Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Dízel na benzín nebude: Spaľovací motor zachráni homogénne spaľovanie!

Dízel alebo benzín? Kedysi bola voľba výberu pohonu veľmi jasná. Naftový pohon je na ústupe, jeho vzkriesením nebude dízel na benzín. Riešením bude Mahle Jet Ignition z F1, postupne poputuje do všetkých benzínových motorov. Ako príchod revolučného systému ovplyvní existujúce druhy pohonu? Dokáže znížiť emisie oxidov dusíka až o 95 až 98 %, zvýši účinnosti motora, zvýši výkon a zníži spotrebu automobilov! Nenechaj si ujsť revolučnú technológiu zapaľovania paliva z F1, ktorú postupne uvidíme aj vo veľkých SUV!

rufus v Technika
02.05.2020
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Revolučná...

Technika

Dízel alebo benzín? Kedysi bola voľba výberu pohonu veľmi jasná. Vodiči, ktorí uprednostňovali pomalú jazdu na spotrebu, si vyberali dízlový pohon. Nadšenci, ktorí vyžadovali dynamické vlastnosti a prahli po výkone, vyberali benzínový pohon. S príchodom milénia bol výber čoraz ťažší. Výhod a nevýhod oboch pohonom pribúdalo a výber bol pre vodiča čoraz ťažší.

Diesel vs. benzín - Mahle ignitiont technológia oddiali jeho príchodZdroj: drom.ru

Naftový motor na ústupe

V posledných rokoch sa situácia zmenila. Naftový pohon sa ocitol na pranieri kvôli emisiám oxidov dusíka (NOX), najmä oxidu dusičitého (NO2). Vo svete sa postupne zavádzajú tvrdé normy, ktoré ohrozili pozíciu naftového pohonu na trhu. Európa sa na dízlový pohon pozerá rovnako cez prsty a snaží sa majiteľov presmerovať na iný smer výberu.

Dízel na benzín nebude

Viaceré metropoly a štáty vyhlásili naftovým automobilom vojnu a majú v nich „červenú.“ S obmedzovaním áut s naftovým motorom začalo Nemecko a postupne sa pridávajú ďalšie krajiny. Hlavným cieľom obmedzení je zlepšiť kvalitu ovzdušia. Automobilky začali s vývojom rôznych revolučných pohonov. Zdá sa, však, že „dízel na benzín“ to nakoniec nebude.

Mahle Jet Ignition (MJI)

Spoločnosť Mahle prichádza s inovatívnou technológiou zapaľovania paliva (Mahle Jet Ignition), ktorá sa objavila v hybridnom pohonom systéme a môže byť postupne použitá vo všetkých benzínových motoroch. Firma Mahle  z Nemecka je odborníkom segmentu so 100-ročnou tradíciou. Po rokoch vývoja vyvinula unikátny spaľovací systém Mahle Jet Ignition, (MJI). Tento systém sa využíva v motoroch Formuly 1 a je súčasťou modulárneho hybridného pohonu od Mahle, ktorý spôsobí revolúciu.

Mahle Jet Ignition - nová revolučná technológia oddiali príchod elektromobilovZdroj: mahle-powertrain.com

Inovatívne zapaľovanie vďaka predkomore

Existujú 2 typy MJI, aktívny a pasívny. Pasívny MJI sa používa v F1. Na akom princípe je inovatívne zapaľovanie založené? Srdcom novej technológie benzínového motora MJI je predkomora, ktorá sa nachádza nad hlavnou spaľovacou komorou. Vďaka predkomore je možné zapáliť palivo ako celok, nielen v okolí sviečky, tak ako je to v prípade bežného pohonu. Dosiahne sa tak rýchlejšie horenie a vyšší výkon.

Zníženie emisií oxidov dusíka až o 95 až 98 %

Na základe testov dosahuje revolučné riešenie zvýšenie palivovej účinnosti o 10 %. Vďaka tomu klesajú emisie CO2. Emisie oxidov dusíka (NOx) sú nižšie až o 95 až 99 % a emisie uhľovodíkov (HC) sú rovnaké ako v prípade bežných zážihových motorov.

Mahle Jet Ignition - nová revolučná technológia oddiali príchod elektromobilovZdroj: mahle-powertrain.com

Riešenie na ceste

Tento systém umožňuje využitie pri 2 alebo 3-valcových prepĺňaných motoroch s 1,2,3 alebo 4-stupňovou prevodovkou. To znamená využiteľnosť už pri vozidlách kategórie B aj veľkých SUV. Nejedná sa o projekt budúcnosti. Mahle aktívne rokuje s viacerými automobilkami. Rozhovory sú v štádiu dohodovania detailov, pričom MJI možno využívať pri všetkých benzínových motoroch. Spaľovacie motory sa majú na čo tešiť.

Spaľovací motor zachráni homogénne spaľovanie

Najväčším efektom bude zvýšenie účinnosti motora, zníženie spotreby a emisií automobilov. Všetko nasvedčuje tomu, že sa podarí preniesť technológiu z F1 postupne do osobných áut. Mahle Jet Ignition je nová revolučná technológia, ktorá môže oddialiť príchod elektromobilov a iných foriem pohonu. Je veľmi pravdepodobné, že sa čoskoro ukáže v rôznych druhoch motorov.

Efektívny spôsob minimalizovania emisií

Hybridy aj tradičné automobily so spaľovacím motorom tak môžu prežiť na trhu dlhšie ako sa pôvodne plánovalo. Zredukovanie emisií je rozumným riešením až do chvíle, kým sa skutočne nedočkáme zaručene čistejších foriem mobility. Aký postoj máš k takémuto riešeniu? Vidíš možnosti využitia v širokom okruhu segmentov alebo si voči úspechu naprieč kategóriami skeptický?

 Zdroj: mahle-powertrain.comhttps://www.greencarcongress.com/http://autoelexblog.blogspot.com/

Video: Revolučná technológia MAHLE Jet Ignition® - dízel na benzín nebude

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Mega-GT Koenigsegg Gemera je tu: 4 miesta, 1 727 koní!To však nie je prvé prvenstvo modelu úspešnej značky zo Švédska. Pozeráš sa na vôbec prvé...8. Máj, 2020
02Tatra okolo sveta monštrum: 840 l nádrže paliva, dojazd 2 500 km!Povieš si, že nezničiteľné vozidlo, ktoré ťa dostane z každej nepohody musí byť pohodlné,...20. Máj, 2020
03Trabant na entú = bez bakelitu, hluku a smradu lepší ako Škoda FabiaAko je možné, že tento bakelitový krásavec dnes nie je najlacnejším hitom v Európe? Nový,...16. Máj, 2020