Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Funter 4x4x4: Samostatný pohyb a brzdenie všetkých kolies + jazda bokom!

Funter je netradičný koncept 4x4x4 terénneho vozidla. Vďaka inovatívnemu konštrukčnému riešeniu v sebe spája silu nákladných automobilov, nízku hmotnosť a ovládateľnosť športového vozidla! Špeciálne navrhnutý systém predného a zadného zavesenia kolies umožňuje voľný pohyb a brzdenie každého kolesa vo všetkých smeroch! Nenechaj si ujsť jedinečné Funter!

rufus v Auto-moto zaujímavosti
26.01.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Funter 4x4x4: Samostatný...

Auto-moto zaujímavosti

Automobilový priemyslový inštitút v Poľsku (PIMOT) v spolupráci s DRABPOL-om vytvoril multifunkčné vozidlo pre zvláštne úlohy. O tom, že je toto poľské terénne vozidlo skutočne výnimočné, ťa presvedčí neobyčajné zavesenie kolies a dokonale prepojený softvér ovládania, ktorý umožňuje samostatné riadenie pohybu a brzdenie každého kolesa! 

Funter 4x4x4Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Samostatný pohyb každého kolesa a jazda bokom!

Funter 4x4 je netradičný koncept terénneho vozidla poľských inžinierov. Vďaka inovatívnemu konštrukčnému riešeniu v sebe spája nespojiteľné, silu nákladných automobilov, nízku hmotnosť a ovládateľnosť športového vozidla! Na základe  netradičného zavesenia kolies ho označujú ako 4x4x4. Prečo? Špeciálne navrhnutý systém prednej časti vozidla a zadného zavesenia kolies umožňuje voľný pohyb vozidla v extrémne náročných podmienkach. Keď sa povie „voľný“ myslí sa to doslova! To znamená vo všetkých smeroch a do všetkých strán! Furter disponuje nezávislým zavesením kolies umožňujúcim pohybovať každým kolesom samostatne!

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Funter 4x4x4 - Všetky kolesá na zemi aj v nerovnom teréne

Premenná tuhosť a výška kolesa umožňuje, že aj počas prechodu cez nepravidelný terén, nedochádza k situáciám s viacerými kolesami vo vzduchu. Manévrovanie s Funterom je nekonvenčné a mimoriadne účinné v teréne! Vyznačuje sa mimoriadne vysokou priechodnosťou v porovnaní s ostatnými „heavy duty“ SUV vozidlami!

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Odvezie 2 osoby a náklad aj do inak neprístupného terénu!

Vozidlo je prispôsobené pre prepravu 2 osôb a tovaru v tých najextrémnejších podmienkach. Automobil sa výborne hodí do ťažkého terénu a zvládne vrchoviny, nížiny, piesočné, močaristé alebo kamenné a nerovné povrchy! Čo sa týka ovládania, konštruktéri použili v modernej úprave systém 4WS, ktorý umožňuje ovládať súčasne predné aj zadné kolesá. Práve toto riešenie umožňuje vykonávať pohyb vozidla nielen dopredu a dozadu, ale aj do strán a taktiež takmer na mieste okolo osi otáčania v závislosti od toho, či sa vodič rozhodne pre otáčanie zadnej ale prednej časti.

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Palubovka a softvérové vybavenie

Vozidlo je vybavené flexibilným softvérovým vybavením, ktorý sa osvedčilo už vo výbave autobusov, špeciálnych a vojenských multiplex vozidiel. Celý systém je možné prepojiť s CAN sieťami. CAN sieť je tvorená prepojením viacerých lokálnych sietí. Medzi komponenty použité v tomto systéme  patrí centrálny počítač ZR32A - inteligentný a univerzálny regulátor, ktorý môže byť použitý s iným počtom uzlov multiplexu (max 16). Okrem zaujímavej palubnej elektroniky, ktorá bude neskôr v tomto roku doplnená inštaláciou 7-palcového displeja, dostane Funter aj vizuálnu sústavu schopnú zaznamenávať všetky uhly a priestor okolo vozidla.

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zlepšená mobilita, ovládateľnosť a bezpečnosť

Poľský automobilový priemyslový inštitút vyvinul aj špeciálny nosný rám. Inšpiráciou boli športové vozidlá, pričom sa konštruktéri zamerali na zabezpečenie primeranej tuhosti po celom tele vozidla a taktiež na vývoj primeraných bezpečnostných zón pre posádku vozidla. Pre zlepšenie mobility, ovládateľnosti a bezpečnosti Funtera, inžinieri upravili klasický brzdový systém ďalšími funkciami. Aktivácia osobitého režimu pri jazde na nerovnom teréne umožňuje nielen otáčať, ale aj brzdiť každé koleso samostatne!

Funter - Heavy duty SUV z PoľskaZdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Skvelá priechodnosť v teréne!

Multifunkčný Funter si získal špeciálne uznanie pred domácim aj zahraničným publikom, vrátane zisku zlatej medaile a radu ocenení na veľtrhu invencií a inovácií BRUSELI INNOVA v Bruseli. Vozidlo získalo aj cenu, ktorú udeľuje ministerstvo vedy a vysokého školstva XXIII výmeny vynálezov vo Varšave.Možnosť „oddelenia kolesa“ od nápravy alebo ostatných kolies je mimoriadne flexibilná a zaisťuje presne dosiahnutie požadovaného cieľa a skvelú priechodnosť v teréne! Čo hovoríš na poľský Funter 4x4x4? Podeľ sa o svoje názory a postrehy v komentároch!

Funter - Heavy duty SUV z Poľska!Zdroj: Rovnaký ako zdroj údajov uvedený pod článkom

Zdroj: popularmechanics.com, roboscope.eu, wojdas.24x7.pl

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Top investícia, len 11-tisíc najazdených km: Kúp 471 koňové Ferrari F40 slávnej osobnosti!Tento pôsobivý a extrémne zachovalý 26-ročný exemplár F40 má najazdených len 6761 míľ, v...24. Január, 2017
021050-koňový zabijak Tesly: Stovka za menej ako 2,5 sekundy + dojazd 700 km!Tajomná „elektrická“ automobilka pripravila Tesle odvážnu výzvu. Tvrdí, že ich prvé...16. Január, 2017
03Ako znižiť spotrebu a ušetriť peniaze? Rady, ktoré fungujú!Zameraj sa na tieto jednoduché rady ako ušetriť peniaze za pohonné hmoty a z ručičky...20. Január, 2017