Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Extra tip pri kúpe vozidla: Ako overiť reálny nájazd jazdenky?

Kupuješ jazdenku a chceš si overiť údaje z odometra so skutočnosťou? "Stáčanie kilometrov" už nie je také časté ako v minulosti. Podvodníci používajú stále sofistikovanejšie metódy. Ako si možno ľahko overiť uvádzaný reálny nájazd cez Slovenskú kanceláriu poisťovateľov? Rady a tipy v článku.

rufus v Technika
24.02.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Stáčanie kilometrov

Technika

"Stáčanie kilometrov" už nie je také časté ako v minulosti. Podvodníci používajú stále sofistikovanejšie metódy.

Extra tip pri kúpe vozidla: Ako overiť reálny nájazd jazdenky?Zdroj: youtube.com/

Ako si overiť skutočný počet najazdených km?

Problémy, ktoré vodiči riskujú pri kúpe vozidla s neovereným reálnym nájazdom, môžu spôsobiť vrásky a poriadne zaťažiť peňaženku neopatrného kupcu. Ako sa vyhnúť starostiam/odhaliť skutočný počet najazdených kilometrov?

Extra tip pri kúpe vozidla: Ako overiť reálny nájazd jazdenky?

TIP 1: Ešte pred radami je však nutné spomenúť, že kilometrový nájazd nie je až tak dôležitý. Netreba sa striktne sústrediť na métu nájazdu pod 150 000 km pri staršom vozidle. Na zreteľ treba brať aj technický stav vozidla, ako sa s ním jazdilo a či predchádzajúci majiteľ zabezpečil pravidelný servis. Tieto skutočnosti vedia veľmi ovplyvniť to, či sa jedná o vhodnú kúpu. Rovnako na pohľad zachovalý automobil po jedinom majiteľovi nemusel mať šťastie na dobré zaobchádzanie. 

Čo stačí podvodníkovi k stočeniu kilometrov?

Čo stačí podvodníkom k podvodu s uvedením nižšieho reálneho nájazdu? Mnoho vodičov podceňuje fakt, že v vykonaniu zmien dát na odometri stačí správny kábel, notebook a softvér stiahnutý z internetu.

 

Čo nepodceniť pri kúpe jazdenky?

Chystáš sa kúpiť jazdenku? Ak máš z opisu vozidla pocit, že v inzeráte niečo nesedí, máš niekoľko možností ako sa vystríhať problémom v prípade kúpy vozidla so „stočenými“ kilometrami. Okrem fotografií a technických parametrov vozidla väčšinu záujemcov v ponuke áut na predaj zaujíma počet najazdených kilometrov. Ak ťa ponuka zaujala, ale chceš mať istotu, že nenaletíš podvodníkom, tieto jednoduché kroky ti pomôžu zistiť o automobile viac.

Ako zistiť o automobile viac?

Pri automobiloch, ktoré sa podrobili TK a EK vieš využiť služby stránok  www.seka.sk alebo www.ko.sk. Ako to funguje? Do kolónky zadáš evidenčné číslo spolu s vygenerovaným kódom. Čo možno robiť v prípade, že systém konkrétny automobil nerozpozná? Ak k danému evidenčnému číslu neexistuje žiaden záznam, jedná sa o automobil, ktorý nepodstúpil administratívnu kontrolu na STK. Pri tejto kontrole sa do systému vkladá nové evidenčné číslo.

Overenie cez stránku SKP

Ako záujemca môžeš na inzerát zavolať a vyžiadať si dodatočné informácie spolu s VIN číslom. Alebo si možno overiť kilometrový nájazd pri TK a EK cez stránku Slovenskej kancelárie poisťovateľov. Touto cestou vieš zistiť, kde má majiteľ uzatvorené povinné zmluvné poistenie. Ako na to? Prvá kolónka si vyžiada evidenčné číslo. Druhá kolónka vyžaduje uvedenie dátumu. Tu zadaj starší čas, napríklad pol roka, rok dozadu, napríklad 24.2.2019. Týmto spôsobom vieš zistiť predchádzajúce evidenčné číslo. S ním je dobré opäť preveriť ostatné údaje cez stránku www.seka.sk alebo www.ko.sk.

Extra tip pri kúpe vozidla: Ako overiť reálny nájazd jazdenky?

Čo ďalšie možno zistiť/overiť?

Táto metóda sa dá použiť aj v prípade predaja automobilu, ak chce predchádzajúci majiteľ zistiť, či staré vozidlo ešte jazdí. S malou pravdepodobnosťou sa to nemusí podariť kvôli chybe pri zadávaní údajov do systému. Technik však v takom prípade musel zadať nesprávne údaje, alebo malo vozidlo stočené kilometre ešte pred vykonaním prvej kontroly.

Extra tip pri kúpe vozidla: Ako overiť reálny nájazd jazdenky?

TIP 2: Ak je automobil kúpený na Slovensku a celý čas servisovaný v autorizovanom servise, pravý počet najazdených kilometrov možno zistiť na požiadanie priamo v danom servisnom mieste.

NEBUDE TO ZADARMO

Je stále viac možností ako zaručene odhaliť stočené kilometre na odometri. Viaceré organizácie, ktoré sa zaoberajú zhromažďovaním týchto dát, poskytujú vodičom zozbierané informácie za poplatok. Nikoho dnes neprekvapí, že overenie reálneho nájazdu nebude vždy zadarmo. 

Jazdenka zo zahraničia

V tomto prípade je možné využiť aj komplexnejšiu službu, ktorú zabezpečuje firma IRIS IDENT - Technická služba kontroly originality prostredníctvom portálu http://www.ko.sk Ak kupuješ auto, ktoré bolo v minulosti dovezené zo zahraničia, môžeš si ho preveriť prostredníctvom tejto stránky.

PLATENÉ DATABÁZY

Kedysi sa počet kilometrov overoval pomocou špeciálnych databáz. Platené databázy môžu v pátraní po pretáčaní kilometrov pomôcť. Ani tu sa však nemožno 100 % spoliehať, že prípadné využitie tejto častej nelegálnej praktiky odhalia. Veľa šťastia pri kúpe nového 4-kolesového tátoša. Aké sú tvoje skúsenosti so stáčaním kilometrov? Ktoré metódy overenia si vyskúšal? Podeľ sa s nami o svoje rady a tipy pri kúpe nového vozidla. 

Vyskúšajte našu novú funkčnosť - Overenie vozidla online a získajte tak prístup k množstvu dôležitých informácií o vozidle.

Zdroj: https://www.skp.sk/https://www.rpzv.sk/Domovhttps://www.seka.sk/overenie-vozidla.skhttps://www.ko.sk

Odometer - Ako zistit realny najazd?

Video: Stáčanie kilometrov

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Vodič Hyundai dostal pokutu za rýchlosť 313 km/h!Dokáže ísť tuctový kórejský sedan rýchlosťou 200 km/h? Väčšina z nás sa zhodne, že je tento...18. Február, 2020
02Ako sa odpratáva sneh vo Švédsku? Obrí 8x4 Mercedes s 578 koňmiZáklad vozidla tvorí platforma kamiónu Mercedes-Benz Arocs HGV. Vďaka tomu najextrémnejší...20. Február, 2020
03700-koňové delo Audi RS Q8 Abt: Lamborghini za menej!Audi RS Q8 Abt novinka z dielne ABT SPORTSLINE trafí vkus mnohých z nás. Ako to môžeme...16. Február, 2020