Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najčastejšia príčina nehôd: Ako poraziť mikrospánok a únavu za volantom?

Najnebezpečnejší nie je opitý vodič. Vedci odhalili príčinu mikrospánku + našli spôsob ako znížiť riziko spánku za volantom. Prečo deti tak ľahko zaspávajú pri jazde autom? Prekvapivé zistenia = stop mikrospánku? Ako poraziť mikrospánok a únavu za volantom? 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
22.07.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Ako vibrácie v aute...

Auto-moto zaujímavosti

Scéna, ktorú všetci vodiči dobre poznáme. Viac ako štvrťhodina za volantom a začíname sa cítiť nevyspato, aj keď sme po dostatočnom odpočinku a neboli sme predtým unavení. Vedci zistili, prečo sa po nastúpení do auta začíname cítiť unavene.

Najčastejšia príčina nehôd: Ako poraziť mikrospánok a únavu za volantom?Zdroj: edriving.com

Ako poraziť a obmedziť mikrospánok za volantom?

Austrálske testy došli k zaujímavému záveru. Najnebezpečnejší vodič? Nie, opitý vodič to nie je! Najnebezpečnejší vodič je vodič, ktorý zaspáva. Mikrospánok spôsobuje 1 z 5 nehôd. Ak si myslíš alebo si uveril, že za mikrospánok môže únava, si na omyle.

Alkohol spomaľuje reakcie vodiča - mikrospánok = žiadne reakcie vodiča

Aký je základný rozdiel medzi najväčšími strašiakmi vodičov a príčinami nehôd? Opitý vodič nereaguje tak rýchlo a uvážene. Ak však vodič dostane mikrospánok nereaguje vôbec. To je základný rozdiel a fakt, ktorý podčiarkuje, že neexistuje nič nebezpečnejšie ako spánok za volantom.

PhD Neng Zhang - Hlavný autor, výskumník vo virtuálnom simulátoreZdroj: news-medical.net

Nový objav vs. únava pri jazde autom

Vedci odhalili príčinu + našli spôsob ako znížiť riziko spánku za volantom. Prekvapivé zistenie nikto nečakal. Čo spôsobuje v skutočnosti alarmujúce číslo nehôd spôsobených mikrospánkom? Prečo deti tak ľahko zaspávajú pri jazde autom?

Mikrospánok nespôsobuje únava  

Situácia, ktorú poznajú asi všetci rodičia. Uspať potomka je takmer nemožné. V snahe unaviť dieťa sadáme do auta a snažíme sa o nemožné. Ako mávnutím čarovného prútika potomok zatvára oči a konečne zaspáva. Ospalosť vzniká pri jazde autom. Prečo je tomu tak? 

Dobrovoľníci boli testovaní na virtuálnom simulátore, ktorý môže vibrovať na rôznych frekvenciáchZdroj: voanews.com

Frekvencia vibrácií  

Vedci zistili, že vibrácie, prítomne počas jazdy autom, sú hlavným dôvodom nebezpečného fenoménu, ktorý ohrozuje vodičov. Na základe štúdie skúmajúcej mikrospánok vylúčili, že dôvodom zaspávania za volantom je najmä nedostatočný oddych. Mikrospánok za volantom nespôsobuje doteraz považovaná únava, ale vibrácie. Ako vibrácie v aute spôsobujú ospalosť za volantom? 

Ako vibrácie uspávajú?  

Takmer 20 % vodičov v austrálskom výskume priznáva, že už za volantom zaspalo. Tento problém ohrozuje vodičov na celom svete. Melbournská univerzita technológie (RMIT) zistila, že hlavnou príčinou zaspávania za volantom nie je únava, ale samotná sedačka, ktorá prenáša vibrácie.

Mikrospánok za volantom nespôsobuje únava, ale vibrácie. Ako vibrácie v aute spôsobujú ospalosť za volantom? Zdroj: cars.com

Už po 15 minútach

Počas jazdy vodiča uspávajú vibrácie na nízkej frekvencii, ktoré produkuje sedačka. Prekvapivým zistením je aj fakt, že únavu možno pociťovať už po 15 minútach jazdy. Podľa slov Stephena Robinsona nepomôže ani odporúčaná prevencia v podobe dostatočného oddychu. Pozor, vibrácie pôsobia a privádzajú únavu aj u ľudí, ktorí nie sú unavení!

Priebeh testu

Výskumu sa zúčastnilo 15 dobrovoľníkov, ktorí absolvovali test na simulátore napodobňujúcom monotónnu jazdu na bežnej 2-prúdovej ceste. Simulátor disponuje schopnosťou produkovať rôzne úrovne vibrácií. Prvý test skúmal reakcie vodič na nízkej frekvencii (4-7 Hz). Druhý test neprodukoval žiadne vibrácie.

Zistenia

Na základe vyhodnotenia výsledkov merajúcich srdcový tep vedci zistili, že nízka frekvencia pôsobí na mozog a nervové zakončenia už po 15 minútach. Čo ak vibrácie pôsobia dlhší čas? po 1 hodine už srdečný tep testovaných osôb naznačoval stav na hranici spánku. Pri nízkej frekvencii vibrácii za podmienok bežných pri cestovaní autom na diaľnici by boli zúčastnení vystavení nebezpečnému mikrospánku aj bez predchádzajúcej únavy.   

Vedúci výskumu profesor Stephen Robinson a docent Mohammad FardZdroj: voanews.com

Prekvapenie testu - Riešenie problému

Nečakané zistenie zaznamenal Mohammad Fard. Vibrácie sa dajú použiť aj opačne. Za určitých podmienok dokáže udržiavať vodičov v bdelom stave. To by sa dalo využiť pri ďalšom vývoji "protimikrospánkových" funkčných riešení. Plán počíta s ďalším podrobnejším testovaním na väčšom počte ľudí a s ďalším vývojom. 

Pozitívne vibrácie udržia vodiča v bdelom stave

Očakáva sa, že čoskoro budú automobilky využívať "pozitívne vibrácie," ktoré budú udržovať vodičov v bdelom stave. Zvýši sa tak bezpečnosť cestovania a v neposlednom rade sa zníži počet tragických dopravných nehôd spôsobených mikrospánkom. Výskum prinesie čoskoro ďalšie zaujímavé zistenia. Ako sa k novému objavu postavia automobilky? Aký prínos bude mať "teória vibrácií" na bezpečnosť na cestách? Podeľ sa o svoj názor v komentároch.

Zdroj: rmit.edu.auvoanews.com

Video: Ako vibrácie v aute spôsobujú spánok za volantom?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Škoda Octavia 1,9 TDI s nájazdom 700 000 km: Po prerábke ako nová! Stroj s neskutočným nájazdom, ktorý sa stal hitom internetu, exceluje opäť! Čo dokáže...6. Júl, 2018
02Video: Opitá žena na Lade si podala policajtov!Policajná naháňačka obyčajne končí dolapením dotyčnej osoby. Veci však nie vždy idú podľa...10. Júl, 2018
03Rarita: Ako sa riadi kamión s 18-stupňovou prevodovkou?Ktorý vodič nezatúžil riadiť klasický ťahač známy z amerických filmov? Ako sa radí v...8. Júl, 2018