Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Lego auto poháňané vzduchom?

Ako deti ste sa určite radi hrávali s legom, pravdepodobne ste skúšali svoju šikovnosť a budovali "veľké" diela pozostávajúce často z niekoľkých kusov tejto stavebnice.
Priatelia Steve Sammartino a Raul Oaida sa ako dospelí odvážili na niečo ambicióznejšie. Stavebnica Lego inšpirovala ich projekt vozidla na báze 500.000 plastových dielov tejto obľúbenej stavebnice. Stroj je napájaný štyrmi motormi s neuveriteľnými 256 piestami a poháňa ho stlačený vzduch. Pýtate sa ako to funguje?  

rufus v Auto-moto zaujímavosti
27.03.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Lego auto poháňané...

Auto-moto zaujímavosti

Funkčné lego auto poháňané vzduchom

Ako deti ste sa určite radi hrávali s legom, pravdepodobne ste skúšali svoju šikovnosť a budovali "veľké" diela pozostávajúce často len z niekoľkých kusov tejto stavebnice. Priatelia Steve Sammartino a Raul Oaida sa ako dospelí odvážili na niečo ambicióznejšie. Lego - inšpirovalo ich projekt vozidla na báze 500.000 plastových dielov stavebnice. Podarila sa im neuveriteľná vec, okrem niekoľkých dielov, ako sú pneumatiky, kolesá a meradlá, plne funkčný stroj je vyrobený celý z lega. Určite takisto prekvapí jeho lego pohon!

Video: Lego auto poháňané vzduchom

Ako prvý na svete je napájaný štyrmi motormi s neuveriteľnými 256 piestami a poháňa ho stlačený vzduch. Dosahuje rýchlosť približne 20-30 km za hodinu. Podľa jedného zo strojcov, geniálneho rumunského teenagera, by sa pri vyššej rýchlosti mohol rozpadnút.

Lego auto poháňané vzduchom?

Vyrobený bol v Rumunsku, Oaida strávil 18 mesiacov vymýšľaním celej konštrukcie poháňanej stlačeným vzduchom. Krátko na to ho odoslal do Austrálie na testovaciu jazdu. Po svojej 9000 mílovej ceste sa stroj momentálne nachádza na tajnom mieste v Melbourne v Austrálii. 

Lego auto poháňané vzduchom?

Celý projekt rozbehol tvorca tak, že tweetoval žiadosť o financovanie tohto super skvelého micro projekt v minulom roku. Reakcia bola výborná, ozvalo sa mu 40 lego - auto nadšencov z Austrálie a každý patrón prihodil od $ 500 do $ 1000. Tento nekonvenčný sen sa tak stal skutočnosťou. 

Lego auto poháňané vzduchom?

Nie je isté, či sa niekedy takéto lego auto bude dať zaobstarať, ale Sammartino povedal, že na autosalónoch už dostali pár nádejných ponúk. Je veľmi pravdepodobné, že o takýto kúsok bude záujem aj na výstavách a rôzných akciách po celom svete. Dvojicu vynálecov lego auto spojil v minulom roku veľmi uspešný projekt, ktorý si získal taktiež veľkú pozornosť. Podarilo sa im dostať repliku lego raketoplánu do horných vrstiev atmosféry. Video sa stalo okamžite hitom na YouTube a inšpirovalo dvojicu, aby pokračovala. 

Video: Lego raketoplán v horných vrstvách atmosféry

Sammartino si myslí, že sedadlá jeho druhého projektu ešte potrebujú prácu. Inak by to mohlo byť najmenej pohodlné auto v histórii automobilového priemyslu. Ale o pohodlie častokrát nejde, nemyslíte? Tvorcovia sa asi rozhodli že splnia všetky veľké detské sny. Stoja takéto projekty mladých za povšimnutie? Kto vie, možno raz budú pri zrode ešte väčšieho fenoménu. Tešíme sa na ďalší projekt! 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Novinka: Toto auto si poskladáte do hodiny sami!Ikea štýlom je možné poskladať skoro všetko. Čo poviete na taký vynálen od OSVehicle?...27. Marec, 2014
02Video: Nový Nissan GT-R dostane až 800 koní!Automobilka Nissan odhalila ďalšie informácie o budúcej generácii modelu GT-R. Premiéra má...26. Marec, 2014
03Zbohom BMW M3 coupé!Táto správa priaznivcov ostrých vysokootáčkových motorov BMW z divízie M určite nepoteší....25. Marec, 2014