Domov Najnovšie Na dovoz Nové autá Predajcovia Vývoj cien Fórum Dokumenty Magazín Overenie vozidla
Novinka
Online overenie Kontrola nájazdu km, poškodení a pôvodu vozidla Novinka Komplexné preverenie vozidla Kontrola fyzického stavu, vykonanie diagnostiky, skúšobná jazda

Auto môže byť staršie, než si myslíte

Podľa prieskumu má zhruba 20 % ojazdených vozidiel v Českej republike pri predaji nesprávne uvedený rok výroby a situácia na Slovensku je obdobná. Rok výroby sa totiž v slovenských technických preukazoch neuvádza a bol nahradený údajom o dátume prvej evidencie vozidla.

Jan Dryák v Auto-moto zaujímavosti
16.07.2013
Diskusia:
Sledujte nás na:

Auto môže byť staršie, než...

Auto-moto zaujímavosti

Podľa prieskumu má zhruba 20 % ojazdených vozidiel v Českej republike pri predaji nesprávne uvedený rok výroby a situácia na Slovensku je obdobná. Rok výroby sa totiž v slovenských technických preukazoch neuvádza a bol nahradený údajom o dátume prvej evidencie vozidla. V skutočnosti sa oba dátumy od seba môžu odlišovať o jeden až dva roky, ale výnimkou nie sú ani rozdiely o päť či šesť rokov. Podľa dátumu uvedenia do prevádzky teda nepoznáte, aký je reálny vek vozidla. Keď si neoveríte skutočný rok výroby, môžete kúpiť vozidlo staršie ako chcete. Rok výroby vozidla je totiž jedným zo základných údajov určujúcich cenu ojazdeného vozidla. Vďaka tomu, že nepoznáte skutočný rok výroby, ste vystavení možnosti dezinformácie alebo podvodu a bez možnosti overiť si pravdivé informácie môžete potom kúpiť vozidlo neúmerne predražené. Jedná sa o tzv. omladzovanie vozidiel, teda uvádzanie neskoršieho roku výroby než je skutočnosť. Napríklad rozdiel v cene trojročnej či štvorročnej Škody Octavie v rovnakej výbave činí 2 000 EUR.

 

Auto môže byť staršie, než si myslíte

 

Jedným typom prípadov omladzovania vozidiel, ku ktorým bežne dochádza, je starnutie nového auta pri jeho distribúcii. Vozidlo mohlo, potom čo zišlo z výrobnej linky stáť dlhšiu dobu na sklade alebo jazdiť na prevozných značkách pred uvedením do prevádzky. Vozidlo je potom po niekoľkých rokoch strávených napríklad na odstavnom parkovisku predané ako nové.

 

Pre ilustráciu jeden príbeh zákazníka:

„Pred nedávnom (pozn.: v roku 2012) som si domov priviezol nové auto kúpené u značkového predajcu. Náhodou som sa dozvedel o službe overenia roku výroby cez SMS textovou správu. Nič som od toho nečakal a myslel som, že u úplne nového auta ani žiadnu odpoveď nedostanem. Ale tých pár eur som sa rozhodol obetovať. Prišla mi odpoveď, že auto bolo vyrobené v marci 2011. Trochu som zneistil a obrátil sa na predajcu, ktorý mi auto predával. K môjmu údivu mi uvedený dátum potvrdil. Keď som sa ohradil, čo mi to predali, tak mi s kľudom odpovedali, že to je v poriadku. Že nikde v zmluve mi negarantujú dátum výroby, že to ani nie je podstatné, pretože dovtedy, kým auto nebolo uvedené do prevádzky, tak je stále nové. S tým ale zasadne nesúhlasím, pretože keď ho budem predávať, tak kupujúceho bude veľmi zaujímať dátum výroby. Takže mám teraz pocit, že som sa nechal napáliť…“

 

Omnoho závažnejším a bohužiaľ aj častejším prípadom je pozmeňovanie údajov v dokladoch individuálne dovezených vozidiel prevádzané niektorými individuálnymi dovozcami, vďaka ktorým si títo nepoctivci prídu navyše aj o tisíc EUR a to behom niekoľkých málo minút. Ako k manipulácii s údajmi dochádza? Dovozca privezie zo zahraničia ojazdené auto, pri ktorom je v zahraničnom technickom preukaze (napr. SRN) uvedený dátum prvej evidencie napríklad 12.3.2006. Pri registrácii vozu v SR dôjde k úmyselnému preklepu a v slovenských dokladoch rázom máme dátum prvej evidencie v zahraničí 12.3.2007. Tento dátum potom figuruje ako vek vozidla a určuje jeho hodnotu, ktorá po omladení výrazne stúpne.

 Auto môže byť staršie, než si myslíte

 

Podľa prieskumov sa záujem zákazníkov stále viac sústredí na mladšie jazdenky, ktoré kupujú z ekonomických dôvodov miesto nového vozidla. Podľa štatistík sú najžiadanejším segmentom vozidlá staré 4 až 6 rokov. Vozidlá staré do 6 rokov potom tvoria takmer polovicu všetkých predávaných ojazdených vozidiel. Takto staré vozidlá si zákazníci chcú kupovať najčastejšie, skutočný vek však môže byť iný.

 

Odporúčame jednoduché, rýchle a lacné overenie skutočného roku priamo na našom portáli. Služba stojí 3,59 EUR a výsledok preverenia sa dozviete obratom pomocou SMS správy do Vášho mobilu.

 

Auto môže byť staršie, než si myslíte

 

                                                                        Zdroj: Cebia.cz

Späť na magazín

Diskusia k článku

Pridajte si nás do svojho informačného kanála Google News. SLEDUJ NÁS NA