Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Korózia a odolnosť: Ktoré autá (ne)kupovať?

O autách zo Socializmu sa hovorí, že hrdzaveli najrýchlejšie. Nie je to úplne pravda, autá hrdzavejú aj dnes. Ktoré podliehajú korózii viac ako ostatné? Mazdy, Hondy, Fordy aj BMW! Ktoré rozhodne (ne)chceš vlastniť a "kvitnú" najrýchlejšie? 

rufus v Auto-moto zaujímavosti
18.09.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Korózia a odolnosť: Ktoré...

Auto-moto zaujímavosti

O autách zo Socializmu sa hovorí, že hrdzaveli najrýchlejšie. Nie je to úplne pravda, autá hrdzavejú aj dnes. Ktoré podliehajú korózii viac ako ostatné?

Korózia a odolnosť: Ktoré autá (ne)kupovať? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Poveternostné podmienky a odolnosť áut

Ponuka áut v krajinách s veľmi nízkym percentom zrážok je prispôsobená miestnym podmienkam. Celkom často tak pri kúpe vozidla nájdeš v ponuke ojazdených áut časť textu, ktorá hovorí o nevhodnosti jazdenia na danom automobile v daždi.

Korózia a odolnosť: Ktoré autá (ne)kupovať? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Dážď a soľ

Naopak, niektoré krajiny akoby na cestách staré automobily ani nepoznali. Jednoducho zhrdzavejú skôr ako stihnú zostarnúť. Podobne je tomu napríklad na Islande, kde je vlhko a chladno. Pridaj k tomu určité percento soli prítomné vo vzduchu a máš dočinenia s celkom nepeknou predpoveďou životnosti tvojho automobilu.

„Kvitnutie“ automobilov

Dalo by sa predpokladať, že boj s koróziou je mimoriadne náročný v súvislosti s 20-ročnými automobilmi! Omyl, automobily, ktoré hrdzavejú viac ako iné schádzajú z výrobných liniek aj dnes! Ktoré automobily (ne)kupovať?

Korózia a odolnosť: Ktoré autá (ne)kupovať? Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

APA hodnotenie ochrany pred hrdzou

Kanadská asociácia ochrany motoristov (Automobile Protection Association, APA) aj tento rok oznámkovala najlepšie a najhoršie automobily, čo sa týka odolnosti voči korózii. Výsledok? Zaujímavý rebríček, ktorý prekvapí a pomôže s výberom. 

Automobile Protection Association, APA zostavila rebríček odolnosti voči koróziiZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Veľmi nízka ochrana voči korózii

Mazdy. Organizácia APA špeciálne varuje pred modelmi Mazda 3, Mazda 5, Mazda 6 a Mazda Tribute. Dôvod? Mazdy si zákazníci chvália kvôli vybaveniu, interiérom a ľahkej konštrukcii. Aj tá ma však svoj háčik. Nižšia hmotnosť a hrúbka plechov sa prejavujú aj na protikoróznej ochrane týchto vozidiel. Prekvapením je aj fakt, že na základe skúseností samotných majiteľov, problémy majú aj novšie modely s rokom výroby 2015 a 2016.

Veľmi nízka ochrana voči korózii - Mazda 3, Mazda 5, Mazda 6, Mazda Tribute Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Odolný Jeep – menšia odolnosť?

Jeep Wrangler TJ, Jeep Wrangler JK, Jeep Patriot a Jeep Compass. Ďalší na lavici hanby. Slušné a spoľahlivé automobily disponujú predispozíciou k ľahšiemu hrdzaveniu. Áno, super vlastnosti v teréne, ktoré ale s bahnom a nečasom „nekamarátia“ tak, ako by sa od odolného SUV očakávalo. Ak vlastníš Jeep, určite nepodceňuj starostlivosť a protikoróznu ochranu!

Horšia ochrana voči koróziiZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nízka ochrana proti korózii

Suzuki Swift, Suzuki Grand Vitara. Obľúbené po celom svete a predsa ďalší “odsúdení.“ Prečo? Existuje niečo, čo týmto strojom doslova „dáva zabrať.“ Zimné počasie! Swift 4x4 je úžasný automobil, ktorý si vie poradiť prekvapivo dobre v teréne. Slabá ochrana voči korózii nie je práve želanou vizitkou. Zimné počasie si teda vyžaduje zvýšenú starostlivosť, ak chceš „switfovať“ nejaký ten čas!

Ford Kuga a Focus

Majitelia vozidiel značky Ford, špeciálne modelov Ford Focus a Ford (Escape) Kuga, často kritizujú odolnosť voči hrdzi. Určite dbaj na zvýšenú starostlivosť a dodatočnú ochranu proti korozii, vozidlo sa zaradilo v kategórii áut s nízkou odolnosťou voči „kvitnutiu.“

Ford KugaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Nadpriemerná ochrana proti korózii

Excelentnú ochranu voči korózii ponúkajú niektoré európske, japonské a kórejské modely. Prekvapením je aj niekoľko ázijských automobilov.

Vysoká ochrana proti korózii

Ak hľadáš automobil, ktorý odoláva zubu času a hrdzaveniu, vyber si Audi A3, Audi A4, VW Golf, VW Jetta, VW Beetle, VW Passat, VW CC, Volvo S60, Volvo V70 alebo Volvo XC70.

Bmw rad 3Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Dobrá ochrana voči korózii

S hrdzavením si dobre poradí aj BMW rad 3,  Mini Countryman, Lexus LS, obľúbený rodinný automobil Honda Jazz, Honda Civic, Honda Accord, spoľahlivá Honda CR-V, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Prius a Toyota RAV4.

honda jazzZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Dostatočná ochrana voči korózii

Zahanbiť sa nenechá ani Hyundai Elantra, Hyundai ix35/Tucson a Hyundai Santa Fe, ktoré pri dobrej starostlivosti dokážu „kvitnutiu“ odolávať.

Dacia (Ruster) Duster

Často sa hovorí o momentálne populárnej Dacii Duster. Akú ochranu voči hrdzi poskytuje? Adeptom na nie práve lichotivú ochranu voči korózii v našich podmienkach je práve milovaná a nenávidená Dacia Duster, humorne označovaná ako Dacia Ruster (hrdza). Čo si o rebríčku spoločnosti APA myslíš? Podeľ sa o tvoj názor a skúsenosti s antikoróznou ochranou rôznych značiek v komentároch pod článkom!  

Dacia Duster (Ruster)Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: bmwblog.com, canadianautodealer.ca, 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01600 koní, xDrive a 4x4: Nové BMW M5!600 koní, xDrive a 4x4! Predchodcovia pukajú závisťou. Novinka je skrátka hrdým...26. August, 2017
02Audi R8 V10: 802 koní, 324 km/h! Audi R8 neprehliadneš. Všade, kde sa objaví, strhne na seba pozornosť každého. A čo...24. August, 2017
03Škoda za takmer 200-tisíc! Zabudni na Kodiaq aj Monte Carlo!Ak hľadáš výbornú investíciu, zabudni na nadupanú Škodu RS a Kodiaq! Kupuj ojedinelé...20. August, 2017