Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Defekt, porucha na diaľnici? Ako vyriešiť problém zadarmo?

Väčšina vodičov využíva aj spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest. Z toho titulu si väčšina z nás pravidelne kupuje diaľničné známky. Nárok na akú službu získava každý vodič kúpou známky? Ktoré úseky ciest na Slovensku sú spoplatnené? Tieto užitočné informácie sa oplatí vedieť!

rufus v Rady a tipy
10.05.2019
Diskusia:
Sledujte nás na:

Video: Diaľničná patrola

Rady a tipy

Väčšina vodičov využíva aj spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest. Z toho titulu si väčšina z nás pravidelne kupuje diaľničné známky. Nárok na akú službu získava každý vodič kúpou známky? Ktoré úseky ciest na Slovensku sú spoplatnené? Tieto užitočné informácie sa oplatí vedieť!

Nehoda, defekt, oprava, bezplatná pomoc: Kedy ZADARMO pomôže diaľničná patrola?Zdroj: ndsas.sk

Diaľničná služba pre vodičov zadarmo

NDS dokáže bezpečne zasiahnuť a pomôcť motoristom nielen v prípade poruchy. Zakúpením diaľničnej známky získava vodič možnosť využiť bezplatnú službu pomoci na cestách.

Oplatí sa vedieť

Diaľničná patrola už funguje niekoľko rokov. Napriek tomu mnohí motoristi o tejto službe stále nevedia. V prípade poruchy túto možnosť nevyužívajú a zbytočne ohrozujú bezpečnosť na cestách.

Váha vozidla Zdroj: ndsas.sk

Pozor na pokutu!

Iní vodiči si zabúdajú na prelome roka známku zakúpiť. Povinnosť zakúpiť si a nalepiť novú známku platí pre všetkých vodičov využívajúcich dané úseky bez výnimky. Ak tak neurobia do konca januára daného roka (2019), riskujú pokutu. Za novú známku musia vodiči zaplatiť do konca prvého mesiaca. Udelenie pokuty im hrozí od 1.februára. Platnosť tejto známky končí 31.januára budúceho roka.

Kde kúpiť?

Všetky predajné miesta, čerpacie stanice a miesta, kde je možné diaľničné známky zakúpiť musia byť označené logom ,,eznamka." Aké informácie sú k zakúpeniu potrebné? Vodičovi stačí nahlásiť evidenčné číslo vozidla (EČV) a dobu trvania známky, obdobia, na ktoré si vodič známku kupuje. Pre 100 % správnosť vyplnených údajov sa odporúča ešte 1 raz skontrolovať EČV, krajinu registrácie a typ známky, teda či slúži pre osobné alebo iné vozidlo. Vodič by v prípade platby prevodom nemal zabudnúť na posunutú platnosť známky.

Diaľničné známky sa nelepia na okno

Pred časom definitívne odzvonilo lepeniu známky na čelné sklo auta. "Po novom" možno ihneď po zaplatení a potvrdení naštartovať a vydať sa na cestu. Ďalšou príjemnou zmenou je fakt, že cena diaľničných známok ostáva nezmenená od roku 2011.

Spoplatnené úseky ciest na SlovenskuZdroj: ndsas.sk

Diaľničné známky - cena

  • Ročná diaľničná známka 50 €
  • 30 – dňová diaľničná známka 14 €
  • 10 – dňová diaľničná známka v hodnote 10 €

Bezplatné cestovanie pre vodičov so ZŤP preukazom

Pokút sa nemusia obávať ani vodiči s platným ZŤP preukazom. Na cestu môžu vyraziť okamžite, spoplatnené úseky ciest môžu používať zadarmo.

Nehoda, defekt, oprava, bezplatná pomoc: Kedy ZADARMO pomôže diaľničná patrola?Zdroj: ndsas.sk

Spoplatnené úseky

Najdlhšie spoplatnené úseky ciest sú v okolí Bratislavy a Trnavy. D1 spájajúca Bratislavu, Vajnory s Hričovským Podhradím v dĺžke 173 km a diaľničný úsek R1 spájajúci Banskú Bystricu a Kremničku s dĺžkou 158 km. Ďalším dlhým úsekom je D1, ktorá spája Ivachnovú a Prešov Západ v dĺžke 143 km. Všetky spoplatnené diaľničné úseky nájdeš na fotografii nižšie.

Ako to funguje?

Dá sa "prejsť" bez pokuty? Ak si myslíš, že elektronický kontrolný systém určite nefunguje dokonale a existuje šanca vyhnúť sa pokute, si na omyle. Systém všetky zachytené údaje okamžite a automaticky posiela ďalej. Komunikuje tak  priamo s ministerstvom dopravy a okresným úradom, inštitúciami poverenými riešením priestupkov a výberom pokút.

Dá sa "prejsť" bez známky a bez pokuty?

Práve tieto úrady majú na starosti výber pokút a riešenie priestupkov. ,,V prípade, ak Vám príde pokuta, motorista sa môže obrátiť priamo na okresný úrad aj s vysvetlením alebo podaním odporu,‘‘ vysvetľuje NDS.

Nehoda, defekt, oprava, bezplatná pomoc: Kedy ZADARMO pomôže diaľničná patrola?Zdroj: ndsas.sk

Kontrola úhrady známky

Národná diaľničná spoločnosť dokáže overiť úhradu diaľničnej známky na základe informácií z kamerových systémov, ktoré sú rozmiestnené na všetkých dopravných úsekoch. V prípade potreby využíva NDS aj doplnkové mobilné hliadky.

Zákaznícka linka

Pre poskytnutie komplexných informácií o elektronickej diaľničnej známke, bezplatnej službe overenia obdobia platnosti uhradenej diaľničnej známky, opakovaných odoslaniach potvrdenia o úhrade diaľničnej známky, tiež v prípade reklamácií, sťažností a podnetov môžeš využiť telefónne číslo +421 2 32 777 777.

Nonstop 24/7 služba

V prípade potreby, v núdzi volaj diaľničnú patrolu na telefónnom čísle 0800 100 007. Diaľničná patrola je v nasadení na celej diaľničnej sieti na Slovensku
365 dní 24 hodín denne. Máš osobnú skúsenosť s diaľničnou patrolou? Ako hodnotíš prínos tejto služby a dopad činnosti diaľničnej patroly na bezpečnosť na cestách? Podeľ sa s nami o svoju skúsenosť, názory a postrehy v komentároch pod článkom.

Mobilná aplikácia (Android) >>>
Mobilná aplikácia (iOS) >>>
Zoznam obchodných miest >>>

Zdroj: ndsas.sk, Fb Národná diaľničná spoločnosť, internetový portál eznamka.sk

Video: Diaľničná patrola

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Zlodel level expert: Ako ukradnúť pick-up v dodávke? Ako ukradnúť Ram 1500 v dodávke? Teraz môžeš povedať, že si už videl všetko! Na niečo...8. Máj, 2019
02BMW X5 z Číny: Lacná kópia jazdí aj po 14 rokoch!Shuanghuan SCEO vs. BMW X5 podobnosť s originálom takmer 1:1. Zmena loga však z...2. Máj, 2019
03Škoda Octavia: Top stav, nájazd 132 000 km, cena 7 100 € v Nemecku Zaobstarať si Škodu Octavia v tejto konfigurácii s podobným nájazdom môže byť veľmi dobrý...4. Máj, 2019