Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Cebia SUMMARY 3/2013

Informácie, štatistiky a zaujímavosti z oblasti predaja ojazdených vozidiel. Spoločnosť Cebia Vám opäť prináša štvrťročný bulletin o trhu s ojazdenými vozidlami. Naša spoločnosť 

sa v odbore profiluje 22. rokom a ročne poskytujeme služby pre viac ako 850 000 vozidiel. Vďaka tomu môžeme ponúknuť informácie a štatistické údaje bežne nedostupné. Budeme radi, keď tieto informácie využijete pri Vašu publikačnej činnosti.

Jan Dryák v Auto-moto zaujímavosti
16.10.2013
Diskusia:
Sledujte nás na:

Cebia SUMMARY 3/2013

Auto-moto zaujímavosti

Cebia SUMMARY 3/2013

 

Informácie, štatistiky a zaujímavosti z oblasti predaja ojazdených vozidiel. Spoločnosť Cebia Vám opäť prináša štvrťročný bulletin o trhu s ojazdenými vozidlami. Naša spoločnosť
sa v odbore profiluje 22. rokom a ročne poskytujeme služby pre viac ako 850 000 vozidiel. Vďaka tomu môžeme ponúknuť informácie a štatistické údaje bežne nedostupné. Budeme radi, keď tieto informácie využijete pri Vašu publikačnej činnosti.

 

1. Odhad veľkosti trhu ojazdených vozidiel

 

Vykonali sme odhad veľkosti trhu ojazdených vozidiel. Vzhľadom na nedostatok informácií o časti trhu, napríklad o predajoch medzi súkromnými osobami, ale aj napríklad o predajoch menších autobazárov sa z časti jedná o expertný odhad. Čerpali sme informácie z údajov SDA, najväčších autobazárov, importérov vozidiel a z vlastných dát. Aby sme odhad spresnili, konzultovali sme niektoré čísla s našími partnermi z automobilového trhu. Spracovávali sme dáta len pri osobných vozidlách ( teda bez ľahkých úžitkových ) a za rok 2012 .

 

V ČR bolo v roku 2012 predaných viac ako 520 000 ojazdených osobných vozidiel.

 Pri priemernej cene 151 000 Sk robí celý objem trhu 78,5 miliardy korún.

 Individuálne sa vlani doviezlo a zaregistrovalo 124 000 ojazdených vozidiel, čo je trikrát menej ako v tuzemsku kúpených ojazdených áut .

 Z 520 000 ojazdených áut bolo 300 000 predaných medzi súkromnými osobami, zvyšok bol predaný v autobazároch.

 Vzhľadom k tomu , že v roku 2012 bolo v ČR predaných 174 000 nových vozidiel, možno povedať, že ojazdených vozidiel sa predáva približne trikrát viac, ako nových .

 V ČR bolo od roku 2001 registrovaných 2,8 miliónov nových vozidiel a 2 milióny individuálne dovezených vozidiel ( t.j. vozidiel, ktoré boli ako nové predané v zahraničí a ako ojazdené dovezené do ČR ) .

 V ekonomicky vyspelých krajinách západnej Európy sa priemerne predá dvakrát viac ojazdených, než nových vozidiel. Vzhľadom k tomu, že pomer jazdené : nové vozidlá je v ČR 3:1, trh s ojazdenými vozidlami je v ČR podstatne dôležitejšší, matematicky vyjadrené o polovicu .

 Cebia SUMMARY 3/2013

V posledných rokoch vplyvom ekonomickej recesie klesá v celej Európe vrátane ČR záujem o nové autá a rastie záujem o jazdenky. Zákazníci, ktorí si predtým kupovali nové autá, ale teraz sa z finančných dôvodov orientujú na jazdené, sa primárne obzerajú po kvalitných zánovných jazdenkách s preukázanou históriou. A tie sa oplatí dôkladne skontrolovať, aby zákazník vedel , čo vlastne kupuje .

 

Základom preverenia vozidla je zistiť čo najviac informácií z jeho histórie, predovšetkým skutočne najazdené kilometre. Na www.skontrolujsiauto.sk je možné po zadaní VIN (číslo karosérie) vozidla overiť jeho históriu v systéme Autotracer. V tomto internetovom systéme na on-line preverovanie histórie vozidiel sa zákazník po zadaní VIN preverovaného vozidla obratom a zadarmo dozvie, aké informácie z histórie toho konkrétneho vozidla má Cebia k dispozícii a potom sa rozhodne, či ho kúpi. Po zaplatení ihneď získa dôležité informácie, ako sú záznamy stavov tachometra, overenie roku výroby, kontrola odcudzenia, kontrola lízingu, návod na kontrolu identifikátorov vozidla, servisná história a rad ďalších informácií. Od začiatku roka využilo systém Autotracer takmer trištvrte milióna zákazníkov a do konca roka očakávame milión preverení .

 Cebia SUMMARY 3/2013

  

Medziročné porovnanie rokov2012 a2013 sme vykonali len za prvých šesť mesiacov, pretože od júla 2012 sú údaje skreslené výpadky registra motorových vozidiel. 

  

2. Spôsob predaja ojazdených áut

 

Podľa našich zistení sa nadpolovičná väčšina ojazdených áut predá medzi súkromnými osobami ( 300 tisíc vozidiel ročne ) a zvyšok predajú autobazáre ( 220 tisíc vozidiel ). 

Do kategórie autobazárov tu počítame aj autorizovaných predajcov nových vozidiel, ktorí v prevažnej väčšine vykupujú a predávajú takisto ojazdené vozidlá. Niektoré značky majú ako podporu predaja týchto "značkových ojazdených áut" zavedené tzv. certifikované programy. Jedná sa napríklad o program ŠKODA Plus, Das WeltAuto, OPEL CERTIFIKOVANÉ OJAZDENÉ VOZIDLÁ, Peugeot Vyskúšané Vozidlá, Citroën Select a ďalšie .

