Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Lacnejšie cesty na Slovensku: Firma zo Zvolena vyrába cesty z plastu!

Spoločnosť Via­korp zo Zvo­lena si získala svetovú pozornosť. Slovenská firma vymyslela jedinečný spôsob boja s plastovým odpadom - Vyrába cesty z plastu. Ako metóda stavby ciest z odpadu funguje? O slovenskom projekte, o ktorom píšu svetové médiá, chceš vedieť viac! 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
12.01.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Výhody a nevýhody...

Auto-moto zaujímavosti

Slovenská firma vymyslela jedinečný spôsob boja s plastovým odpadom.  Spoločnosť Via­korp zo Zvo­lena si okamžite získala celosvetovú pozornosť. Vyrába cesty z plastu a pokrokovým spôsobom bojuje s prebytočným plastom.

Cesty z plastu - Slovenská firma si získala celosvetovú pozornosť - Vyrába cesty z plastu a bojuje s plastovým odpadom.Zdroj: change.org

Cesty z plastu

Dnešný vývoj nasvedčuje tomu, že odpadové hospodárstvo bude veľkým celosvetovým problémom, ktorý treba riešiť. Cesty vyrobené z plastu. Budúcnosť rozhodne bude prinášať pokrokové riešenia problému nadbytočnej spotreby plastov a následnej recyklácie 1 z najviac využívaných materiálov na svete. Čo ak túto otázku nebudeme riešiť? Odpoveď pozná každý z nás. Bez vyriešenia problému má ľudstvo vážny problém.

Recyklácia plastového odpadu - dôležitá otázka pre budúcnosťZdroj: arbresh.info

Unikátny spôsob boja s odpadom zo Slovenska

Výnimočnú prácu zvolenskej firmy si všimli viaceré svetové médiá. O ceste, vyrobenej z recyklovaného platu spoločnosti Viakorp, píše aj portál rtbf.be z Belgicka. Prínosom nie je len ekologický dopad na životné prostredie.

Predĺženie životnosti asfaltu o 3 roky

Asfalt vyrobený z recyklovaného plastu vyniká ďalšou výhodou. Životnosť cesty vyrobenej s prímesou plastu je výrazne predĺžená. Ďalšie pozitívum tejto ekologicky zaujímavého plastového granulátu? Trvácnosť. Doba trvácnosti a možného využívania takého úseku vozovky je dlhšia o niekoľko rokov. Hovorí sa o predĺženej životnosti až o celé 3 roky.

Viakorp - Rekonštrukcia ciest, okres KrupinaZdroj: viakorp.sk

PET fľaše, plastové obaly a škatule

Z čoho je plastový granulát zložený? Vyrába sa z použitých PET fliaš, plastových vrecúšok a škatúľ, ktoré tvoria väčšinu vyprodukovaného odpadu. Tu sa dostávame k ďalšiemu pozitívu. Takéto ekologické riešenie výstavby vozoviek vyniká aj nižšími nákladmi na použitý materiál.

Plastový odpad pri výstavbe ciest využívajú Anglicku, Turecku a Bahraine. Cesty z plastu stavia aj slovenská spoločnosť zo Zvolena.Zdroj: thenewsminute.com

Vyššia životnosť, nižšie náklady = ušetrené peniaze

Poďme si to zhrnúť. Vyššia životnosť, nižšie náklady a ušetrené financie oproti iným konvenčným a finančne náročným výrobným postupom. Ako hodnotíš pokrokový prístup zvolenskej spoločnosti? Má výstavba ciest z plastu zmysel nielen z ekologického hľadiska? Samosprávy výstavbou ciest z plastu môžu ušetriť stovky tisíc eur.

Viakorp - Rekonštrukcia úsekov ciest Lovčica, Trubín, LutilaZdroj: viakorp.sk

20 % cesty z recyklovaného granulátu

Proces výroby vozovky z recyklovaného plastu nie je tak zložitý, ako sa môže zdať. Laicky možno proces výroby zjednodušene vysvetliť v niekoľkých krokoch. Kľúčovým krokom je premena recyklovaného plastu na granulát, ktorý bude tvoriť 20 % výsledného asfaltu.

Cesta z plastu v Lučenci

Viakorp však neostáva len pri teórii výroby. Najlepšou vizitkou sú finálne výsledky využitia technológie v praxi. Úsek cesty vyrobenej z plastu spoločnosťou Viakorp vodiči využívajú aj v Lučenci.

Cesty z plastu - Slovenská firma Viakorp zo ZvolenaZdroj: viakorp.sk

Funkčné riešenie využitia odpadu

Stavbári si výstavbu ciest z recyklovaného materiálu pochvaľujú. Slovenské úrady nemajú k úsekom, vybudovaným z plastu, žiadne výhrady.

Ako metóda výstavby ciest z odpadu funguje?

O slovenskom projekte píšu svetové médiá. Plastový odpad pri výstavbe ciest využívajú An­glicku, Tu­recku a Bah­raine. Všetko nasvedčuje tomu, že budeme o ďalších úspechoch a novinkách slovenskej firmy ešte počuť. O projekte ciest z plastu sa oplatí vedieť viac.  Ako metóda výstavby ciest z odpadu funguje? Sleduj video.

Lacnejšie cesty na Slovensku: Firma zo Zvolena vyrába cesty z plastu!Zdroj: SWNS.com

Zdroj: viakorp.sk, rtbf.be, metro.co.uk

Video: Ako metóda stavby ciest z plastového odpadu funguje?

Video: Cesty vyrobené z plastu

Video: Výhody a nevýhody ciest z recyklovaného plastu

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Lupiči ukradli 2 300 000 €: Pancierovú dodávku rozsekli bagrom! Ako ukradnúť 2 300 000 eur z pancierovej dodávky na prevoz peňazí? Talianske mafiánske...18. Január, 2019
02Ťahač s nájazdom 994 887 km: Štart po 18 rokoch bez prevádzky!Vzácny ťahač Peterbilt 359 dostal 2. šancu na život. Prekvapil nečakanou odolnosťou. Stroj...4. Január, 2019
03776-koňové 4x4 monštrum: Postaví cestu aj v bahne, váži 31,7 tony! Wirtgen WR 200 až WR 250. Označenie unikátneho stroja, ktorý dokáže to, čo žiadne iné...10. Január, 2019