Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Kuny v motore auta: Ako sa ich zbaviť?

Kuna dokáže v aute urobiť poriadne škody. Ako zabrániť prehryzeniu káblov a poškodeniu riadiacej jednotky? Osvedčila sa kombinácia viacerých spôsobov ochrany. Niektoré metódy nefungujú vôbec. Ktoré metódy zaručene ochránia tvoj automobil pred kunami?     

rufus v Rady a tipy
16.11.2018
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Kuna v motore auta

Rady a tipy

Kuna dokáže v domácnosti narobiť problémy. Ešte horšie je to v prípade, keď sa usídli v útrobách auta. Plstený kryt a vyhriaty motor  je v chladných mesiacoch veľkým lákadlom nielen pre kuny. Najobľúbenejšie miesto na nocľah? Tam, kde je teplo, v motorovom priestore!

Kuny v motore auta: Ako sa ich zbaviť?Zdroj: Abenteuer Auto/YouTube (screenshot)" data-sizes="auto" data-width="1053" data-chomp-id="sschpwiyddqwzqmvjm1c" data-format="png

Kuny v motore

Vodičov táto možnosť využitia motora ako prechodného ubytovania dokáže poriadne potrápiť. Rovnako totiž potrápia majiteľa škody po návšteve kuny. Prehryznuté káble a obvody dokážu auto úplne odstaviť a vyradiť z činnosti. Človek o neželanej návšteve vie takmer okamžite. Najčastejším prípadom je to, že vôbec nenaštartuje.

Signály - Kedy spozornieť?

Čo je najhoršie? Kuny tieto miesta vyhľadávajú. Sú ich plné ulice, vracajú sa opakovane. Na súčasti motora útočia bez varovania. Svietiace kontrolky a chybové hlásenia sú jasným signálom, že je vhodné skontrolovať priestor pod kapotou. Je veľmi pravdepodobné, že dôvodom problémov bude kuna.

Prehryzené káble, nefunkčná riadiaca jednotka

Po pohodlnom usadení začína ochutnávka. Za obeť najčastejšie padnú káble, manžety, elektroinštalácie, gumené tesnenie, hadičky, zväzky káblov. Kuna nepohrdne ani protihlukovou výplňou. Ak podala skutočne dobrý výkon, neminie ťa oprava poškodenej riadiacej jednotky. Okrem finančných výdavkov znamená jej návšteva aj ďalšie nepríjemnosti a stratu času spojenú s riešením problému.

Čo vyskúšať?

Ako kune prekaziť plány a udržať ju v bezpečnej vzdialenosti od auta? Môžeš využiť niektorý z ľudových spôsobov boja s kunami. Kuny sú šelmy a vo svojom okolí nemajú radi iné šelmy. To môžeš využiť buď umiestneným psích a mačacích chlpov bližšie k motoru alebo jednoducho zabezpečíš, aby sa v priestore, kde parkuješ, pohyboval pes, prípadne mačky.

Silné vôňe 

Kuny taktiež majú citlivý čuch. Proti kunám viacerí vodiči odporúčajú natrieť káble a dôležité časti vysoko parfemovanými zložkami. Môžeš použiť esenciálne oleje a parfémované tekuté mydlo. 

 Kuny v motore auta: Prehryzené káble + hrozí poškodenie riadiacej jednotkyZdroj: jalopnik.com

Plašeniu zvukom

Kuna má kvôli lovu a nebezpečenstvu veľmi dobrý sluch, reaguje citlivo na vysoké tóny. Sú na hranici ľudského sluchu, kuna je však citlivá na vysoké tóny. Na ultrazvukovú frekvenciu zareagujú väčšinou okamžitým únikom. Vodiči si na ochranu jednoducho namontujú malú krabičku s ultrazvukom priamo k motoru. Zariadenie sa napojí na batérie alebo priamo k akumulátoru. Mínusom je, že si kuna na vysokú tón môže časom zvyknúť, takže to môže fungovať len dočasne.

Mechanická ochrana

Elektrický ohradník je ďalšia možnosť. Nastavenie pre hydinu funguje spoľahlivo. Pomocou drôtov pod elektrickým napätím ochrániš vozidlo pred neželanou návštevou. Pozor si treba dávať len na elektrický výboj, ktorý by mohol spôsobiť skrat. Motoristi si zvyknú vyberať aj náročnejšie riešenie. Každú ohrozenú časť obalia odolným obalom, špeciálnou ochranou na káble a hadice, ktorá sa dá kúpiť vo väčšine obchodoch s príslušenstvom do auta. Obe tieto metódy sa osvedčili motoristom aj z dlhodobého hľadiska.

Najlepšie funguje kombinácia spôsobov ochrany

Ideálnym riešením je využitie viacerých metód ochrany pred návštevou kuny. Riziko prehryzených káblov sa znižuje a zvyšuje sa šanca, že kuna zareaguje svojím útekom. Keď sa ti ju podarí zahnať do úzkych, zľakne sa a utečie hľadať nový úkryt. Z osobných skúseností funguje najlepšie kombinácia viacerých spôsobov ochrany.

Pozor - žiadne radikálne riešenia

Ak ťa napadlo, že sa s kunou vysporiadaš "po svojom." V prvom rade vyslovene neskúšaj radikálne spôsoby boja s kunami. Môžeš sa dostať do problémov. Kunu lesnú a skalnú môže na našom území podľa vyhlášky č. 344/2009 Z.z. loviť iba poľovník.

Kuny v motore auta: Ako sa ich zbaviť?Zdroj: jalopnik.com/gdv.de

V prípade uhynutého zvieraťa

Zákon o poľovníctve upravuje podmienky chytania, lovenia a zabíjanie týchto zvierat. Tresty za použitie jedu a násilného hubenia nechceš riskovať. Ak sa kuna dostane do motora, vodič o tom nevie, naštartuje a  zviera uhynie, zákon o veterinárnej starostlivosti a zákon o odpadoch určuje povinnosť informovať obvodný úrad životného prostredia a obec kvôli odstráneniu uhynutého zvieraťa.

Kuny vs. motor - Čo (ne)funguje?

Ak si vodič, určite poznáš úskalia "spolužitia" s kunami. Každému môže zabrať iné riešenie, kuny sú však múdre, a tak niektoré riešenia fungujú dočasne. Podľa skúseností vodičov absolútne nefungujú spreje s pachovou stopou, ktorá má kuny odradiť. Aké metódy máš vyskúšané a zaručene fungujú, prípadne nefungujú? Podeľ sa o svoje skúsenosti s bojom v komentároch.  

Zdroj: jalopnik.com, automobilové forum forum.cars.cz
Kuny v motore auta: Ako sa ich zbaviť?

Video: Kuna v motore auta

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Úzke parkovisko - riešenie bez pokuty: Ako legálne parkovať cez 2 miesta? Väčšina vodičov vidí parkovanie cez 2 parkovacie miesta ako arogantné gesto. Je to však...24. Október, 2018
02Rekord z ČR: 402,5 km/h s Bugatti Veyron na diaľnici Čech prekonal svetový rekord! Neoficiálne prvenstvo nezískal na pretekárskej dráhe....20. Október, 2018
03Šialená jazda motorkára: Z TN do Bánoviec nad Bebravou za 7 minút!Hlúposť a absurdná nezodpovednosť alebo adrenalín a neskutočná odvaha? Šokujúce zábery...16. Október, 2018