomto nastavení so strojom, ktorý váži len 980 kg?

Pohonný agregát

3,9-litrový dvanásťvalec od Cosworthu zvládne pretočenie ručičky na hodnotu 12 100 ot./min. Ako tento skvost prenáša výkon na kolesá? Slúži na to spoľahlivá 6-stupňová manuálna prevodovka. Čo sa týka príchodu na trh, výrobca ponúka nasledujúce informácie.

Príchod na trh

Samotné aerodynamické testy budú spustené v už počas roka 2020. Pri testoch, ako inak, poslúži Murrayovi asistenčný tím Formuly 1 Racing Point. Už v máji sa uskutoční oficiálna svetová premiéra. Prvé kusy poputujú k hrdým zákazníkom v roku 2022. Ako hodnotíš brutálne parametre dela z pera Gordon Murray Automotive? O tomto unikáte ešte budeme určite počuť.

Zdroj: https://www.gordonmurraydesign.com/en/?cultureKey=enhttps://www.motor1.com/https://www.carthrottle.com/

Nový superšport T.50 Gordona Murraya

Video: Superšport T.50 Gordona Murraya

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Video: Audi Supercombi dá 300 km/h na mokrej diaľnici! Čo dokáže Audi RS6 C8 combi beštia na mokrej diaľnici? Najrýchlejšie kombi "na mokrom...14. December, 2019
0225 000-koňové monštrum, ktoré razí tunely s priemerom 17,5 m!Big Bertha je najväčší tunelovací raziaci stroj na vŕtanie tunelov na svete. Dokáže raziť...16. December, 2019
03Extrémne Tatra 8x8 závody: Truck trial berie dych!Tatra 8x8 Truck Trial - šialené závody masívnych off-roadových mašín musíš vidieť na...10. December, 2019