Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Koronavirus: Ceny palív klesajú - Bude diesel za 1 euro/liter?

Pohonné hmoty - cena palív klesá. Na čerpacích staniciach platia nové pravidlá, ktoré kvôli epidémii koronavírusu treba rešpektovať. Aké obmedzenia sa týkajú pohybu na čerpacích staniciach, používania ochranných prostriedkov a rukavíc? O koľko klesne cena palivových hmôt na Slovensku? Dostane sa cena za diesel na hodnotu 1€/liter

rufus v Moto svet a koronavírus (COVID-19)
22.03.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Koronavirus: Ceny palív...

Moto svet a koronavírus (COVID-19)

Ceny ropy na zahraničnom trhu klesajú na historické minimá. Dôvodom je spor medzi Ruskom a Saudskou Arábiou. Saudská Arábia sa rozhodla, že  výrazne zníži ceny aprílových dodávok, pričom extrémne zvýši ťažbu. Tento krok lídra Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa premietne do cien pohonných hmôt aj u nás na Slovensku.

Pohonné hmoty - cena palív klesá. Dostane sa diesel na cenu 1€/liter? Zdroj: iStockphoto.com

Navýšenie produkcie v Saudskej Arábii aj v Rusku

Saudská Arábia sa vyjadrila, že od začiatku apríla zvýši svoju produkciu ropy na minimálne 12,3 milióna barelov ropy denne. Rovnaké kroky ohlásilo aj Rusko. V Rusku plánujú zvýšiť produkciu v objeme 500 tisíc barelov ropy denne. 

Prepad cien ropy

Cena ropy klesla za posledné obdobia o tretinu. Na začiatku marca sa cena za barel pohybovala na úrovni 41,56 amerických dolárov. Po prvom týždni v pondelok ráno svetové burzy informovali o výraznom prepade ceny. Cena za barel klesla až na 27,34 amerických dolárov.

Historické minimum ceny ropy

Tak náhly prepad ropy sa neudial ani počas finančnej krízy v roku 2008, a dokonca ani v 90. rokoch počas vojny v Perzskom zálive. Na cene ropy sú závislé všetky svetové ekonomiky, aký dopad bude mať toto masívne zníženie ceny na ekonomickú situáciu rôznych krajín? To ukáže čas.

Historický prepad ceny ropy takmer o tretinuZdroj: dreamstime.com

Cena klesá aj kvôli koronavírusu

Náhly pokles cien tiež súvisí so súčasnou epidémiou koronavírusu, ktorá dosahuje pandemické rozmery. Vírus ovplyvňuje naše každodenné životy a mení spôsob správania ľudí po celom svete. Celosvetovo sa menej cestuje, ľudia sa postupne prestávajú presúvať aj za prácou a obmedzujú spotrebu. Všeobecne ľudia počas krízy menej míňajú, to tiež ovplyvňuje ceny základných komodít.

Vodiči budú tankovať lacnejšie

Ako ukazuje vývoj posledných dní, ceny palivových hmôt budú naďalej klesať. Vodiči vďaka tomu budú tankovať oveľa lacnejšie. Odborníci naznačujú, že ceny klesnú na historické minimá, takže budú vodiči s veľkou pravdepodobnosťou tankovať  najlacnejšie palivové hmoty práve v priebehu nasledujúceho obdobia.

Vodiči budú na Slovensku tankovať lacnejšieZdroj: aktuality.sk

Benzín za 1,15 €/liter a nafta za 1 €/liter?

Cenotvorba prebieha online, to znamená, že samotné čerpacie stanice môžu rýchlo reagovať na cenu ropy na svetových trhoch. Podľa prognóz obchodníkov, ktorí obchodujú s ropou a odborníkov, budeme tankovať za mimoriadne výhodné ceny. Za liter benzínu zaplatíme menej ako  1,15 eura. Cena za liter nafty by sa mohla priblížiť k 1 euru!

Ceny za 1 liter
k 21.07.2019
zdroj ŠUSR  
Ceny za 1 liter
k 21.07.2019
zdroj ŠUSR      
 Priemerné ceny
13.03-19.03.2020
podľa Benzin.sk  
 Priemerné ceny
13.03-19.03.2020
podľa Benzin.sk     
Nafta: 1,226 €   1,123 €
Benzin 98: 1,570    1,324 €
LPG: 0,586 €   0,550 €
CNG: 1,198 €   1,198 €

 

Priemerná cena v roku 2019

 

 

   
95 NATURAL
1.342 €
98 NATURAL
1.542 €
CNG
1.180 €
LPG
0.593 €
 
NAFTA
1.236 €
 

Zdroj dát: Štatistický úrad

Zdroj údajov: Správa štátnych hmotných rezerv SR

spracovanie Štatistický úrad SR

Nové pravidlá na čerpacích staniciach

Na čerpacích staniciach platia nové pravidlá, ktoré kvôli epidémii koronavírusu treba rešpektovať. Obmedzenia sa týkajú väčšiny čerpacích staníc a je dobré o nich vedieť. Rešpektovať nariadenia majú všetci občania, vodičov nevynímajúc. Aké obmedzenia sa týkajú pohybu na čerpacích staniciach, používania ochranných prostriedkov a rukavíc?

