Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?

Pochybujete, že výkon a ekológia idú ruka v ruke? Vyvedieme vás z omylu. Fisker Karma je asi ten najkrajší elektromobil, aký si môžete predstaviť. Svojim vzhľadom mnohým pripomína značku Aston Martin, no oplatí sa mu venovať pozornosť? Veď je na baterky!

Dávid v Auto-moto zaujímavosti
27.02.2014
Diskusia:
Sledujte nás na:

Fisker Karma: ekologický...

Auto-moto zaujímavosti

Fisker Karma, auto s potenciálom ale...

... je to stále len elektromobil. Tento typ pohonu má veľmi veľa svojich odporcov. Má mnoho nevýhod. Okrem obmedzení pri dojazde (ktoré Fisker čiastočne eliminoval) je tu stále vysoká nadobúdacia cenách áut s elektromotormi. Fisker stál v období rokov 2011-2012, kedy sa vyrábal okolo 75 000 eur, čo rozhodne nie je málo. Aktuálny cenník pre Nemecko ponúka už nevyrábajúci sa model dokonca za 114 000 eur. Aj tak si ho však predstavme.

O pohon sa stará elektrická batéria spolu s prídavným spaľovacím motorom. Prívlastok prídavný nie je celkom namieste, veď mnohé autá nedisponujú takým výkonom ani pri jednom motore. Štvorvalcový dvojliter dokáže ponúknuť až 212 koní a keď si k nim pripočítate ďalších 408 pochádzajúcich od elektromotora, máte tu hotové monštrum!

Hmotnosť je všetkým

Bohužiaľ, Fisker Karma je ťažká ako krava. Presnejšie povedané, skoro ako celý kravín plný poriadne prežratých kráv. Ručička na váhe sa zastavila až pri 2 400 kg čo je skutočne priveľa. Môžu za to ťažké články dobíjateľných batérií, svoju daň si hmotnosť vypýtala hlavne pri maximálnej rýchlosti elektromobilu. Tá je len 153 km/h v režime Stealth (100%-tné využívanie elektromotora) alebo 200 km/h v režime Sport (výpomoc spaľovacieho motora). Zrýchlenie je však skutočne svižné, ak by mal Fisker o tonu menej, mohol by suplovať rakety vynášajúce satelity na orbitu. V režime Stealth to dá na stovku za 7,9 sekundu a ak zvolíte Sport, budete ešte o rovné 2 sekundy rýchlejší.

Na druhej strane treba priznať, že Fisker Karma je na rozdiel od iných elektromobilov skutočne využiteľným autom. Pri plnom používaní elektromotora je dojazd 80 km a pri prevádzke so spaľovacím motorom až 483 km. Do nádrže pritom stačí cvrknúť každých 100 km len 2,2 litra paliva.

Rýchly vzlet, ešte rýchlejší pád

Takou bola krátka história značky Fisker. Dnes sa už nevyrába, no to nie je najhoršie. Pán Henrik Fisker, zakladateľ automobilky po ktorej dostala meno si určite trhá vlasy pri pohľade už len na názov spoločnosti VL Automotive. Tá si zakúpila 25 kusov Fiskeru Karma a prerába ich po svojom. Chceli mať z uhladeného elektromobilu pre milovníkov ekológie skutočného trhača asfaltu. Vybrali elektromotor, auto odľahčili, vložili do neho vidlicový 8 valec s objemom 6,2 litra a výkonom 457 koní. Nuž a po ekológií nezostali ani stopy. Pokiaľ by ste mali záujem o túto verziu s označením Destino, pripravte si 145 000 eur, všetkým ekologickým fanatikom zamávajte a utečte na poriadnom aute, kým oni na tých svojich budú celú noc dobíjať batérie a polievať kvietky pri krajnici.

No a ktože je tou celebritou, ktorá sa môže v ešte ekologickom Fiskeri Karma odviezť? Nie je to nikto zo Slovenska. Je to muž, spevák. Aktuálne oslavuje 20 rokov. Klip k jeho najznámejšiemu singlu bude mať na YouTube čochvíľa 1 miliardu zhliadnutí. Tipujete Justin Bieber? Správne. Nuž, niekto si v 20-tke kupuje prvú Feldu, iný vyhadzuje milióny vyhovárajúc sa na ekológiu.

Zaujal vás tento elektrický zázrak? Nájdete ho dokonca aj v našej ponuke!

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?

Fisker Karma: ekologický športiak. Viete, komu stojí v garáži?


 

 

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA