Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Autom sa už možno onedloho nedostane všade. Iba ak...

Tento článok vám pomôže rozhodnúť sa, či si kúpite do budúcna auto s benzínovým alebo dieselovým motorom.

admin v Reklamné články
02.11.2017
Diskusia:
Sledujte nás na:

Autom sa už možno onedloho...

Reklamné články

Tento článok vám pomôže rozhodnúť sa, či si kúpite do budúcna auto s benzínovým alebo dieselovým motorom.

Autom sa už možno onedloho nedostane všade. Iba ak...

Auto je jeden z najväčších a najprevratnejších vynálezov ľudstva. Vrátane papiera, kníhtlače, počítačov a internetového pripojenia patria automobily k najpoužívanejším, čo sa týka denno denného používania.

Ale len málokto by mohol ešte pred sto rokmi predvídať ich environmentálny dopad.

Dnes už vieme, že emisie a výfukové plyny sú jedným z hlavných príčin, kvôli ktorým dochádza k rapídnym zmenám klímy. No tých niekoľko stoviek či tisíc automobilov v prvých rokoch od ich masovej produkcie nebolo nič v porovnaní s tým, keď sa auto stalo bežnou súčasťou našich životov.

Najmä keď v roku 2014 už bolo na celom svete 1,2 miliardy využívaných automobilov. Pri takýchto počtoch už je dopad výrazne citeľný, keďže podiel škodlivých látok a oxidu uhličitého exponenciálne narastá každý rok, čo má za následok zadržiavanie tepla na našej planéte.

A nie je to len príroda a klíma, ale aj naše zdravie, ktoré týmto drasticky trpí, pretože nadmernými emisiami sa znečisťuje aj ovzdušie veľkomiest.

S týmto sa potýkalo najmä mesto Hongkong, ktoré už v roku 1997 malo 40 dní v roku, kedy viditeľnosť nebola vyššia ako 8 kilometrov.  V roku 2005 už toto číslo narástlo na 102 dní v roku. Za daň si to vyžiadalo aj zdravie ľudí v podobe vyššieho výskytu astmy a infekcií priedušiek.

Nanešťatie, prešlo to aj do Európskych veľkomiest ako Berlín, Paríž či Londýn, ktorých ovzdušie začína byť zdraviu škodlivé,

Aj z toho dôvodu začali mnohé európske mestá pristupovať k opatreniam v podobne nízkoemisných, prípadne bezemisných zón.

Nízkoemisné zóny predstavujú jeden z najúčinnejších spôsobov, akým môžu mestá a regióny výrazne obmedziť znečisťovanie ovzdušia. Ide o zónu, ktorá obmedzuje alebo reguluje pohyb vozidiel so spaľovacím motorom na benzín alebo s dieselovými motormi na naftu. Často ide o ich úplný zákaz v danej oblasti.

Bezemisné zóny často predstavujú centrá mestá a nie je možné sa do nich dostať inymými ako bezemisnými prostriedkami. V praxi to znamená napríklad električky, trolejbusy, bicykle alebo elektromobily.

V súčasnosti už 14 Európskych krajín a v nich 220 miest už má alebo sa pripravuje zaviesť takéto zóny, aby obmedzili znečisťovanie. Patria sem napríklad:

  • Belgicko: Antverpy, Brusel...

  • Nemecko: Berlín, Hanover, Stuttgart…

  • Holandsko: Rotterdam, Utrecht...

Ak by ste do týchto zón chceli vojsť autom, je najprv potrebné mať tzv. ekologickú známku. A to platí nielen pre domáce, ale aj pre zahraničné vozidlá.

Táto známka hovorí o tom, ako veľmi vaše auto znečisťuje ovzdušie a podľa toho sú aj známky rozdelené do niekoľkých typov.

Na Slovensku nás možno čaká niečo podobné. K podobným opatreniam sa chystá ako prvé mesto Žilina, ktorá sa chystá zaviesť bezemisné zóny v centre mesta.

Článok pre vás pripravili špecialisti na prenájom áut z www.rai.sk. Autá s ekologickou známkou si môžete požičať aj u nás.


Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA

Podobné zaujímavosti

01Citroen Aircross nechtiac odhalený! Prvé neoficiálne FOTO!Citroen prišiel pred pár dňami s nejasnými informáciami ohľadom pripravovanej novinky,...6. Apríl, 2015
02Výmena kolies: Rok 1950 vs. 2013!Dnes sme si pre vás pripravili jedinečné porovnanie! Ukážeme vám, ako ďaleko sa...16. Apríl, 2014
03Zlozvyky z autoškoly, ktoré je lepšie sa odnaučiť!Asi každý vodič si tým prešiel. V autoškole naučené a osvojené zručnosti si jednoducho so...31. Máj, 2016