Všetky aktuálne informácie o koronavíruse nájdete na špeciálnej stránke portálu Aktuality.sk

Koronavírus znížuje cenu pohonných hmôt na SlovenskuZdroj: aktuality.sk

Ohľaduplnosť a opatrenia na čerpacej stanici (usmernenia pre zákazníkov)

  • Obsluha na čerpacích staniciach Slovnaft používa ochranné prostriedky v záujme prevencie a ochrany pred šírením koronavírusu
  • Detské kútiky na čerpacích staniciach Slovnaft sú dočasne uzatvorené
  • V priestoroch čerpacích staníc Slovnaft medzi sebou dodržiavajte bezpečné odstupy
  • Do priestorov čerpacej stanice vstupujte s ochranou tváre a maximálne po dvoch
  • Pri tankovaní a manipulácii so samoobslužným kávovarom a pohármi používajte ochranné rukavice
  • V priestoroch čerpacej stanice nekonzumujte jedlá
  • Uprednostnite platbu kartou
  • Momentálne prebieha inštalácia ochranných plexiskiel pre oddelenie priestoru medzi zákazníkom a obsluhou čerpacej stanice. V priebehu budúceho týždňa by každá čerpacia stanica mala disponovať aspoň jednou pokladňou s takýmto ochranným prostriedkom. 

Prečo sa treba správať zodpovedne?  

Slovnaft svojich zákazníkov vyzýva, aby rešpektovali tieto nariadenia na ochranu personálu, vodičov aj nás všetkých. Na svojom webe informujú: "Obsluha našich čerpacích staníc robí všetko pre to, aby ste sa v našich priestoroch po celom Slovensku cítili bezpečne. Sú to naši obetaví ľudia v prvej línii. Starajú sa o hygienu, poriadok a normálne fungovanie čerpacích staníc. Aj vďaka nim sa môžete stále slobodne presúvať z miesta na miesto a vďaka nim môžu záchranári, policajti, lekári, či kamióny prísť na miesta, kde je potrebná pomoc a zásobovanie. Preto nám záleží na tom, aby boli zdraví a zabezpečili sme pre nich ochranné rúška, ktoré postupne distribuujeme. Za to, čo pracovníci čerpacích staníc pre zákazníkov robia, im patrí naše veľké poďakovanie rovnako ako našim kolegom, ktorí zabezpečujú výrobu a rozvoz palív." Majú pravdu, správajme sa zodpovedne, prípadov nákazenia koronavírusom pribúda.

Prípadov nakazenia koronavírusom pribúda

Situáciu nesmieme podceňovať. Aktuálna situácia je vážna. Epicentrom nákazy nie je Čína, ale Európa. Ak sa k súčasnej situácii nepostavíme zodpovedne, môžeme nasledovať počtom mŕtvych a nakazených krajiny ako Taliansko a Španielsko, ktoré podcenili riziká koronavírusu. Ako hodnotíš súčasnú situáciu? Koľko tento núdzový stav, ktorý ovplyvňuje naše životy, potrvá? O koľko klesne cena palivových hmôt na Slovensku? Dostane sa cena za diesel na hodnotu 1€/liter? Podeľ sa s nami o svoj názor a postrehy v komentároch.

Kde hľadať dôveryhodné informácie o epidémii?

O nákaze priebežne informuje slovenský Úrad verejného zdravotníctva, pričom informácie ponúka aj mailom a prostredníctvom nepretržitých telefonických liniek.

Aktualizované cestovné odporúčania nájdete na stránke ministerstva zahraničných vecí.

V anglickom jazyku môžete nájsť overené informácie na stránkach Svetovej zdravotníckej organizácieEurópskeho centra na kontrolu a prevenciu chorôb, prípadne na webe amerického Centra na kontrolu a prevenciu chorôb.

*Zozbierané informácie sú zostavené na základe odporúčaní, poznatkov a informácií Svetovej zdravotníckej organizácieÚradu verejného zdravotníctva Slovenskej republikyeurópskeho, ako aj amerického centra na kontrolu a prevenciu chorôb.

Všetky informácie je možné overiť si telefonicky na infolinke 0800 221 234. Komunikovať môžete aj prostredníctvom mailu novykoronavirus@uvzsr.sk

Zdroj:http://statdat.statistics.sk/https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzenia-na-hraniciachhttps://www.mzv.sk/aktuality/koronavirus-2019, aktuality.skhttp://www.uvzsr.sk/consilium.europa.euhttps://www.rtvs.sk/koronavirushttps://www.dw.comhttps://slovnaft.sk/

Koronavirus: Ceny palív klesajú - Bude diesel za 1 euro/liter?

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Koronavírus: Aké sú obmedzenia v cestovaní/práci v rôznych krajinách?Slováci žijú po celom svete, aj v miestach, kde je situácia ešte dramatickejšia ako na...18. Marec, 2020
02Koľko stojí 1 rok prevádzky drahého superšportu? 60 % strata hodnoty + reálne náklady FerrariGTC4 Lusso - luxusná nie je nielen cena, ale aj ročné náklady na prevádzku. Kiež by...10. Marec, 2020
03Nenápadná dodávka: Výkon 407 koní, ostrý 6,6 l V8 motor pod kapotou!Dodávka s V6 motorom? Nemožné! Čo povieš na V8-čku pod kapotou? Čo sa týka pohonu, ponúka...20. Marec, 2020