Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Crash test: Legendárna Octavia 1. generácie!

V Amerike od roku 2012 podrobujú automobily špeciálnemu bariérovému testu, v ktorom "prepadajú" aj automobily s najlepšími bodovými výsledkami. Ak je pravda, že aj bezpečné automobily majú svoje slabé miesto, americký bariérový test to potvrduje! Pozri si ako si v teste s malým prekrytím poradila, stálica našich ciest, Škoda Octavia 1. generácie!

rufus v Testy
10.09.2015
Diskusia:
Sledujte nás na:

Crash test: Legendárna...

Testy

Klasické bariérové testy

Výsledky klasických nárazových testov moderných a nových modelov všetci poznáme. Obvykle sú nám šikovne "servírované" tak, aby sme mali pocit, že daný automobil prechádza testami bez väčšieho zaváhania a často s vysokými známkami. Je to aj kvôli zvyku stavať automobily najmä na čelné bariérové testy s plným presahom (NHTSA) alebo so 40-percentným presahom na strane vodiča (IIHS a európsky EuroNCAP). 

Výslekdy crash testov patria k uznávaným ukazovateľom bezpečnostiZdroj: youtube.com

Špeciálny test nárazu pri 25 percentnom prekrytí

V Amerike od roku 2012 podrobujú automobily špeciálnemu bariérovému testu, v ktorom "prepadajú" aj automobily s najlepšími bodovými výsledkami. O aký bariérový náraz ide? Ide o náraz na roh, v modelovej situácii k nemu dochádza vtedy, keď sa dva automobily míňajú alebo sa vodič snaží vyhnúť stretu so stĺpom, stromom či inou pevnou prekážkou. Náraz s malým presahom je pre posádku nebezpečnejší. 

Náraz s malým presahom môže byť nebezpečnejší ako čelný nárazZdroj: youtube.com

Švajčiarsky bezpečnostný inštitút DTC 

Švajčiarsky bezpečnostný inštitút si zobral na mušku starší automobil, ktorý je už dvadsať rokov stálicou nielen na slovenských a českých cestách. Škodu Octaviu prvej generácie podrobil ťažkému nárazovému testu. Ako si "stárá dobrá Octavia" viedla pri bočnej kolízii?  

Škoda Octavia Zdroj: autoevolution.com

Škoda Octavia Zdroj: autoevolution.com

Náraz na roh

Ak pri náraze dochádza k malému prekrytiu treba predpokladať, že si to odnesú najmenej chránené deformačné zóny automobilu. Keď vozidlo narazí do prekážky len malou časťou, nemusia fungovať deformačné zóny auta a ďalšie prvky pasívnej bezpečnosti. To môže mať v mnohých prípadoch vážnejšie následky ako čelná zrážka v rovnakej rýchlosti. 

50 percentné prekrytie vs. 25 percentné prekrytie pri rovnakej rýchlostiZdroj: iihs.org

IIHS test malé prekrytie

K nasledujúcemu testu stačia tri špecifikácie. Škoda Octavia 1. generácie, náraz v 64 kilometroch za hodinu pri 25 percentnom prekrytí.

Test malého prekrytia pri náraze. Ako si poradí Octavia 1. generácie?Zdroj: youtube.com

Keďže švajčiarsky inštitút neuvádza žiaden komentár, stanovisko si najlepšie utvoríte na základe videa z testu. 

Video: "Small  overlap" crash test Octavie 1. generácie

 

Crash test malé prekrytie Škoda Octavia Zdroj: youtube.com

Pre porovnanie výsledku crash testu Octavie si pozrite rovnaký test s obľúbeným modelom VW Golf "3."

Video: Crash test s malým prekrytím VW Golf 3. generácie 

Výsledky testu

Z videa je jasné, že pri náraze s 25 percentným prekrytím nedopadol o moc lepšie. Podobná zrážka by v reálnej situácii mohla znamenať fatálne následky. Pri tomto teste naraziili automobily štvrtinou svojej šírky na strane vodiča do 1,5 m vysokej  pevnej prekážky v rýchlosti 64 kilometrov za hodinu. 

2014 Volvo XC90 crash test s 25% prekrytím Zdroj: iihs.org

Aj bezpečné automobily majú svoje slabé miesto

Ako si obľúbená "jednotková" Octavia v teste viedla? Názor necháme na tvojom subjektívnom zhodnotení. Prekvapením podobných testov je, že ani nové modely často bezpečnosťou neprekonajú staršíe modely. Ak je pravda, že aj bezpečné automobily majú svoje slabé miesto, americký bariérový test to potvrduje! Jazdime opatrne! 

Škoda Octavia prvej generácieZdroj: motomagazinspeed.cz/

zdroj: autoguide.com, kansascity.legalexaminer.com, Škoda Auto Slovensko, auto.idnes.cz, motomagazinspeed.cz/

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Ferrari FXX podpísané Shumacherom: Zberateľský sen je na predaj!Ak patríš k skutočným automobilovým fanúšikom a špecializuješ sa na parádne okruhové...10. September, 2015
02Renault Alaskan: Pick-up, ktorý odvezie až tonu nákladu!Ak je niečo, čo fanušikov tohoto typu áut naozaj zaujíma, je to nosnosť, záujmencov ide...9. September, 2015
03Video z testu: Bentayga najrýchlejším SUV na svete!Automobilka "pošteklila" fanúšikov prvého SUV Bentley ešte na poslednú chvíľu! Bentayga...7. September, 2015