Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Najaerodynamickejšie auto na svete - Lucid Air fantóm dá 378 km/h!

Lucid Air je automobil s najlepšou aerodynamikou na svete. Tento skvost vývoja a práce odborníkov zaujme unikátnymi parametrami a dizajnovou podobou s minimálnym odporom vzduchu. Napriek tomu je dizajnovo škaredý. Čo dokáže? Musíš vidieť!

rufus v Testy
16.06.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Program testovania...

Testy

Lucid Air je automobil s najlepšou aerodynamikou na svete. Tento skvost vývoja a práce odborníkov zaujme unikátnymi parametrami a dizajnovou podobou s minimálnym odporom vzduchu. Napriek tomu je dizajnovo škaredý. Čo dokáže? Musíš vidieť!

Najaerodynamickejšie auto na svete - Lucid Air fantómZdroj: lucidmotors.com

Maximálna rýchlosť 378 km/h

Takmer storočie nebolo možné nájsť sériovo vyrábaný stroj, ktorý by sa koeficientom odporu vzduchu vyrovnal ikonickej Tatre T77. Po 85 rokoch je tu mašina, ktorá pokorí najlepšie aerodynamické vlastnosti a disponuje rýchlosťou 378 km/h.

Najaerodynamickejšie auto na svete - Lucid Air fantómZdroj: lucidmotors.com

Elektromobil vs. odpor vzduchu

Elektromobil je na aerodynamike závislý ešte viac ako bežné vozidlo.  Prečo je tomu tak? Akumulátory ponúkajú obmedzenú kapacitu a práve koeficient odporu vzduchu dokáže zvýšiť dojazd. Vozidlo tak získa väčšiu reálnu využiteľnosť a ďalšie zaujímavé výhody. Čím lepšie sú aerodynamické vlastnosti, tým rýchlejšie je vozidlo a tým menej času potrebuje na nabíjanie. Čo z toho vyplýva? Automobilový svet potrebuje najrýchlejší elektromobil.

Dojazd 644 km

Najlepšími kandidátmi s koeficientom Cd 0,22 boli doteraz 2 rivali. BMW radu 5 a Mercedes A Sedan majú teraz konkurenciu. Zabudni na Teslu. Jej vlajková loď, Model 3 disponuje koeficientom Cd 0,23. Práve Tesla pred časom lákala zákazníkov na dojazd až 644 km. Tento parameter ako prvý pokoril práve dnešný Lucid Air. Fantóm aerodynamiky, ktorého prvenstvo nikto nečakal, je tu. Všetko nasvedčuje tomu, že vytiahne eso z rukáva.

Skúsenosti z F1

Na vývoji vozidla sa podieľal Jean-Charles Monnet s dlhoročnými, viac ako 11 rokmi, praxe z  Formuly 1. Pri testovaní v bežnej premávke dokázali testovacie prototypy prejsť udávanú vzdialenosť bez problémov. Dojazd bude pritom len jedným zo silných parametrov vozidla.

Najaerodynamickejšie auto na svete - Lucid Air fantómZdroj: lucidmotors.com

Aerodynamické chuťovky

Špeciálne aerodynamické vlastnosti vďaka funkčných otvorom dokážu zvládať veľké turbulencie. Aerodynamicky dokonalé zliatinové kolesá a ďalšie prvky výbavy prispejú k dokonalému reagovaniu na momentálny odpor vzduchu.

Chladenie batérií

Lucid Air disponuje ventilátorom za predným nárazníkom, ktorý rozdeľuje a delí vzduch pod vozidlom. To zlepšuje aerodynamiku a zabezpečuje tiež lepšie chladenie batérií. Vozidlo má špeciálne riešenie obtekania vzduchu okolo celého vozidla. Špeciálnou vlastnosťou je prúdenie vzduchu aj cez neho. Vďaka tomu dokáže Lucid Air pokoriť extrémnu hodnotu  koeficientu aerodynamiky  Cd až 0,21.

Fantóm aerodynamiky = Lucid Air

Tatry T77 s rokom výroby 1935, sa konečne dočkala svojho pokoriteľa. Svojho času dosahovala rýchlosť 150 km/h. O 85 rokov neskôr už Lucid Air debutuje s rýchlosťou 378 km/h. Aj v prípade, ak bude rýchlosť sériového modelu nastavená na nižšiu rýchlosť, tento model rozhodne stojí za pozornosť a bude súčasťou histórie. Je však viac než isté, že u sériových áut firma maximálku obmedzí.

Najaerodynamickejšie auto na svete - Lucid Air fantómZdroj: lucidmotors.com

Príchod na trh

Rezervačný systém už je v prevádzke. Prvé vozidlá by mali byť odovzdané novým majiteľom už v budúcom roku. Ceny zatiaľ nie sú zverejnené. Podrobné detaily budú k dispozícii najneskôr v septembri. Možno očakávať, že sa kvôli koronavírusu plány posunú.  Online premiéra s predstavením má po zrušenom autosalóne prebiehať 9. septembra.

Financovanie

Čo však príchod na trh neohrozí? Financie. Značke sa podarilo zabezpečiť financovanie dávno pred finálnymi informáciami o príchode na trh. Možno sa príbeh Lucid Airu bude písať z oneskorením, nemôže sa však stať, že jeho realizáciu niečo ohrozí. Lucid Air bude najdynamickejším sedanom, aký bol kedy vyrobený, tvrdí výrobca. Podarí sa značke dosiahnuť svoj cieľ a pokoriť konkurenciu s nastolením nového prvenstva? Ako hodnotíš dizajnovú podobu a sľubované parametre? Ktorý konkurenčný automobil mu môže konkurovať  v skúške aerodynamiky?

Zdroj: https://www.cnet.com/https://lucidmotors.com/

Video: Lucid Air - test aerodynamiky

Video: Program testovania prototypu Lucid Air mieri do výroby

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Nezničiteľný Mercedes dá 210 km/h aj po 47 rokoch!Akú akcelerácku dosahujú 50-ročné vozidlá? Pri vyšvihnutí ručičky na trojcifernú hodnotu je...10. Jún, 2020
02800-koňový Brabus G-Class s dronom za 666 000 €Dĺžka 6 metrov, výkon 800 koní. Brabus stvoril pomstiteľa všetkých predchodcov. Šokujúce...12. Jún, 2020
03Prekročenie rýchlosti o 200 km/h: Pokuta 6 500 eur za 308 km/h! Ako „si zarobiť“ na požičanom Mercedese-Benz C 63 AMG? Vyšprintuj ho na maximálku a...6. Jún, 2020