 Cebia SUMMARY 3/2013

 

Koncepty "značkového" predaja ojazdených vozidiel stavajú na ponuke po technickej stránke kvalitných a preverených vozidiel s jasne garantovaným pôvodom a stavom najazdených kilometrov.

Tieto vozidlá potom predajcovia chcú odlíšiť na inzertných portáloch, kde sa vyhľadájú ojazdené vozidlá obrovské množstvá záujemcov, od masy inzercie obyčajných autobazárov a fyzických osôb.

Práve v tom im pomáha systém hodnotenia histórie vozidiel Cebia REPORT. Zákazník vidí OSVEDČENIE na inzertnom portáli priamo na karte vozidla a má tak ihneď k dispozícii prehľadný výsledok preverenie história vozidlá vrátane kontroly, či vozidlo nie je stočený .

  Cebia vyvinula systém Cebia REPORT pre skvalitnenie inzercie na najväčšom českom inzertnom portáli s novými a ojazdenými automobilmi - Sauto.cz . Teraz systém funguje obdobne aj na najväčšom slovenskom portáli Autobazar.EU. Cebia REPORT umožňuje prehľadne zobraziť výsledok kontroly stavu tachometra, kontroly v databáze odcudzených vozidiel, záväzkov u leasingových spoločností, kontroly správnosti VIN a roku výroby. Vozidlá ponúkané v certifikovaných programoch importérov sú väčšinou po celú dobu ich života servisované v značkových servisoch a majú teda dôkaznú históriu. Tieto vozidlá potom získavajú v Osvedčený Cebia REPORT dobré ohodnotenie.

  

3. Pôvod ojazdených áut

 

Zamerali sme sa aj na rozlíšenie pôvodu v Česku predávaných ojazdených áut. Z celkového počtu 520 tisíc ojazdených vozidiel približne štvrtina ( 124 tisíc vozidiel ) tvorí vozidlá individuálne dovezené do ČR v roku 2012. Tieto vozidlá sú dovážané buď autobazármi, špecializovanými firmami, ale aj dílermi nových vozidiel alebo si ich dovážajú súkromné osoby pre vlastnú potrebu - väčšinou z Nemecka , ale aj ďalších štátov západnej Európy .

 Približne tri štvrtiny ojazdených vozidiel pochádza z tuzemska ( 400 tisíc vozidiel ), tzn., že vozidlá boli kúpená v roku 2012 v ČR. Časť týchto vozidiel ( odhadujeme 60 % ) bola v minulosti dovezená do ČR, časť ( 40 % ) bola pôvodne predaná a registrovaná v ČR ako nové vozidlá .

 Cebia SUMMARY 3/2013

  

Dôvodom záujmu o individuálne dovezené vozidlá je predovšetkým očakávaný dobrý pomer ceny k opotrebovaniu vozidla. Je pravda, že v západoeurópskych krajinách je obmena vozového parku rýchlejšia a možno zohnať pekné auto za rozumné peniaze. Najväčší podiel na individuálne dovážaných vozidlách majú však vozidlá staršie ako 6 rokov. Ich celkový podiel v roku 2012 predstavoval 72 %.

 

Dlhodobo záujem o individuálne dovážané jazdenky klesá.

 Cebia SUMMARY 3/2013

  Každé obstaranie ojazdeného automobilu je rizikom , pretože nový majiteľ nevie, čo sa s vozidlom dialo v minulosti. A u dovážaných áut je ich minulosť ťažšie zistiteľná.

 

Aj podľa ministerstva vnútra je ČR vnímaná ako krajina, kam sú vozidlá odcudzené v zahraničí dovážané za účelom legalizácie. Rozsiahla policajná kontrola dokladov potrebných k registrácii vozidla dovezených zo zahraničia odhalila v roku 2012 takmer 1 500 neregulárnych dokladov a celkovú škodu odhadla na 350 miliónov korún. Keby tieto vozidlá boli včas preverená, podvody by boli odhalené a škoda by nevznikla. Podľa dlhodobej skúsenosti pri preverovaní pôvodu vozidiel, 16,5 % z tých, pri ktorých je kontrolovaný pôvod v zahraničí, vykazuje podstatné závady a 18 % vozidiel neprejde kontrolou originality. Česko je bohužiaľ pokladané za "práčku automobilov", kde s novou identitou miznú automobily ukradnuté v celej Európe .

 

Cebia, spol . s r. o. , je už 20 rokov líder na trhu v preverovaní pôvodu a histórie vozidiel. Spoločnosť tak dlhodobo pomáha motoristom s bezpečným nákupom ojazdených vozidiel.

Cebia ponúka vedľa komplexné služby Autotracer, ktorá je dostupná on-line cez internetové stránky www.skontrolujsiauto.sk , rad ďalších služieb pre preverovanie pôvodu a originality vozidiel.

 

Cebia je výhradným predstaviteľom Systému OCIS (Open Car Information System) v ČR.

Systém OCIS používajú partneri Cebia po celom svete, ako nástroj pre výmenu dát o vozidlách. Cieľom Systému OCIS je tiež pomocou značenie autoskiel znižovať počet odcudzených vozidiel, nachádzať ich a navracať ich pôvodným majiteľom. Od roku 2009 je spoločnosť Cebia držiteľom certifikátu kvality podľa normy ISO 9001:2008 .

 

Aj keď sa jedná o Českú republiku podobné podmienky prevládajú aj na našom trhu
Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA