Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Hybridné systémy sa dostávajú aj do nových Fordov Focus

Ford je tiež nútený rozširovať pôsobnosť hybridných vozidiel vo svojom porftóliu. A po tom, čo sa mild-hybrid dobre etabloval v novej Pume a inovovanom Transite Custom, či Tourneu Custom, ho dostane aj jeden z najdôležitejších pilierov ponuky. Reč je o Focuse.

JozefM v Auto-moto zaujímavosti
10.07.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Hybridné systémy sa...

Auto-moto zaujímavosti

Ford je tiež nútený rozširovať pôsobnosť hybridných vozidiel vo svojom porftóliu. A po tom, čo sa mild-hybrid dobre etabloval v novej Pume a inovovanom Transite Custom, či Tourneu Custom, ho dostane aj jeden z najdôležitejších pilierov ponuky. Reč je o Focuse.

V najnovšej verzii Focusu bude možné doplniť mild-hybridné ústrojenstvo ku litrovému trojvalcu. Funguje na klasickom princípe, ako väčšina podobných inštalácií. Trojvalec je spojený cez remeň so štartér-generátorom, ktorý záskava energiu pri brzdení, alebo voľnom spomaľovaní. Energiu ukladá do Li-Ion batérie s 48 V uskladnenej pod sedadlami vpredu.

Hybridné systémy sa dostávajú aj do nových Fordov FocusZdroj: Ford

Zaujímavá bude kombinácia s výkonnejšou verziou dosahujúcou 114 kW (155 k). Mild-hybridný systém pomáha pri zrýchlení, čím znižuje spotrebu. V kombinovanom cykle podľa WLTP je stanovená hodnota spotreby na 6,0-6,7 litra benzínu na sto kilometrov. Emisie sú pritom len 136-155 gramov CO2 na kilometer. Táto verzia však nebude jedinou alternatívou, ktorá môže mať EcoBoost Hybrid. V ponuke bude aj pre slabšiu verziu dosahujúcu 92 kW (125 k).

Nový hybrid vo Focuse bude dostupný pre viacero výbav, konkrétne aj pre tú so športovo ladenými prvkami ST-Line, terénne vyzerajúcou Active a luxusne ladenou výbavou Vignale. A tiež bude na výber medzi karosériou päťdverovým hatchbackom a kombi s rovnakým počtom dverí.

Hybridné systémy sa dostávajú aj do nových Fordov FocusZdroj: Ford

Ďalšou novinkou pre celý modelový rad bez nutnosti hybridu bude možnosť zvoliť digitálny panel miesto prístojov pred vodičom. Má 12,3 palca a rozlišuje jednotlivé režimy vozidla a všetky potrebné informácie o vozidle.

Okrem nových hybridov ostávajú v ponuke Focusu aj pôvodné motory s objemom 1,5 litra na naftu. Zaujímavé je, že zákazník, ktorý chce litrový EcoBoost bude mať štandardne vo výbave mild-hybrid. Aktuálne je v cenníku Focusu vlastne len litrový EcoBoost a 1,5-litrový motor EcoBlue.

Hybridné systémy sa dostávajú aj do nových Fordov FocusZdroj: Ford

Základná cena hybridu s výkonom 92 kW (125 k) a výbavou Edition je 19 890 eur. Za vyšší výkon 114 kW (155 k) je príplatok tisícka. Nové hybridy sú v ponuke už v súčasnosti. Aktuálne je Focus stále v ponuke aj ako skladové vozidlo, takže je ešte stále možné kúpiť litrový EcoBoost aj bez hybridného systému. Čo je však zaujímavé je, že 1,5-litrový EcoBoost je aktuálne v ponuke iba pre skladové autá. Nové, na objednávku, s ním v tomto momente konfigurovateľné nie sú. Je veľká pravdepodobnosť, že v blízkej budúcnosti pribudne hybridný doplnok aj pre tento agregát. Prírastok hybridných vozidiel je z dôvodu nutnosti spĺňať určitý emisný limit v celom mixe predaných áut, pričom automobilky musia za každú desatinu gramu CO2 nad stanovenou hodnotou platiť pokuty.

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Najzaujímavejšie historické skvostyVýber zaujímavých historických fotografii zachytávajúcich skvosty automobilového priemyslu....4. Marec, 2014
02Najaerodynamickejšie auto na svete - Lucid Air fantóm dá 378 km/h!Lucid Air je automobil s najlepšou aerodynamikou na svete. Tento skvost vývoja a práce...16. Jún, 2020
03Lamborghini Aventador z 3D tlačiarne: Superšport za zlomok ceny!Ako postaviť vlastný superšport z dielov vyrobených v priemyslenej 3D tlačiarni? Nenechaj...30. August, 2019