Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Autobazar.EU radí, na čo si dávať pozor pri kúpe jazdeného auta

Autobazar.EU ako najnavštevovanejší inzertný auto-moto portál na Slovensku zostavil súbor užitočných rád, ktoré by záujemcom o kúpu jazdeného vozidla mohli ušetriť veľa nepríjemností aj peňazí. Kupujúcich upozorňuje na najčastejšie triky podvodníkov, ako aj na podozrivé reakcie predávajúcich. Autobazár.EU pri zostavovaní  rád vychádzal zo svojich odborných  poznatkov a skúseností, ktoré neustále získava z prevádzkovania portálu s dlhodobo najvyšším počtom inzerátov na slovenskom webe. 

Ľubor Zámečník v Oznámenia Autobazar.EU
18.12.2013
Diskusia:
Sledujte nás na:

Autobazar.EU radí, na čo...

Oznámenia Autobazar.EU

Autobazar.EU ako najnavštevovanejší inzertný auto-moto portál na Slovensku zostavil súbor užitočných rád, ktoré by záujemcom o kúpu jazdeného vozidla mohli ušetriť veľa nepríjemností aj peňazí. Kupujúcich upozorňuje na najčastejšie triky podvodníkov, ako aj na podozrivé reakcie predávajúcich. Autobazár.EU pri zostavovaní  rád vychádzal zo svojich odborných  poznatkov a skúseností, ktoré neustále získava z prevádzkovania portálu s dlhodobo najvyšším počtom inzerátov na slovenskom webe.

Pri kúpe jazdeného automobilu odporúča Autobazar.EU záujemcom o kúpu riadiť sa nasledujúcimi základnými postupmi a minimalizovať tak riziko komplikácií:

 

VIN – rodné číslo vozidla

V prvom rade každé vozidlo má svoje jedinečné „rodné číslo“ - VIN. Na základe tohto identifikátora je možné vozidlo do istej miery overiť. VIN číslo prezradí skutočný rok výroby, nakoľko predávajúci môže mať snahu ponúkané auto “omladiť”. Okrem toho VIN prezradí aj ďalšie technické parametre o vozidle, vrátane výbavy a pod.

 

Na internete je mnoho bezplatných dekodérov VIN identifikátorov, niekedy je ale ťažké sa k VIN číslu vôbec dopracovať, hlavne v prípade, že ho predávajúci odmietne poskytnúť. To je prvý signál na to, že by sa mal záujemca ponúkanému autu radšej vyhnúť. Ak je vozidlo v poriadku, predávajúci nemá dôvod VIN číslo neposkytnúť.

 

VIN číslo je možné zistiť aj podľa EČ a to napr. na stránke emisných alebo technických kontrol, prípadne na stránke slovenskej kancelárie poisťovateľov, kde je k dispozícii aj aktuálne povinné poistenie pre dané vozidlo.

 Autobazar.EU radí, na čo si dávať pozor pri kúpe jazdeného auta

V autorizovanom servise zase dokážu podľa VIN čísla nazrieť do servisnej histórie vozidla. Niektoré automobilky majú prístup aj k zahraničným údajom, čo má veľký význam v prípade áut dovezených zo zahraničia. Informácie zo servisu tak poskytnú prehľad o servisných prehliadkach alebo opravách na vozidle, ale len v prípade, ak boli vykonané v autorizovanom servise. Vidieť v nich aj sled počítadla prejazdovej vzdialenosti. Pri takomto preverovaní však môže nastať problém, pretože niektoré automobilky majú uvedené služby buď spoplatnené, alebo ich verejnosti neposkytujú vôbec.

 

Odporúčaný link:

Slovenská kancelária poisťovateľov (pre zistenie aktuálnej PZP a VIN čísla na základe EČ): http://www.skp.sk/

 

Záznamy z technických a emisných kontrol

Ďalší krok, ktorý by mal nasledovať, je nahliadnutie do systému technických a emisných kontrol, kde sa rovnako zaznamenáva stav počítadla prejazdovej vzdialenosti. Databáza je voľne dostupná na internete, vozidlo je v nej možné vyhľadať buď podľa VIN alebo  podľa evidenčného čísla. Logicky by malo počítadlo medzi jednotlivými kontrolami stúpať, ak naopak kleslo, vzniká veľké podozrenie na manipuláciu s tachometrom, takzvané „stočenie“. Na druhej strane nejde hneď o dôkaz, keďže údaj môže byť v databáze aj chybne zapísaný technikom. Tieto dáta majú preto výlučne informatívny charakteru, napriek tomu tiež pomáhajú spraviť si obraz o vozidle.

