Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najlepší 4x4 pohon na svete: Mercedes G a Jeep Wrangler?

Systém, ktorý zabezpečí tie najlepšie 4x4 parametre? Ktorý výrobca ponúka najlepší pohon všetkých kolies? Je lepší 4x4 pohon Mercedesu triedy G alebo Jeepu Wrangler? Chceš nekompromisný pohon? Ako funguje pohon 4x4 s 3 uzamykateľnými diferenciálmi? Sleduj video.

rufus v Video sekcia
28.05.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Najlepší 4x4 pohon...

Video sekcia

Systém, ktorý zabezpečí tie najlepšie 4x4 parametre? Ktorý výrobca ponúka najlepší pohon všetkých kolies? Je lepší 4x4 pohon Mercedesu triedy G alebo Jeepu Wrangler?

Ktorý 4x4 pohon je najlepší?Zdroj: hiconsumption.co

Najlepší pohon na svete?

4x4 pohon patrí medzi najvyhľadávanejšie verzie pohonu vôbec. Pod pohonom všetkých kolies je možné nájsť rôzne systémy. Niektoré sú dostupnejšie, iné účinnejšie a efektívnejšie. Ten najlepší ponúka len niekoľko strojov.

4x4 nielen pre off-road

Kedysi bol pohon všetkých kolies výsostne výsadou off-roadov. Dnes už tento pohon ponúkajú aj vozidlá, u ktorých by sme ho rozhodne nečakali.  Ikonou 4x4 pohonu pri športových mašinách sú vozidlá značky Subaru. Svoju slávu si zažila medzinápravová spojka.

Ktorý 4x4 pohon je najlepší?Zdroj: youtube.com/Engineering Explained

3 uzamykateľné diferenciály

Podľa slov populárneho odborníka na techniku a obľúbenej tváre Youtubu, Jasona Fenskeho, je kľúčom k najlepšiemu 4x4 pohonu riešenie s 3 uzamykateľnými diferenciálmi. Čo umožňuje úplné uzamknutie diferenciálov? Tento systém prináša pevné spojenie kolies s motorom. Svoje vysvetľovanie začína prípadom, kedy sú všetky 3 diferenciály otvorené. Pri zhode dochádza k prenosu štvrtiny prenášaného momentu na každé koleso.

Zaujímavé zistenia

Na prenos momentu nemá vplyv ani povrch pod kolesami vozidla. Tento systém preto rovnako reaguje v kamenistom teréne či blate. Dokonca systém výborne funguje aj vtedy, keď je iný povrch, napríklad ľad, len pod  kolesom. Zabezpečiť prenos momentu len na kolesá na pevnom podklade dokáže uzavretím stredového diferenciálu. Zaujímavé zistenia sú podľa Jasona dôkazom, že ide o najlepší 4x4 vôbec.

4x4 pohon - Ktorý je najlepší? Ako funguje? Zdroj: techmalak.com

Možnosť uzamykania 1 alebo 2 diferenciálov

Čo v prípade, ak je na pevnom povrchu  koleso z každej nápravy? Tu uzatvorenie stredového diferenciálu nepomôže. Dochádzalo by k pretáčaniu kolies. Systém 3 uzamykateľných diferenciálov dokáže uzavrieť 1 alebo 2 diferenciály podľa potreby. Systém si tak hravo poradí aj s touto situáciou.

Najlepší 4x4 pohon 

Tento ideálny 4x4 pohon je v ponuke len pri niektorých drahých modeloch. Sú to zvyčajne špeciálne off-roadové mašiny určené do ťažkého terénu. Ich jediný nedostatok? Vysoká cena.

Ktorý 4x4 pohon je najlepší? Zdroj: wisegeek.com

Dostupnejšia voľba

Tu je na mieste otázka, či sa na trhu nachádza dostupnejšie riešenie problému. Áno aj nie. Čiastočne tento problém vyrieši systém s 1 uzamykateľným stredovým diferenciálom.

Háčik

Dostupnejšie systémy si v kritických situáciách pomáhajú pribrzďovaním pretáčaných kolies. Tak dokážu fungovať rovnako efektívne ako uzamykateľné nápravové diferenciály. Dobrá správa má však háčik. Riskuješ zničenie bŕzd. Ide tak viac o dočasné riešenie.

Ktorý 4x4 pohon je najlepší? Ako funguje pohon 4x4 s 3 uzamykateľnými diferenciálmi?Zdroj: ar15buildersforum.com

TOP 4x4 pohon = vysoká cena

Ak chceš skutočne využívať výhody systému, musíš rozhodne siahnuť po „plnej verzii.“ Daňou je vysoká cena mašín, ktoré tento systém ponúkajú. Chceš extrémne efektívny 4x4 pohon? Siahni pri výbere po Mercedese triedy G a spoľahlivom Jeepe Wrangler.

Sleduj video

Jason Fenske z populárneho kanála Engineering Explained vo videu zrozumiteľne vysvetľuje prečo je pohon 4x4 s 3 uzamykateľnými diferenciálmi najlepším 4x4 systémom vôbec. Ako funguje pohon 4x4 s 3 uzamykateľnými diferenciálmi? Sleduj video. Čo hovoríš na rady odborníka? Aké riešenia top 4x4 pohonu navrhuješ ty? Ktorá mašina podľa teba ponúka najlepšie 4x4 vlastnosti v pomere k cene?  

Zdroj: Youtube kanál Engineering Explained, motor1.com, digitaltrends.com, caranddriver.com, twitter.com/jasonfenske13

Video: Najlepší 4x4 pohon na svete

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Autor rekordu 100 km/h za 0,5 s: Pokus o prekonanie 400 km/h skončil tragicky!Francúz Francois Gissy pokoril šialený rekord akcelerácie! Ako jediný na svete dosiahol...12. Máj, 2018
02Ostrý súboj: 608-koňové BMW vs. AMG a Audi RS6 Avant!Súboj, v ktorom Mercedes-Benz C63S AMG a Audi RS6 Avant, nemajú šancu? Kto sa stane víťazom...10. Máj, 2018
03Vzácna Škoda 130 LR Evo: Na predaj za 499 000 €! Práve sa pozeráš na vzácnu Škodu, ktorá je aktúalne na predaj. Cena? Astronomicky vysoká!...26. Máj, 2018