 

Odporúčané linky:

Kontrola originality (zlučuje technické a emisné kontroly): http://www.ko.sk

Kontrola EK: http://www.seka.sk

Kontrola TK: http://tkcheck.assecosolutions.sk

 

Nebolo odcudzené?

Na stránkach ministerstva vnútra je možné podľa VIN overiť, či vozidlo nebolo odcudzené, a na stránkach notárskej komory, či nie je v zábezpeke. V takom prípade  hrozí, že by mohlo byť v budúcnosti zabavené.

 

Nastupuje osobná prehliadka auta

Ak si záujemca dokáže uvedenými metódami overiť rok výroby a informáciu, že vozidlo nebolo  odcudzené, môže pristúpiť k osobnej prehliadke. Ideálne je prizvať na tento úkon dôveryhodného automechanika.

 

Veľký pozor na phishing!

Keďže internet je miesto viac-menej anonymného rázu, zneužívajú to aj ziskuchtiví jedinci alebo dokonca organizované skupiny. Rozšírený fenomén za posledné roky je takzvaný phishing, v preklade rybárstvo. Rybár „nahodí udicu“ v podobe falošných inzerátov s veľmi nízkou a tým pádom lákavou cenou a už len čaká, kým sa mu „chytia rybičky“, v tomto prípade návštevníci inzertného portálu. Na telefónne číslo sa nie je možné dovolať, pretože je vymyslené, a tým pádom je kupujúci  nútený nakontaktovať sa emailom.

 

„Predávajúci“ bude pravdepodobne komunikovať buď lámanou slovenčinou, poskladanou cez translátor, alebo rovno v angličtine. Nízku cenu vysvetlí napríklad tým, že pracoval na Slovensku, kde auto kúpil, no teraz už žije v zahraničí, najčastejšie vo Veľkej Británii, kde mu je vozidlo s ľavostranným riadením zbytočné. Príbehov je mnoho, podstatné je že každý z nich končí žiadosťou o zaslanie zálohy. V takomto prípade je skoro isté, že po zaslaní zálohy a v mnohých prípadoch aj plnej sumy neuvidí záujemca ani peniaze ani auto. Jednoznačné odporúčanie: Záujemca nesmie nikdy vopred posielať peniaze neznámej osobe!

 

Phishingom trpia hlavne bezplatné inzertné stránky, na ktorých sa títo podvodníci skrývajú za rôzne falošné účty a po ich odhalení a zmazaní si neustále vytvárajú nové a nové, využívajúc práve bezplatné uverejnenie ich falošných inzerátov. Michal Obeda, konateľ spoločnosti Autobazar.EU, k tomu hovorí: „Keďže inzercia na portáli Autobazar.EU je spoplatnená a aktivovať inzerát je možné len v rámci domácej SMS správy, tento neduh sa u nás vyskytuje len minimálne. Drvivá väčšina týchto podvodníkov totiž operuje práve zo zahraničia“. Aj to je jeden z dôvodov, prečo portál Autobazar.EU je jednotkou na trhu a dosahuje v rámci konkurencie najväčšiu návštevnosť. Záujemcovia o kúpu si tu môžu pokojne vyberať z najširšej ponuky nových ale aj jazdených vozidiel s minimálnym rizikom, že na takýto phishing narazia.

 

Autobazar.EU sa snaží aj týmito radami prispieť k bezpečnému predaju jazdených vozidiel bez toho, aby sa kupujúci dostávali do nepríjemných a zbytočných komplikácií. Naopak, pri ich dodržiavaní môžu ušetriť značné finančné prostriedky.

 

Webový portál Autobazar.EU vznikol v júni 2004. V súčasnosti je najnavštevovanejším inzertným auto-moto portálom na Slovensku,  ponúkajúcim jazdené vozidlá. Aktuálny stav registrovaných užívateľov je 364 tisíc, zároveň disponuje počtom približne 363 470 ponúk. Ako prvý slovenský portál vo svojom segmente vstúpil v januári 2013 do najuznávanejšieho systému meraní návštevnosti- AIM monitor SR, pričom tieto merania jeho pozíciu jednoznačne potvrdili. Na svojom webfóre vybudoval najväčšiu auto-moto komunitu v SR vôbec. 

 Autobazar.EU radí, na čo si dávať pozor pri kúpe jazdeného auta

 

18. december 2013

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA